Numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus a ajuns la 322 în Italia, în timp ce alte patru persoane au decedat, ridicând astfel numărul total al victimelor la 11. De asemenea, marți au apărut și primele cazuri de infecție în Germania, Spania continentală, Elveția, Croația, Austria, dar și în Algeria. Parlamentul European a dispus primele măsuri restrictive, recomandându-le angajaților care au călătorit în Italia sau China să lucreze de acasă și să se monitorizeze, urmând a se întoarce la birou după ce primesc undă verde din partea medicului. Japonia, Coreea de Sud și Hong Kong au dispus și ele măsuri de prevenire a răspândirii virusului, cursurile fiind suspendate, iar angajații companiilor urmând să lucreze de acasă.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 00.50 Primul caz de coronavirus confirmat în Elveția. Un bărbat în vârstă de 70 de anii din cantonul Ticino, regiune situată la granița cu Italia, a călătorit în Lombardia la mijlocul lunii februarie, potrivit Mediafax.

UPDATE23: 30 Primul caz, confirmat în landul Baden-Wuerttemberg (sudul Germaniei). Autorităţile au confirmat marţi seara primul caz de coronavirus în landul Baden-Wuerttemberg, sudul Germaniei, după ce un un bărbat în vârstă de 25 de ani care a fost recent la Milano a fost testat pozitiv, relatează Agerpres citând Reuters.

UPDATE 21.58: UPDATE Algeria confirmă primul caz de coronavirus. Un italian care a ajuns în țară pe 17 februarie. Bărbatul a fost pus în carantină, potrivit televiziunii de stat care l-a citat pe ministrul Sănătății.

UPDATE 20.07: Încă o persoană a murit la Veneto, bilanțul ridicându-se la 11 decese.

UPDATE 20.05: Franța anunță confirmarea a încă două cazuri de coronavirus. Este vorba un francez care s-a întors dintr-o călătorie în regiunea Lombardia și o tânără chineză care s-a întors în Franța dintr-o călătorie din China.

UPDATE 19:49 Autoritățile austriece au plasat în carantină un hotel din orașul turistic Innsbruck, în inima Alpilor, unde a lucrat o recepționeră italiană contaminată cu coronavirus

UPDATE 19.45: Au decedat încă trei persoane infectate cu coronavirus, astfel încât bilanțul total al victimelor ajunge la 10, relatează La Repubblica. Cei trei morți au vârste de peste 80 de ani și sunt Lombardia, regiunea din Italia cea mai afectată de coronavirus

UPDATE 18.40:Bărbatul de 71 de ani confirmat cu coronavirus în Italia a fost la Craiova în perioada 18-22 februarie. A vizitat rude și a avut întâlniri de afaceri - MAE

UPDATE 17.02: În ceea ce privește primul caz din Spania continentală, La Vanguardia precizează că este vorba despre o femeie care locuiește în Barcelona și care a călătorit recent în nordul Italiei.

UPDATE 16.51: Donald Trump, aflat în vizită oficială în India, a transmis asigurări că americanii nu trebuie să își facă griji în legătură cu răspândirea virusului.

Trump a precizat că a cerut Congresului aprobarea unor fonduri de 2,5 miliarde de dolari pentru combaterea virusului, în caz că ”se va întâmpla ceva”. ”Situația este sub control”, a declarat el, într-o conferință de presă.

UPDATE 16.42: Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost identificat în Spania continentală, respectiv în Catalonia, relatează Reuters, citând cotidianul La Vanguardia.

Este primul caz în Spania continentală și al patrulea din țară, după ce trei turiști din Germania, Italia și Marea Britanie au fost confirmați pozitiv în Insulele Canare și Mallorca.

UPDATE 16.29: Un bărbat de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna), recent întors din România, a fost diagnosticat cu coronavirus. El se află în acest moment internat la spitalul din Rimini, secţia de boli infecţioase, dar starea sănătăţii lui nu este gravă.

UPDATE 16.16: Guvernul italian a trimis armata în aşa-numita ''zonă roşie'' din nordul ţării, ce cuprinde 11 localităţi din regiunile Lombardia şi Veneto afectate de epidemia de coronavirus, informează marţi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Corpul Carabinierilor din Codogno, comuna unde locuieşte ''pacientul zero'' - un bărbat în vârstă de 38 de ani de la care autorităţile presupun că a pornit epidemia în nordul Italiei, dar încă nu se ştie cum a contractat virusul -, a confirmat pentru agenţia EFE că în zona periferică celor 11 localităţi se află de luni seară 40 de militari care supraveghează ca nimeni să nu intre şi să nu iasă din acea zonă de carantină.

