Noul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a comentat pentru HotNews.ro operațiunea de filaj a doi jurnaliști și a doi magistrați, afirmând că nu este normal să existe filaje și că "prieteniile între oameni sunt corecte și firești, indiferent de meseriile lor".

Ziaristi si procurori filatiFoto: Captura YouTube

"Nu e normal că a existat un filaj. Sunt corecte și firești prieteniile între oameni, indiferent de meseriile lor, dacă nu se interferează cu deontologia. Mai departe să își facă treaba structura de parchet care s-a sesizat în acest caz", a declarat, marți, pentru HotNews.ro, noul șef al DNA, Crin Bologa.

România TV, post de televiziune controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, fugar Serbia, a difuzat vineri seara imagini cu Horațiu Radu, procurorul șef adjunct al procurorului general, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costache şi Cosmin Savu. Ei au fost filmați într-un restaurant din Capitală, iar imaginile au fost preluate de Gândul şi de Evenimentul Zilei, fiind prezentate ca fiind "dovada” unei pretinse conspiraţii împotriva noilor procurori şefi numiţi de președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că, dacă se confirmă informațiile privind filarea unor ziariști și magistrați, "astfel de situații ar fi (...) intolerabile pur și simplu”. "Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea. Deci, astfel de situații ar fi, dacă s-ar confirma, intolerabile pur și simplu!”, a spus Klaus Iohannis.

Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) în acest caz, pentru abuz în serviciu și violarea vieții private.

Contactat de HotNews.ro, Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, a declarat că dosarul a fost deschis de duminică, iar luni a fost audiat unul dintre ziariști, respectiv Alex Costache. Audierile vor continua în acest dosar cu celălalt ziarist și cu cei doi magistrați filați și se va încerca constituirea unei echipe de lucru pentru administrarea de probe în acest dosar, a precizat sursa citată.

Bogdan Pîrlog a mai spus, răspunzând unei întrebări legate de competența Parchetului Militar pe astfel de cazuri, că există suspiciuni că ar putea fi implicați militari în acest caz de filaj.

Asociația ”Forumul Judecătorilor din Romania” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” se declară îngrijorate de operațiunea de filaj a unor jurnaliști și procurori, precizând că, dacă „acest atac grav” va fi tratat cu tăcere și indiferență, se poate sedimenta în percepția publică ideea că anumite instituții ale statului sunt complici ai unor operațiuni în scop de intimidare.

Asociația ”Forumul Judecătorilor din Romania” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au transmis marți un comunicat de presă în care își exprimă "profunda îngrijorare" în legătură cu recentele “dezvăluiri” intens mediatizate, în urma unor acțiuni de “stalking”, prin "supravegherea atentă și înregistrarea conversațiilor unor magistrați și jurnaliști, prin metode de filaj nespecifice unei societăți democratice, de natură a aduce, prin caracterul profund intruziv, o gravă atingere dreptului la viața privată și dreptului persoanelor vizate la propria imagine". Potrivit acestora, un astfel de tip de intruziune se poate constitui în sursa unor abuzuri din partea unor entități private și organizații cu un statut incert.