Managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș” Adrian Streinu Cercel a declarat, luni seară, la sfârșitul conferinței Ministerului de Interne, că în România nu există niciun caz de coronavirus, că s-au făcut mai multe teste, dar persoanele testate nu aveau virusul, iar acum nu există niciun test în lucru nefiind cazul.

Adrian Streinu CercelFoto: Agerpres

Miniștrii Sănătății și Internelor au subliniat că în centrele de carantină vor merge doar călătorii care vin din zone de maxim risc, toţi cei care vin din provincia Hubei, toţi cei care vin de pe nava de croazieră precum şi cei din Italia, din cele 11 localităţi cu un număr mare de pacienţi cu coronavirus. Măsura se aplică atât celor care vin cu avionul, cât şi celor care vin cu trenul sau maşina.

Declarații conferință:

- 4.172 de locuri pentru carantină

- 2.500 de paturi in toate spitalele de boli infecțioase in România

- 95 de paturi la terapie intensivă

- la nivelul Ministerului Sănătăţii va fi creată o linie telefonică specială pentru a oferi informaţii despre coronavirus. „La acest moment, când sună sunt redirecționați către dispecerii de ambulanță, în unele situații de cei care coordonează SMURD-ul. La acest moment, pentru apeluri se sună la 112. S-a vorbit că va fi o linie specială, sub coordonarea MS, în secunda în care va fi gata sună acolo. Încă se sună la 112, dacă îi este rău, dacă are simptome”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

- Avem încă șase persoane în carantină, în București și cam 1.000 persoane la domiciliu - Ministrul Sănătății Victor Costache

- Șeful DSU Raed Arafat a adăugat că în județul Dolj mai sunt opt persoane în carantină, iar în județul Galați trei persoane aduse duminică seară.

- „Vorbim de București, în carantină sunt cele două persoane, care au plecat, cele venite din Wuhan. Acum avem cele șase aduse din Japonia de pe vasul Diamond Princess. Nu prezintă simptome. Mai avem în județul Dolj în carantină cele opt persoane. Mai avem în județul Galați încă trei persoane, care ieri seara au fost preluate pe carantină”, a explicat Raed Arafat.

Despre zvonuri:

- Doi vânzători din județul Neamț, care nu au respectat regimul de izolare la domiciliu, după ce s-au întors din China, riscă închisoarea, a declarat, luni seara, ministrul de Interne, Marcel Vela. „Chiar în această seară, în videoconferință, în județul Neamț a fost prezentată situația, doi cetățeni izolați la domiciliu și nu au respectat măsurile. Intră sub incidența Codului penal, riscă închisoare sau amendă, în funcție de gravitatea faptei. Doi vânzători într-un magazin din Neamț (...) au venit din China

- Streinu Cercel, despre zvonul că o angajată la o corporație ar avea virusul: A făcut mai multe teste la noi la Matei Balș și toate au ieșit negative

- Vela completează: Vom face un centru de unde vom da toate știrile legate de coronavirus ca să nu se mai răspândească atâtea știri false.

- Raed Arafat, apeluri repetate la populație ca să nu se mai informeze de pe canale neoficiale ca Facebook și să urmărească doar știrile din ziarele cunoscute sau de la instituțiile statului

Trei persoane din Dolj, care s-au întors din Italia, băgate forțat în carantină la Craiova

Trei persoane din Dolj, care s-au întors recent din Italia, au fost băgate forțat în carantină, marți noaptea, într-un centru special amenajat în Craiova. Potrivit autorităților din Dolj, cei trei cetățeni sunt din localitatea Sadova și au ajuns în țară pe cale terestră, potrivit Mediafax.

„Dintre persoanele care au ajuns pe cale terestră în localități din județul Dolj, trei persoane din Sadova n-au declarat inițial, la intrarea în țară, că vin din această regiune. Discutând cu medicul de familie, așa cum este procedura, s-a aflat că au fost în regiunea Lodi, n-au spus exact unde.(...) Ele sunt persoane sănătoase, n-au niciun fel de simptomatologie, dar vor sta în carantină 14 zile”, a declarat Ludmila Prunariu, director DSD Dolj.

Trei universități din România își suspendă cursurile, din cauza coronavirusului / Ministerul Educației cere anularea deplasărilor în străinătate și limitarea sau suspendarea conferințelor și excursiilor

Trei universități din România au decis să suspende cursurile, în timp ce o altă universitate transmite că persoanele revenite în țară în ultimele 14 zile din zone cu risc de infecție cu coronavirus să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile, anunță Ministerul Educației.

  • Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a decis suspendarea cursurilor în perioada 24 februarie - 08 martie.

  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara a luat decizia ca toți studenții și cadrele didactice, care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecție cu coronavirus (Covid-19), să intre pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu. Activitățile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză și franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.

  • Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârșitul săptămânii.

  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în țară de mai puțin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto și Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane.

  • Universitățile au obligația de a monitoriza starea de sănătate a studenților prin cabinetele medicale. În situația în care sunt depistați studenți care manifestă probleme medicale, universitățile au obligația de a informa Direcția de sănătate publică.