Alături de armată au fost mobilizaţi şi 124 de carabinieri ca unitate de sprijin, plus alţi membri ai forţelor de ordine.

UPDATE 15.19: După ce a criticat conducerea unor spitale, premierul italian Giuseppe Conte a declarat, marți, că măsurile adoptate de Italia vor da curând rezultate. În context, el a lăudat serviciul public de sănătate pentru lupta împotriva epidemiei, potrivit Reuters. Conte a mai susținut că Italia este o destinație turistică sigură, mai sigură decât multe alte țări.

UPDATE 15.08: Elevii din Marea Britanie sunt trimiși acasă, în contextul în care autoritățile guvernamentale au emis noi recomandări pentru populație, cerându-le celor care au vizitat recent Italia să stea acasă, în carantină, dacă prezintă simptome precum dificultăți de respirație și ușoară febră și să sune la 111, scrie Guardian.

UPDATE 14.55: Încă două persoane au murit în Iran, bilanțul deceselor ajungând la 16.

UPDATE 14.13: Și Comisia Europeană le-a recomandat angajaților să evite călătoriile în Italia, iar cei care deja au fost în regiunile afectate de coronavirus să lucreze de acasă pentru următoarele două săptămâni.

UPDATE 14.05: Croația a înregistrat primul caz de infecție cu coronavirus, fiind vorba despre un pacient tânăr care este internat într-un spital din capitala Zagreb, cu simptome ușoare, a anunțat premierul Andrej Plenkovic, citat de Reuters.

Și Austria a raportat primele două cazuri de îmbolnăviri, fiind vorba despre doi italieni care trăiesc în provincia Tirol și, cel mai probabil, s-au infectat după o excursie în Lombardia.

UPDATE 13.51:Autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la un cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

"Prețul pentru măștile vândute online a crescut de la un cent la 10 euro bucata, în timp ce un litru de dezinfectant care costa acum o săptămână 7 euro este vândut acum cu 39 de euro”, a declarat, pentru Reuters, procurorul-șef adjunct al parchetului din Milano, Tiziana Siciliano.

În condițiile în care există o stare de urgență, poliția i-a avertizat pe oameni că există indivizi care se legitimează drept inspectori sanitari pentru a pătrunde în case, cu scopul de a fura bani sau obiecte prețioase.

UPDATE 13:50 Două noi regiuni sunt afectate de epidemia de coronavirus, Toscana și Sicilia

Regiuni până acum scutite au înregistrat cazuri de persoane testate pozitiv: Toscana (centrul Italiei), cu două cazuri la Florența și Pistoia, și Sicilia (sud), unde o turistă din Bergamo (Lombardia, nord-vest) care se afla la un hotel din Palermo a fost internată.

UPDATE 13.03: Toți cei 132 de pasageri din avionul turcesc vor fi trecuți în carantină pentru o perioadă de 14 zile, a declarat ministrul turc al sănătății Fahrettin Koca, citat de Reuters.

UPDATE 12.44: Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a acuzat conducerea spitalelor de modul defectuos în care a gestionat criza, precizând că a contribuit, parțial, la răspândirea coronavirusului, transmite CNN.

"Au existat situații în care conducerea spitalului nu a acționat întrutotul corespunzător protocoalelor care sunt recomandate pentru astfel de cazuri și asta, în mod cert, a contribuit la răspândirea virusului”, a declarat premierul, fără a preciza la ce spital se referă.

UPDATE 12.22: Un avion al companiei Turkish Airlines, care venea de la Teheran cu destinația Istanbul, a fost redirecționat către Ankara din cauza unui pasager, suspectat de infecție cu coronavirus, relatează Reuters.

UPDATE 12.00: Numărul noilor cazuri de infecții a ajuns la 271 în Italia, potrivit La Repubblica.

UPDATE 11.43: Încă două persoane au murit în Iran, din cauza virusului, potrivit ministrului sănătății, care a raportat încă 34 de noi cazuri de infecții, scrie Reuters.

De asemenea, Irakul a înregistrat încă 4 cazuri de infecții.

UPDATE 11.31: Un medic italian aflat în vacanță în Tenerife a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, astfel că 1.000 de turiști din hotelul în care era cazat doctorul sunt izolați, potrivit La Republica, Guardian și BBC News.

