Curtea de Apel Alba a admis vineri contestatia arhiepiscopului Andrei Andreicut impotriva deciziei de politie politica data de CNSAS. Decizia este irevocabila. Ierarhul avea angajament cu Securitatea, purta numele de cod " Ionica", dar spune ca nu a dat niciodata note informative. Intr-o conferinta de presa, Andreicut le-a solicitat membrilor CNSAS sa-i cera scuze.

Arhiepiscopul de Alba, IPS Andrei, a contestat la Curtea de Apel decizia de politie politica emisa de CNSAS in septembrie. Instanta a constatat atit nulitatea deciziei din septembrie, cit si pe cea a reexaminarii din octombrie, prin care CNSAS isi mentinuse veridictul initial de politie politica.

Intr-o conferinta de presa, Andreicut a sustinut ca decizia instantei "a facut dreptate" si ca asteapta scuzele membrilor CNSAS.

"Il rugam pe Dumnezeu sa-i ierte pe membri CNSAS, iar daca mai o urma de constiinta, sa-si ceara scuze", a spus IPS Andrei.

Mircea Dinescu a declarat dupa aflarea deciziei Curtii de Apel, ca "iertarea nu e un pacat". " Daca judecatorii au cazut in misticism si au comunicat cu Sfintul Duh care le-a spus sa-l ierte pe episcopul Andrei Andreicut, va spun atit" iertarea nu e un pacat", a declar Dinescu citat de Mediafax.

La vremea respectiva, dupa primirea verdictului, Andreicut a declarat ca decizia este " revoltator de nedreapta", el considerindu-se o victima a Securitatii.

Ierarhul a spus ca intentioneaza sa-si faca public dosarul de la CNSAS, analizind chiar posibilitatea de a-l publica pe Internet, deoarece nu are nimic de ascuns si doreste sa se afle adevarul.

Potrivit unor surse din CNSAS, IPS Andreicut ar fi purtat numele de cod "Ionica" si are angajament cu Seucuritatea. De altfel, acest lcuru a fost recunoscut chiar de inaltul ierarh, dar a sustinut ca nu a dat niciodata note informative.

Andrei Andreicut a intrat in vizorul Securitatii, avind si dosar de urmarire informativa, din cauza unei povesti legate de admiterea unui tinar la Seminarul din Cluj.