Autoritățile au stabilit traseul făcut în România de italianul diagnosticat cu coronavirus. Conform autorităților locale, bărbatul a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Craiova, apoi a plecat în Gorj, scrie Mediafax. Acestora li se adaugă pasagerii celor două aeronave cu care bărbatul a călătorit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

  • 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna
  • de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova, unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni din judeţul Gorj
  • 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socri
  • 19 februarie - italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine
  • 20 februarie - bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale
  • 20-21 februarie - are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
  • 22 februarie - se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional.
  • În jurul orei 14.00 pleacă spre Bologna la bordul unui avion. În Italia, medicii îl consideră suspect de coronavirus.
  • 25 februarie - medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

În Dolj, marţi seara, autorităţile au făcut o celulă de criză.

"Am constituit o celulă de criză și până acum am reușit să identificăm mașina care a fost închiriată de cetățeanul italian. Am reușit să identificăm persoanele care au stat lângă acesta, în avion, atât la sosire, cât și la plecare. (…) Este vorba de 22 de persoane la sosire și alte 22 de persoane la plecare. Plus personalul aeronavei. Aceștia, împreună cu cei 44 de pasageri și cei doi angajați ai companiei de închirieri vor fi supuși unor analize. De asemenea, noi am încercat să luăm legătura cu soția acestuia, dar nu am reușit. Vizionăm toate înregistrările video din aeroport pentru a vedea dacă a mai intrat în contact și cu alte persoane", a declarat Narcis Purcărescu, prefectul de Dolj.

Compania aeriană care face curse Craiova-Bologna a stabilit şi aeronava care l-a dus înapoi în Italia pe bărbatul bolnav. Marţi seara, avionul trebuia să plece din Bologna spre Craiova cu pasageri. Cursa a fost anulată, oamenii au rămas în Italia, iar avionul a venit gol la Craiova pentru a fi dezinfectat.