Firma americană de biotehnologie Moderna a trimis un lot de vaccin experimental contra coronavirusului către guvernul SUA la doar șase săptămâni după ce a început să lucreze la acest tratament de imunizare, transmite CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

Testele inițiale pentru vaccin ar putea începe în aprilie, dar procesul birocratic de testare și aprobare din SUA ar putea dura peste un an.

Moderna a anunțat că prima tranșă cu vaccinul intitulat mRNA-1273 a fost transmis la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). Acțiunile companiei s-au scumpit cu 15% la bursa din New York după anunț.

Moderna a spus că fiolele cu vaccinul experimental vor fi folosite într-o Fază 1 de studiu în SUA, ceea ce înseamnă că urmează vaccinarea unui număr restrâns de oameni sănătoși.

Șeful NIAID, Anthony Fauci, a declarat că testele clinice ar putea începe până la sfârștiul lunii aprilie.

Wall Street Journal, prima publicație care a dat știrea, scrie că vaccinul va fi testat pe 25 de voluntari pentru a se vedea dacă produce un răspuns imunitar contra coronavirusului.

Chiar dacă testul clinic va fi unul reușit, va fi nevoie de alte teste și de aprobări birocratice înainte ca vaccinul să fie folosit pe scară largă.