Bărbatul de 71 de ani recent întors din România în Italia, unde a fost diagnosticat cu coronavirus, a fost în țara noastră în perioada 18-22 februarie, unde a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri, a anunțat ministerul român de Externe. Potrivit MAE, el a ajuns în România pe aeroportul din Craiova, apoi a locuit în județul Gorj.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.45 Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, potrivit informațiilor deținute la acest moment, inclusiv în baza datelor furnizate autorităților române de Protecția Civilă Italiană, rezultă că bărbatul a aterizat pe aeroportul din Craiova în 18 februarie.

În perioada în care acesta a fost în România, a locuit în județul Gorj unde a luat contact cu soacra sa și cu alte persoane. "La acest moment, s-a declanșat o anchetă epidemiologică, urmând a fi identificate cu exactitate toate persoanele cu care cetățeanul italian a intrat în contact. De asemenea, pentru fiecare dintre aceste persoane vor fi luate măsurile necesare, în funcție de gradul de expunere", precizează MAE.

Anunțul inițial al Ministerului Afacerilor Externe:

  • Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie.
  • În această perioadă, bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri.
  • Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz.

Streinu Cercel: Riscul să fi fost contagios pe teritoriul României, mic

Riscul ca italianul diagnosticat cu coronavirus după ce s-a întors din România este mic și nu este cazul să ne îngrijorăm, susține managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș" din Capitală, Adrian Streinu Cercel.

"Riscul de a transmite pe teritoriul României este foarte mic (...) Știm cu toții că această perioadă este de până la 14 zile. S-a aflat, într-adevăr, pe teritoriul României în perioada de incubație, dar fără să aibă potențial de transmitere. Debutul bolii a avut loc la 48 de ore după ce a ajuns pe teritoriul Italiei, ca atare riscul să fi fost contagios pe teritoriul României este foarte mic", a declarat la Digi 24 Streinu Cercel.

Bărbatul de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna), diagnosticat cu coronavirus, se află în acest moment internat la spitalul din Rimini, secţia de boli infecţioase, dar starea sănătăţii lui nu este gravă, scrie presa din Italia.

Potrivit publicaţiei „Il Resto del Carlino”, care citează surse din cadrul Regiunii Emilia – Romagna, bărbatul s-a prezentat luni la spitalul din Cattolica, la „Urgenţe”, având simptome de febră şi tuse. Acesta a declarat că s-a întors în week-end din România. Bărbatul a fost transferat la spitalul „Infermi” din Rimini, unde a fost confirmat ca pozitiv la testul cu coronavirus. Potrivit Corriere di Bologna, bărbatul lucrează în domeniul hotelier.