USR acuză că preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV privind respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor şefi, Dan Barna afirmând că numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM este "o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM. Asta susţinea şi preşedintele Iohannis şi PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la şefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, preşedintele Iohannis a numit doi procurori-şefi fără aviz CSM", au scris reprezentanții USR pe Facebook.

Ei spun că ministrul Justiţiei şi preşedintele Iohannis "trebuie să vină în faţa românilor şi să explice de ce atâta grabă și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alţii".

"Preşedintele Iohannis şi ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislaţia şi apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiţia şi pentru democraţia noastră", adaugă USR.

De asemenea, Dan Barna a calificat drept "o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare" numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, acceptând astfel propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit Administrației Prezidențiale. Gabriela Scutea a fost numită în funcția de procuror general, Crin Bologa, în funcția de procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Scutea, în funcția de procuror-șef al DIICOT. De menționat că Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.