Mutare surpriză a unor procurori nume grele, dar și controversate. Pentru un post la Inspecția Judiciară candidează Felix Bănilă, care a demisionat de la șefia DIICOT pe fondul scandalului Caracal, Oana Schmidt-Hăineală, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii și fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada adoptării controversatei Ordonanțe 13, Adina Florea, pe care Tudorel Toader a vrut-o la șefia DNA și apoi a încercat fără succes să preia conducerea Secției Speciale, dar și fostul procuror general Tiberiu Nițu.

Inspectia JudiciaraFoto: Facebook - Inspectia Judiciara

Inspecția Judiciară a scos la concurs, în 23 ianuarie 15 posturi de inspectori judiciari - 6 la Direcția de inspecție pentru judecători și 9 la Direcția de inspecție pentru procurori.

Instituția a publicat lista judecătorilor și procurorilor care îndeplinesc condițiile de participare. Pentru Direcția de inspecție pentru judecători candidează 12 judecători, iar pentru cele 9 posturi scoase la concurs la Direcția de inspecție pentru procurori candidează 13 procurori. Candidații vor susţine interviurile în 25 și 26 aprilie, în 10 mai este programată proba scrisă, iar rezultatele finale ale concursului ar urma să fie publicate în 21 mai, potrivit anunțului publicat de Inspecția Judiciară.

Printre cei 13 procurori se află nume grele, dar și controversate: Felix Bănilă - fost procuror-şef al DIICOT, care a demisionat în plin scandal Caracal, Oana Schmidt-Hăineală, fost preşedinte CSM, fost secretar de stat în Ministerul Justiţei şi fost adjunct al şefului DIICOT, Adina Florea și fostul procuror general al României Tiberiu Nițu.

Adina Florea s-a retras în 5 decembrie 2019 din procedura de numire la șefia Secției Speciale, după 7 încercări eșuate ale fostei șefe a CSM Lia Savonea de a o numi în funcția de procuror-șef al acestei secții. Anterior, Adina Florea a fost propusă de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader și respinsă de două ori de către președintele Klaus Iohannis pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Inspecția Judiciară este condusă de Lucian Netejoru, iar la conducerea instituției s-a aflat și Gheorghe Stan, trimis apoi de PSD judecător la Curtea Constituțională, după ce a trecut mai întâi pe la Secția specială, unde a fost șef alături de Adina Florea.

Oana Schmidt-Hăineală a fost secretar de stat în Ministerul Justiției la momentul adoptării celebrei Ordonanțe de Urgență 13 și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a fost delegată în funcția de procuror-șef adjunct al DIICOT în 1 iulie 2019. Hăineală a ocupat, pentru un an, și funcţia de şef al Corpului de Control al Ministerului Justiţiei, până în ianuarie 2019. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei de la acea vreme, declara că a numit-o pe Hăineală şef al Corpului de Control pentru că are o experienţă bogată la GRECO. Oana Schmidt Haineala a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioda în care Florin Iordache era ministru și a fost audiată ca martor în dosarul în care DNA a anchetat modul în care a fost adoptată controversata Ordonanță de Urgență 13. Presa a relatat la acea vreme că Hăineală ar fi contribuit la redactarea OUG. De altfel, Hăineală a fost revocată din funcție în contextul scandalului OUG 13, la solicitarea procurorului general de atunci Augustin Lazăr.

Felix Bănilă a demisionat de la conducerea DIICOT în 2 octombrie 2019, la trei zile de la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, pe fondul scandalului Caracal. El susținea că și-ar fi făcut datoria și și-ar fi "pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției", dar demisia sa "este absolut necesară" pentru a oferi colegilor săi posibilitatea de a lucra într-un climat lipsit de presiune. A doua zi după ce Iohannis îi ceruse demisia, Bănilă spunea că "dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale". Felix Bănilă a venit la șefia DIICOT în iulie 2018, din postura de procuror la Parchetul Tribunalului Bacău.

Tiberiu Nițu a fost procuror general al României din mai 2013 și până în 2 februarie 2016, când a demisionat după ce DNA l-a acuzat că ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloană oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015. În mai 2018, procurorii DNA au dispus clasarea faţă de Tiberiu Niţu pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, în dosarul privind accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Bogdan Gigină, pe motiv că nu mai sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz. În acest dosar, fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

Inspecția Judiciară a fost acuzată de Comisia Europeană, inclusiv în ultimul raport MCV publicat în octombrie 2019, că a inițiat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor promovate de PSD în privința legilor justiției și a Codurilor penale și că a pus presiune pe instanța supremă. "Au continuat să fie inițiate proceduri disciplinare împotriva magistraților, inclusiv a șefilor instituțiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar​ (...) În perioada de referință s-a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a presiunilor asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție, care este instanța competentă pentru numeroase procese de corupție la nivel înalt", se menționează în raport.