Un proiect pilot pentru prevenirea agresiunilor, în special a celor de natură sexuală, a fost lansat luni de Poliția Capitalei și de o organizație non-guvernamentală, fiind vizate deocamdată cluburile şi barurile din centrul vechi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Codul de intervenție Angela

Preşedintele Asociaţiei Necuvinte, Simona Voicescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectul vizează prevenirea agresiunilor, în mod deosebit a celor de natură sexuală, în centrul vechi al Capitalei, prin folosirea codului de intervenţie "Angela", potrivit Agerpres.

" înseamnă că atunci când ne simţim în dificultate, fie că poate am băut prea mult sau ne simţim rău sau ni s-a pus ceva în băutură sau chiar suntem într-un risc de a fi victima unei agresiuni, vorbim cu personalul barului, clubului, restaurantului în care ne aflăm şi întrebăm dacă putem vorbi cu colega lor, Angela. Ei, din acest cod de ajutor, trebuie să înţeleagă că suntem într-o situaţie dificilă, să ne ducă undeva în spate, departe de ochii celorlalţi şi să ne întrebe care este problema noastră, dacă avem nevoie de un taxi, să ne cheme prietenii, rudele, familia sau dacă avem nevoie de intervenţia Poliţiei sau Ambulanţei", a explicat Voicescu.

"Vorbeşte cu Angela" vine din Marea Britanie, de unde campania a fost împrumutată până în prezent în aproape toate ţările vorbitoare de limbă engleză (în 17 state).

"Nu vreau să se înţeleagă că 'Angela' înlocuieşte intervenţia liniei naţionale 112, ci este doar o scurtătură destinată strict zonelor de agrement", a afirmat Voicescu.

Comisarul-şef Aurelian Ciocîrlan, director general adjunct al Poliţiei Capitalei, a declarat că vor fi începute activităţi de popularizare a campaniei, vor fi discuţii cu personalul cluburilor şi discotecilor din centrul vechi.

"Sunt convins că acest proiect va prinde şi de ce să nu fim optimişti şi să nădăjduim că-l putem extinde şi în alte zone ale municipiului Bucureşti şi nu numai, dacă poate fi un proiect care poate naşte rezultate aşteptate", a spus Ciocîrlan.

El a adăugat că infracţiunile predominante în centrul vechi al Capitalei sunt reprezentate de "mici violenţe pe fondul consumului de băuturi alcoolice".