​Un nou bilanţ al epidemiei cauzate de noul coronavirus indică 2.000 de morţi în China, după anunţarea miercuri de către autorităţile din provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei, a 132 de noi decese, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foto:

În buletinul său prezentat zilnic, comisia de sănătate din provincia chineză a raportat, de asemenea, 1.693 de noi cazuri de contaminare, cea mai scăzută cifră înregistrată într-o săptămână.

Cu această nouă evaluare în provincia Hubei, numărul cazurilor de contaminare în China continentală a ajuns la cel puţin 74.000.

În alte părţi ale lumii, au fost înregistrate aproximativ 900 de cazuri de contaminare şi cinci decese în aproximativ 30 de ţări.

Cel mai amplu studiu dat publicităţii până la această oră referitor la epidemia de coronavirus din China sugerează că cea mai mare parte a cazurilor sunt moderate şi cei mai expuşi riscului sunt persoanele cu afecţiuni preexistente şi vârstnicii, informează DPA.

Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din China a publicat luni un studiu care analizează peste 70.000 de cazuri de infecţii cu Covid-19, incluzând cazurile confirmate, suspecte şi asimptomatice, începând cu 11 februarie.

Studiul a calculat rata generală de mortalitate cauzată de virus la 2,3%, grupul cel mai expus riscului infectării fiind persoanele vârstnice. Pacienţii cu probleme de sănătate preexistente se confruntă de asemenea cu un risc mai ridicat de deces decât cei fără astfel de afecţiuni.

Rata mortalităţii era de 14,8% pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani, în scădere la 8% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani şi 3,6% pentru cei care au între 60 şi 69 de ani.

Pentru grupa de vârstă între 10 şi 39 de ani, rata mortalităţii este de 0,2% şi de 0,4% pentru pacienţii cu vârste cuprinse între 40-49 de ani.

Analiza datelor unui subgrup de circa 20.000 de persoane a arătat că pacienţii fără afecţiuni preexistente au o rată de deces de 0,9%.

Pacienţii care suferă de afecţiuni cardiovasculare au o rată de mortalitate de 10,5%, urmaţi de pacienţii cu diabet, cu o rată a mortalităţii de 7,3%, şi cei cu boli respiratorii cronice, în cazul cărora rata de deces a fost de 6,3%.

Cei mai mulţi dintre pacienţi - 80,9% - au prezentat simptome moderate, în timp ce 13,8% dintre cazuri au fost severe, iar 4,7%, critice, potrivit studiului.

Potrivit studiului, personalul medical este expus unui risc mai crescut în comparaţie cu restul persoanelor. Dintre cei 1.688 de medici care au contractat Covid-19, 14,6% dintre cazuri au fost severe şi critice, iar rata de mortalitate a fost de 0,3%.