Fostul baron local al PSD Adrian Duicu, care a condus Consiliul Județean Mehedinți, rămâne cu condamnarea de un an și jumătate de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție, după ce instanța supremă a menținut miercuri această decizie a Curții de Apel București.

Adrian DuicuFoto: Agerpres

"Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Borugă Doina şi Duicu Ioan Adrian împotriva sentinţei penale nr. 254/F din data de 20 decembrie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, pronunţată în dosarul nr. 4878/2/2014 (2747/2014), privind şi pe intimaţii inculpaţi Rolea Elisabeta Zenovia, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Popescu Daniela Delia, Bădin Andrei Dan, Feraru Grigoriţa, Drăghia Valentina şi Stănoiu Cristian Damian. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, rămân în sarcina statului", este decizia ICCJ.

Hotărârea este difinitivă.

În decembrie 2017, fostul președinte al Consiliului Județean Mehedinți a fost condamnat în primă instanță la un an și șase luni închisoare cu suspendare, într-un dosar de corupție. Duicu a fost condamnat pentru "folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații".

În schimb, Duicu a fost achitat pentru celelalte infracțiuni pentru care a fost trimis în judecată - trafic de influență, cumpărare de influență, trei infracțiuni de folosire a influenței și autorității de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracțiuni de dare de mită, două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Acesta a contestat decizia, iar apelul s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În 2013, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu baronul PSD Adrian Duicu la masă, la restaurantul Joseph din Capitală, acesta încercând să impună numirea lui Ionel Georgescu la conducerea Direcției Anti-Fraudă din ANAF. Ponta a negat că ar fi luat masa cu Duicu. " Şi eu pot să sun un prieten să spun că sunt cu Barack Obama la masă şi vă pun şeful Federal Reserve. Nu a fost domnul Duicu la mine să facă trafic de influenţă, au fost alţii", declara Ponta.