Este vorba despre un medic italian care era în vacanță în Tenerife, Acesta s-a simțit rău, iar rezultatul testului pentru coronavirus făcut de laboratorul de microbiologie al Spitalului Universitar Nuestra Señora de Candelaria a ieșit pozitiv, scrie cotidianul italian citând surse ale Europa Press.

Turistul, cel mai probabil din Lombardia, a început să se simtă rău și a mers la clinica Quirón din Tenerife, unde a fost izolat imediat.

Turiștii hotelului din Adejie în care era cazat medicul italian sunt în carantină. Se vorbește despre o mie de oameni.

Mai există un caz suspect și în Asturias, unde o tânără de 25 de ani s-a întors dintr-o vacanță în Italia, din zonele afectate de coronavirus. Aceasta e internată la spitalul din Asturias

UPDATE 11.07: Parlamentul European le-a recomandat angajaților să stea acasă, în carantină, dacă au călătorit recent în regiunile din nordul Italiei afectate de noul coronavirus, potrivit unui e-mail transmis luni seara, scrie Reuters.

Potrivit sursei citate, funcționarii sunt sfătuiți să lucreze de acasă, pentru următoarele două săptămâni, dacă au călătorit Lombardia, Piemont, Emilia-Romagna, Veneția, China, Singapore și Coreea de Sud.

De asemenea, aceștia sunt sfătuiți să își măsoare temperatura de două ori pe zi, pentru următoarele 14 zile și să se întoarcă la birou după ce primesc undă verde din partea medicului.

UPDATE 10.36: Premierul nipon Shinzo Abe a declarat marți că au fost luate noi măsuri restrictive pentru a controla epidemia coronavirusului.

Astfel companiile le-au transmis angajaților să lucreze de acasă, scrie Guardian.

Japonia a confirmat 850 de cazuri de îmbolnăviri, fiind astfel pe locul trei ca număr de infecții după China și Coreea de Sud. Printre acestea se numără și cazurile de pe nava de croazieră Diamond Princess.

Premierul nipon a fost aspru criticat pentru că măsurile de carantină impuse navei de croazieră s-au dovedit a fi insuficiente pentru a bloca răspândirea virusului.

UPDATE 10.07: A fost înregistrat al patrulea deces pe nava de croazieră Diamond Princess din Japonia.

Pe de altă parte, Irakul a anunțat suspendarea cursurilor din învățământul primar și universitar pentru o perioadă de 10 zile, potrivit Reuters.

UPDATE 9.43: O turistă din Bergamo aflată în vacanță cu prietenii la Palermo a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus, potrivit agenției Ansa, citată de Mediafax.

Este primul caz de coronavirus confirmat în sudul Italiei. Turista din Bergamo, aflată în vacanță în Palermo, a avut rezultat pozitiv la testul pentru coronavirus și a fost internată, luni seară, în spitalul din Cervello.

În Italia nu s-au înregistrat noi decese, iar măsurile de carantină pentru mai multe orașe rămân în vigoare.

Autoritățile din China au anunțat, luni, 71 de noi decese, 68 dintre acestea înregistrându-se în provincia Hubei - centrul epidemiei de coronavirus. Bilanțul morților din China continentală a crescut la 2.663, în urma altor trei decese care s-au produs în afara provinciei Hubei, potrivit Comisiei Naționale a Sănătății (NHC) din China.

Cazurile de infectare confirmate în China continentală au crescut, luni, cu 508. Dintre acestea, 499 au fost înregistrate în provincia Hubei, fapt care indică, potrivit NHC, că au fost nouă cazuri noi raportate în afara provinciei.

Numărul total al oamenilor infectați în China continentală a ajuns la 77.568. Așadar, bilanțul la nivel global este de 80.067 de cazuri de infecție cu virusul Covid-19.

De asemenea, autoritățile din China au adăugat că 27.323 de pacienți au fost vindecați și externați din spital.

În Iran, unde autoritățile au contestat bilanțul transmis de o agenție de presă neoficială, s-au înregistrat încă doi morți, scrie Reuters. Astfel, în total, ar fi 14 decese cauzate de coronavirus.

Potrivit ministrului sănătății 61 de persoane au fost infectate.

În Hong Kong, autoritățile au decis să extindă perioada de suspendare a cursurilor școlare până la 20 aprilie, cu posibilitatea prelungirii termenului.

Autoritățile din Coreea de Sud au dispus măsuri extreme pentru a controla răspândirea virusului, stabilind testarea a 200.000 de membri ai unei secte care este suspectată că ar fi la originea epidemiei în această țară, potrivit Guardian. Marți, Coreea de Sud a raportat încă 60 de cazuri noi.