Nouă persoane au murit și alte câteva au fost grav rănite miercuri noaptea în Hanau, din apropierea Frankfurtului, în două atacuri armate la baruri arăbești din centrul orașului. Suspectul a fost găsit mort acasă, alături de un alt cadavru care s-a dovedit a fi al mamei acestuia. Atacatorul era cetățean german și avea permis de armă, potrivit presei germane citate de BBC News. El a lăsat o scrisoare în care își exprima convingeri de extremă-dreapta, transmite și Reuters, citând cotidianul Bild.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 16.30: Procurorul general al Germaniei a confirmat că autorul atacului în urma căruia 9 oameni au murit a publicat online un manifest în care invoca teorii ale conspirației și opinii profund rasiste, transmite Reuters. ”Pe pagina sa, a publicat videoclipuri și un fel de manifest, care conțineau, pe lângă idei obscure și teorii ale conspirației, opinii profund rasiste”.

UPDATE 13.26: Cancelarul Germaniei Angela Merkel a precizat că există multe semne care indică faptul că autorul atacului a acționat motivat de rasism.

Merkel a mai transmis că Germania nu face discriminare între cetățenii săi, în funcție de religie și origine.

"Rasismul este otravă, ura este ortavă, iar această otravă există în societate și este cauza prea multor crime”, a declarat cancelarul.

Angela Merkel a mai spus, potrivit Reuters, că autoritățile fac tot posibilul să elucideze modul în care s-au produs atacurile.

UPDATE 11.11: Procurorii federali investighează atacurile sub suspiciunea de terorism, transmite Reuters.

UPDATE 10.55: Ministrul de interne german al statului Hessen a confirmat că atacul este unul rasist și xenofob. El a mai precizat că și mama suspectului, în vârstă de 72 de ani, a murit, scrie Reuters. Cei doi au fost găsiți acasă, împușcați.

Ministrul a mai confirmat că atactorul, Tobias R, în vârstă de 43 de ani, avea permis legal de purtare a armei, fiind sportiv și trăgător de elită.

Ziarul Bild precizează că o parte dintre vicitime erau kurzi. Printre victime se numără tineri și o femeie.

UPDATE 10.46: Un purtător de cuvânt al președintelui Erdogan a precizat că o parte dintre victime erau de origine turcă, relatează Reuters.

”Așteptăm de la autoritățile germane să facă eforturi maxime pentru a face lumină în acest caz. Rasismul este un cancer colectiv”, a spus Ibrahim Kalin, pe twitter.

Reprezentanții poliției nu a putut fi găsiți pentru a comenta informațiile publicate de Bild.

UPDATE 9.43: Președintele Klaus Iohannis, care va participa joi la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, a condamnat atacurile și a exprimat solidaritatea României față de Germania.

"Condamn cu fermitate atacurile violente împotriva unor oameni nevinovați, care au avut loc la Hanau. Condoleanțele mele pentru familiile celor care și-au pierdut rude sau prieteni. România este solidară cu Germania", a transmis președintele, într-un mesaj postat pe twitter.

Bărbatul ar fi lăsat o înregistare video în care revendică atacul și o scrisoare în care își exprimă convingerile de extremă-dreapta.

Principalul suspect al atacurilor a fost găsit mort în locuința sa. Poliția din Hanau a anunțat într-o postare pe Twitter că anchetatorii l-au găsit pe suspectul atacurilor de miercuri seara, decedat în locuința sa din oraș. Alături de el se afla un alt cadavru, despre care nu au fost oferite informații

Poliția a confirmat că au fost mai multe victime în urma incidentului produs, miercuri seară, în orașul Hanau situat în apropiere de Frankfurt.

Primul atac a avut loc într-un bar shisha (în germană, "Shisha-Bar" - de la termenul pentru "narghilea") din centrul orașului, la ora locală 22.00, în timp ce al doilea a avut loc la Barul Arena din cartierul Kesselstadt, scrie BBC News citând presa locală.

Inițial au fost raportați opt morți: trei persoane ucise în primul atac și alte cinci în al doilea.

Deocamdată nu este clar care au fost motivele în spatele atacurilor, ancheta fiind în desfășurare.

Potrivit cotidianului Bild, suspectul era cetățean german cu permis de port armă, iar în mașina sa au fost găsite reviste despre arme și muniție.

Clientela barului era, în mare parte, formată din kurzi.

Atacruile au declanșat o vânătoare a poliției care a durat șapte ore, anchetatorii căutând inițial mai mulți suspecți.

Martorii au relatat că au auzit zeci de focuri de arme în primul bar shisha.

Can-Luca Frisenna, care lucrează în apropiere de locul atacului, a precizat că tatăl și fratele erau în zonă în momentul atacului. "A fost ca-n filme, ca o glumă proastă, am crezut că cineva ne face o farsă proastă. Încă nu pot să îmi revin din ceea ce s-a întâmplat. Colegii mei sunt ca o familie pentru mine, nici ei nu înțeleg ce s-a petrecut”, a povestit martorul.

Hanau este în statul Hessen, la aproape 25 de km est de Frankfurt.

Într-o declarație de presă, poliția a precizat că al doilea cadavru găsit este cel mai probabil al complicelului atacatorului, adăugând că nu există alți suspecți.

"Ancheta este în derulare pentru a stabili identitatea victimelor”, a mai transmis poliția.

Atacurile vin la patru zile după atacul din Berlin, de lângă sala de spectacole turcească Tempodrom, în urma căruia o persoană și-a pierdut viața.

Legea germană privind permisele de armă este una dintre cele mai restrictive din lume, precizează BBC News. Legislația a fost înăsprită în ultimii ani din cauza atacurilor recente.