Alocarea fondurilor europene va fi condiționată de respectarea statului de drept din 2021, pe baza unor criterii „obiective ce țin de funcționarea Justiției”, a declarat vineri, la București, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, care a precizat că există la nivel european „o majoritate clară pentru acest mecanism”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Ce este esențial și va fi important și pentru absorbția de fonduri europene în viitor este independența Justiției, este buna funcționare a Justiției și respectarea statului de drept în România fiindcă da, va exista o corelare a fondurilor europene cu statul de drept în România în următorii 7 ani. Guverne care au în vedere afectarea statului de drept vor risca penalități la absorbția de fonduri europene”, a spus Mureșan, într-o conferință de presă organizată de Biroul Parlamentului European în România.

Europarlamentarul a adăugat că „modalitatea tehnică de implementare a acestui mecanism este încă în curs de negociere, dar există o majoritate clară pentru acest mecanism”.

„Ce este important pentru credibilitatea noastră la nivel european (...) este ca Justiția în ansamblu să funcționeze, să-și îndeplinească misiunea și să fie credibilă”, a continuat Siegfried Mureșan.

În ceea ce privește modalitatea concretă de aplicare, indicatorii care vor fi avuți în vedere „vor fi extrem de preciși iar mecanismul trebuie să fie unul apolitic și automat”, în condițiile în care „decizia pentru activarea mecanismului și pentru suspendarea sau chiar tăierea unor fonduri europene (...) nu poate fi politică„ ci trebuie să fie „una automată, pe baza unor criterii obiective ce țin de funcționarea Justiției”.

Întrebat când vor fi stabilite aceste criterii, Siegfried Mureșan a răspuns: „Înainte de 1 ianuarie 2021. Obiectivul este ca la momentul la care noul buget multianual intră în vigoare, la 1 ianuarie 2021, aceste criterii să existe, să fie adoptate, să fie literă de lege și să fie condiționate de acordarea tuturor fondurilor europene”.

.