Premierul Ludovic Orban a fost întrebat joi despre numirile făcute de președintele Klaus Iohannis la conducerea Parchetului General și a DIICOT în pofida avizelor negative ale CSM, Orban ținând să reamintească faptul că și Laura Codruța Kovesi a avut avizul negativ al CSM și când a fost numită procuror general, și când a fost numită la șefia DNA. "Consider că propunerile sunt corecte, rezultatul unui proces de selecție obiectiv și fără partizanat", a spus Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am să vă dau un singur exemplu - Laura Codruța Kovesi a obținut aviz negativ și când a fost propusă procuror general, și când a fost propusă procuror-șef la DNA. Este o procedură, avizul CSM a fost acordat. Se știe că CSM este instituția care conform Constituției e implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, sunt rezultul unui proces de selecție obiectiv, fără partizanat, selecția s-a făcut după criterii obiective (...) Numirea lor pune punct unor interimate prelungite care au afectat activitatea instituțiilor din cadrul Ministerului Public", a declarat Orban, întrebat despre faptul că nu s-a ținut cont de recomandările MCV, Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu fiind numite în pofida avizului negativ din partea procurorilor din CSM.

El a mai spus că, deși nu a fost implicat în procedura de numire a șefilor marilor parchete, are încredere că "cei numiți iși vor face treaba".

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru numirea în funcții a noilor șefi la Parchetul General, DNA și DIICOT, acceptând astfel propunerile ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit Administrației Prezidențiale. Gabriela Scutea a fost numită în funcția de procuror general, Crin Bologa, în funcția de procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Scutea, în funcția de procuror-șef al DIICOT. De menționat că Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ pentru Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu.