În România nu a fost confirmat până la acest moment niciun caz de infectarea cu coronavirus, 26 de persoane se află în carantină, iar alte 2.077 sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene, conform datelor transmise miercuri dimineață de autoritățile române prin "Grupul de Comunicare Strategică".

situatie coronavirus in RomaniaFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Cele mai importante informații de miercuri din România, LIVETEXT pe HotNews.ro:

23.41 Ministrul interimar al Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că tânărul depistat cu coronavirus prezintă o formă uşoară de faringită, pentru care primeşte tratament simptomatic, menţionând că acesta va rămâne internat 14 zile la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”

22.55 Streinu-Cercel: Tânărul din Gorj infectat cu coronavirus s-a aflat în aceeași incintă cu italianul, în preajma acestuia. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a mai spus că italianul a plecat cu febră din Italia, iar odată ajuns în România s-a simțit mai bine și a purtat o serie de discuții de afaceri, întrând astfel în contact cu mai multe persoane.

22.19Un tânăr din Slatina care a călătorit în apropierea italianului diagnosticat cu coronavirus s-a plimbat două zile prin Bucureşti, deşi ar fi trebuit să fie în carantină. Autorităţile spun că a fost vorba de „o eroare de transmitere” și s-au trimis documentele, joi, spre DSP București

19.30 O femeie de 66 de ani a fost izolată, miercuri seară, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, după ce s-a întors din Italia, țara europeană cea mai afectată de epidemia de coronavirus. Potrivit medicilor, aceasta „se înscrie în definiția de caz” și îi vor fi recoltate probe pentru analize, transmite Mediafax.

Femeia a fost în Italia în altă localitate decât cele aflate în carantină și după întoarcerea în țară s-a prezentat la un spital privat din Iași. Pentru că avea simptome asemănătoare cu cele ale îmbolnăvirii cu Covid-19, a fost transportată la Spitalul de Boli Infecțioase.

„A fost internată o femeie de 66 de ani, venită de la Milano, se înscrie în definiţia de caz. Se vor recolta probe. În cursul zilei de mâine (n.r.-joi) vom avea rezultatul”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

15.41​Klaus Iohannis, după CSAT-ul dedicat coronavirusului: Nu există motive de panică / Plus un apel către mass-media: Informați corect și constant, dar de o manieră echilibrată și fără excese

14.43 Toate cele 13 persoane care au intrat în contact cu cetățeanul italian care are infecție cu coronavirus au rezultate negative la testele efectuate de Institutul „Matei Balș”, a anunțat, miercuri, secretarul de stat în MS Nelu Tătaru. Azi la ora 14.00 se aflau 69 de persoane în carantină, 4.418 izolați la domiciliu

14.17A început şedinţa CSAT pe tema coronavirusului

13.49 Senatul a adoptat, miercuri, proiectul pentru aprobarea ordonanței de urgență care stabilește stocurile de urgență și măsurile instituirii carantinei, în contextul coronavirusului.

13.04Ministerul Educației: 10 sfaturi pentru ca elevii și profesorii să se ferească de infecția provocată coronavirus

12.35Alertă într-un mall din București: O femeie ce a călătorit în străinătate a fost luată cu ambulanța

---------------

Ultimele informații transmise de autoritățile responsabile:

  • Până în acest moment nu există nici un cetățean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.
  • În acest moment, 26 de persoane se află în carantină, iar 2.077 de persoane sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene.
  • În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 (cele mai multe pe București – 44) cu privire la Coronavirus. Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo.
  • Pentru informații utile, cetățenilor li se recomandă să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătății, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență.
  • De asemenea, în cursul zilei de marți, 25 februarie au fost înregistrate doua dosare penale privind infracţiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, în cele două cauze fiind cercetate 4 persoane.
  • Referitor la cetățenii români aflați în zonele afectate din Italia, autoritățile precizează că în regiunea Lombardia există aproximativ 200.000 de cetățeni români, iar în regiunea Veneto aproximativ 120.000.
  • În legătură cu achiziția de echipamente specifice, în această dimineață au fost depuse la Oficiul Național de Achiziții Centralizate, din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, 10 oferte pentru scanere termice, iar negocierile vor fi purtate în cursul acestei zile, adaugă sursa citată.