Doi localnici din comuna Sadova, județul Dolj, întorşi duminică dimineaţa din Italia, au fost căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi dacă au coronavirus, relatează Mediafax. Autorităţile au fost alertate de un apel la 112.

PolitistiFoto: Facebook / Politia Romana

Potrivit primarului comunei Sadova, cei doi cetăţeni au intrat în România duminică, pe la un punct de trecere a frontierei din vestul ţării. Ei au venit cu o maşină personală pentru a aduce ceva acasă şi intenţionau să se întoarcă în Italia zilele următoare.

Eugen Safta, primarul comunei Sadova, a explicat pentru Mediafax că un alt cetăţean din localitate a sunat la 112 şi a alertat autorităţile despre sosirea celor doi.

Oamenii au fost găsiţi în scurt timp, „la o vodcă”.

„Cei doi sunt de etnie romă. Anunţul la 112 şi toată tevatura asta a fost făcută de un cetăţean tot de etnie romă. Probabil este o râcă între ei. În loc să anunţe medicul de la permanenţă, pentru că avem Centru Medical de Permanenţă, Poliţia, autorităţile locale, a sunat direct la 112 şi s-a produs această alertă care mie mi se pare puţin deplasată, pentru că cunosc şi eu foarte multe persoane care locuiesc în Italia şi mi-au spus că nu sunt probleme în zona în care ei locuiesc. Cei doi se simt foarte bine, n-au niciun fel de problemă. Şi eu am vorbit cu ei. Oamenii erau la o vodcă, să v-o spun pe-a dreaptă, şi mâine îi vede din nou domnul doctor”, a declarat Eugen Safta.

Medicul din localitate spune că nu este niciun motiv de îngrijorare din pricina celor doi cetăţeni. Aceştia n-au fost în zona de carantină din Italia şi spun că sunt sănătoşi, dar vor fi monitorizaţi.

Gindrovel Dumitra, medic în Sadova, a declarat pentru Mediafax că le recomandă românilor din Italia să nu se panicheze şi să aştepte să vadă exact care este situaţia în peninsulă.

„Cei doi nu intră în definiţia de caz care ar fi suspect. Nu prezintă simptome, iar pe de altă parte nu au un link epidemiologic nici cu regiunea, nici cu persoane care au avut simptome. În acest moment, teoretic sunt liberi. Depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarele 24-48 de ore, pentru că este foarte posibil ca definiţia de caz să fie schimbată în funcţie de dinamica cazurilor confirmate în Italia. (...) Aceşti pacienţi au fost instruiţi ce au de făcut. Problema o constituie alte persoane ce intenţionează să vină în ţară”, a spus medicul Gindrovel Dumitra.

Medicul a oferit și recomandari pentru românii care vin din regiunile Italiei afectate de coronavirus: „Recomandarea mea este ca fiecare cetăţean român care se află acum în regiunea vizată să nu-şi părăsească locurile de muncă, să se deplaseze în ţară pentru a fi mai în siguranţă. Trebuie aşteptat şi văzut ce se întâmplă acolo, în Italia, şi sistemul de sănătate din Italia este unul dintre cele mai bune sisteme de sănătate din lume, cât şi sistemul de urmărire epidemiologiă a acestor cazuri”.

Potrivit autorităţilor din comuna Sadova, peste 3.000 de localnici sunt plecaţi în străinătate, mare parte dintre aceştia în Italia.

Numărul de cazuri de coronavirus din Italia, țara cel mai lovită de epidemie din Europa, a ajuns la aproape 150 de persoane, fiind consemnate trei decese. Guvernul a închis localitățile cele mai afectate, acestea fiind în regiunile Lombardia și Veneto din nordul țării.