Incendiul izbucnit, luni după-amiaza, în Delta Văcărești din Capitală, afectând aproximativ 20 de hectare, în zona digului, a fost stins.

incendiu Delta VacarestiFoto: ISU Bucuresti-Ilfov

UPDATE 20.45: Administraţia Parcului Natural Văcăreşti anunţă că incendiul izbucnit luni după-amiază a fost stins.

"Au fost stinse şi ultimele focare. În momentul de faţă, în parc nu mai arde nimic. Suntem în teren şi monitorizăm cu atenţie situaţia. Mulţumim pompierilor şi voluntarilor", a fost mesajul postat pe pagina de Facebook de reprezentanţii Administraţiei.

Conform sursei citate, la fața locului se află 11 echipaje de pompieri, cu autospeciale de stingere.

Purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, Daniel Vasile, a afirmat că alimentarea cu apă a echipajelor este dificilă din cauza lipsei hidranților, resursele în zonă fiind "limitate": "Accesul autospecialelor se realizează prin două puncte - străzile Savinești, Ionescu Florea".

"Cineva trebuie să plătească pentru asta! Pompierii stau de 30 de minute sus pe dig, cu 6 mașini, iar jos Delta Văcărești arde cu flăcări uriașe. O să ardă toată, nu mai rămâne nimic", a scris pe Facebook activistul de mediu Robin Simion, care a postat și imagini de la fața locului.

Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești, care administrează Delta Văcărești, a declarat pentru HotNews.ro că este posibil ca incendiul să fi pornit de la o țigară aruncată aprinsă sau de la o persoană fără adăpost, iar din cauza vântului focul s-a extins foarte repede și au fost afectate circa 20 de hectare.

El spune că acest lucru s-a întâmplat pentru că parcul nu este păzit.

"Cerem de ani de zile Ministerului Mediului să ne ajute cu paza, pentru că noi nu avem resursele necesare, dar nu am fost ajutați. Nu știu ce așteaptă, poate să se distrugă ce e acolo ca să se poaată construi", a afirmat reprezentantul Asociației Parcul Natural Văcărești.

Referitor la pagube, el a spus că acestea sunt minime deoarece arde vegetație uscată, iar păsările încă nu s-au întors sin migrație.

Conform sursei citate, intervenția pompierilor a fost prompătă, dar aceștia au ajuns cu dificultate pentru că focarul este în mijlocul Deltei Văcărești.