Ministrul propus al Justiţiei, Cătălin Predoiu, nu ia în calcul să își retragă propunerile pentru şefia Parchetului General şi DIICOT, chiar dacă acestea au primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Gabriela Scutea, propusă pentru funcția de procuror general, și Giorgiana Hosu, propusă pentru funcția de procuror-șef al DIICOT. Predoiu a spus marți că el crede în procurorii pe care i-a propus și că îi va apăra.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Predoiu a făcut acestă declarație la audierea din comisiile parlamentare, în contextul în care deputatul USR Stelian Ion a ridicat problema retragerii propunerilor pentru şefia Parchetului General şi DIICOT, după ce Consiliul Superior al Magistraturii le-a avizat negativ.

"Eu cred în procurorii pe care i-am propus şi o să îi apăr după ce se închide procedura, indiferent cum se va închide procedura. O să spun şi eu atunci câteva puncte de vedere, inclusiv cu privire la acest aviz (al CSM - n.r.), dar nu o fac acum pentru că respect Consiliul, respect procedura, aştept să decidă domnul preşedinte", a susținut Cătălin Predoiu.

Secţia pentru procurori a CSM a acordat, săptămâna trecută, avize negative pentru Gabriela Scutea - propusă pentru funcţia de procuror general al PÎCCJ şi pentru Giorgiana Elena Hosu - propusă la şefia DIICOT. Aviz pozitiv a primit Crin Nicu Bologa - propus şef la DNA.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat vineri că Secția pentru procurori i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului General, a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Gabriela Scutea și Giorgiana Hosu, propuse de ministrul demis al Justiției, Cătălin Predoiu, în funcția de procuror general, respectiv procuror-șef al DIICOT au primit aviz negativ, Crin Bologa, propus pentru șefia DNA, fiind singurul care a primit aviz pozitiv.

Tot vineri, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat argumentele pentru avizele acordate celor trei procurori propuşi pentru şefia parchetelor.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTELE

În ceea ce o privește pe Giorgiana Hosu, propusă pentru conducerea DIICOT, procurorii din CSM spun că aceasta a demonstrat o lipsă a capacității de analiză retrospectivă, de învățare din experiențele trecute și superficialitate în asumarea nevoii unei viziuni viitoare concrete, de gestionare a unor situații de criză, inerente în activitate.

În ceea ce o privește pe Gabriela Scutea, procurorii din CSM afirmă că aceasta nu a identificat principalele probleme din Ministerul Public.

În ceea ce îl privește pe Crin Bologa, candidat pentru şefia DNA și singurul căruia Secția din CSM i-a acordat aviz pozitiv, procurorii din Consiliu spun că acesta a oferit soluţii viabile, realiste, clar articulate şi adecvate prevenirii şi înlăturării deficienţelor identificate.

Avizul CSM este unul consultativ, iar decizia îi va aparține șefului statului.

Cei trei procurori propuși de Cătălin Predoiu la conducerea parchetelor au fost audiați marți de către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Cătălin Predoiu spunea că pentru el nu este nicio surpriză și că se aștepta, având în vedere modul în care au decurs interviurile în CSM. "Nu sunt dezamăgit, nu este o surpriză pentru mine deoarece am văzut din întrebări orientarea pentru votul care urma să fie. Există un întreg ansamblu de date care trebuie luate în considerare la luarea deciziei, care nu țin cont doar de prestațiile candidaților în fața comisiei. Sunt candidați care au o mai mare capacitate de a pleda și alții care nu au așa mare dexteritate în a-și prezenta opiniile și argumentele", a declarat Predoiu.

El a susținut că Ministerul Justiției a luat în calcul și alte criterii decât audierea candidaților și "a pus mai puțin accent pe această capacitate de a pleda".