Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul este neconstituțională - Curtea Constituțională

de MH     HotNews.ro
Marţi, 18 februarie 2020, 13:47 Actualitate | Esenţial


Smartphone
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Ordonanța de urgență privind vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul adoptată de Guvernul Dăncilă este neconstituțională, a decis marți Curtea Constituțională.

Amintim că după cazul Caracal Guvernul Dăncilă a impus prin Ordonanță de Urgență obligația ca operatorii de telefonie mobilă să colecteze datele personale ale celor care cumpără cartele prepay, motivul invocat de autorități fiind identificarea și pedepsirea celor care fac farse la 112, dar și reducerea timpilor de intervenție.

Curtea Constituțională s-a pronunţat marți asupra excepţiei de neconstituţionalitate privind Ordonanța de Urgență care modifică legislația legată de sistemul pentru apeluri de urgență și comunicațiile electronice. Sesizarea a fost depusă în septembrie 2019 de către Avocatul Poporului, care susținea, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 "afectează drepturi, libertăți și îndatoriri cetățenești".

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că OUG este neconstituțională, în ansamblul său.

Argumentele CCR:
 • "Curtea a reținut că Guvernul nu a motivat în cuprinsul actului normativ criticat situația extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată și nici urgența reglementării, limitându-se la a justifica oportunitatea și necesitatea reglementărilor, aspecte care nu se circumscriu criteriilor de constituționalitate prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituție, așa cum acestea au fost dezvoltate în jurisprudența constantă a Curții Constituționale.
 • Mai mult, Curtea a constatat că principala modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2011 adusă prin actul supus controlului de constituționalitate, respectiv cea referitoare la achiziționarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans, a fost amânată de două ori, mai întâi până la 31 decembrie 2019, apoi până la 31 martie 2020, în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în data de 3 septembrie 2019, fapt care dovedește inexistența urgenței reglementării".
Decizia este definitivă și va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului.

Ce spune Avocatul Poporului în sesizarea depusă la CCR:
 • ”Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situația extraordinară și nici urgența unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal și a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viață intimă, familială și privată. Cât privește argumentul legat de necesitatea stringentă privind localizarea celor care apelează la 112, Avocatul Poporului menționează că aceasta era posibilă și prin reglementarea anterioară. În plus, din examinarea dispozițiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare și nici asigurarea garanțiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, și anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea și sancționarea apelanților abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situație extraordinară, nu este de natură a justifica urgența reglementării.
 • În ceea ce privește completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conține elementele necesare pentru care situația care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeași reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituționalitate, aceleași norme introduse fiind constatate ca neconstituționale. De altfel, urgenţa reglementării nu se justifică nici prin prevederile conţinute, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situaţie extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluției legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020.
 • În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viață intimă, familială și privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală și art. 11 și art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.
 • Avocatul Poporului reamintește faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curții Constituționale, a fost admisă obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituțional și cele din art. II al ordonanței de urgență criticate, Avocatul Poporului observă că unele conțin aceleași soluții legale.
 • În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicție cu dreptul și jurisprudența europeană în materia comunicațiilor electronice și nu asigură un cadru adecvat și suficient de protecție a datelor cu caracter personal de la dispoziția administratorului SNUAU, conform legislației europene în materie, măsura colectării însăși fiind neadcvată în sensul depășirii scopului propus – acela de sancționare a apelanților abuzivi la Serviciul de urgență.”
OUG prevede că vânzarea cartelelor SIM preplătite este posibilă doar cu buletinul, respectiv după ce prezinți date precum: nume, prenume, adresă, CNP. De asemenea, datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.

Intrarea în vigoare a fost amânată până la 1 ianuarie 2020, apoi până la 31 martie 2020.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12467 vizualizari

 • -8 (58 voturi)    
  Cuuum??? (Marţi, 18 februarie 2020, 13:50)

  marc.andre [utilizator]

  Curtea Constitutionala chiar mai poate da decizii corecte? Incredibil...
  • -10 (28 voturi)    
   si am (Marţi, 18 februarie 2020, 14:25)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   putea spune, decizii impotriva psd. Mai mare mirarea.
   • -7 (13 voturi)    
    Gresit. (Marţi, 18 februarie 2020, 16:21)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Este foarte probabil o decizie impotriva lui Putin / Bashar al Assad / Raed Arafat. In ordinea asta a circulat Ordinul pentru Ordonanta de Urgenta care a plecat de la Kremlin.
    Dancila si Dragnea au fost doar intermediari.
    Nu e nici o dovada ca n-a fost asa.
  • +5 (37 voturi)    
   adica daca un terorist ia o cartela si face booom (Marţi, 18 februarie 2020, 14:51)

   viziru [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   adica daca un terorist ia o cartela si face booom .... Curtea Constitutionala a PSD va spune ca e constitutional .....
   • +6 (12 voturi)    
    teroristii sinucigasi nu iau cartele cu buletinul (Marţi, 18 februarie 2020, 15:49)

    Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    sa nu-i prinda sri si sa-i bage la puscarie dupa atentat :)))))
    • 0 (2 voturi)    
     Fericiti cei saraci cu duhul.. (Miercuri, 19 februarie 2020, 19:09)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Bocu' lu'Ioha

     1. Ideal ar fi sa previi atentatul. Si daca stii ce numere de telefon foloseste un potential terorist, il supraveghezi mult mai usor, nu crezi?..

     2. Alexandra Macesanu a murit pentru ca operatorul 112 nu a putut face legatura intre numarul de telefon folosit (pe cartela pre-paid) si proprietarul telefonului.
   • +9 (19 voturi)    
    . (Marţi, 18 februarie 2020, 15:55)

    unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui viziru

    Un terorist poate sa faca rost de arme, bombe, dar de cartela pre-pay nu.

    Multi destepti pe aici...
    • -1 (3 voturi)    
     aham (Marţi, 18 februarie 2020, 21:31)

     Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

     dar astia de la Enel, Engie, si chiar Digi, Vodafone, Orange, etc etc de ce-ti cer datele cand faci un contract? De ce sunt eu discriminat fata de cei care au cartela prepaid?
     E foarte clar ca unii vor sa faca ilegalitati si sa nu fie identificati, si se pare ca au lobby bun la CCR
    • 0 (2 voturi)    
     Pot si nu pot.. (Miercuri, 19 februarie 2020, 19:13)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

     Armele si bombele la tii ascunse, dar cartela aia pre-pay, o data activata, lasa urme.
  • -1 (13 voturi)    
   Ti-am dat plus din greseala (Marţi, 18 februarie 2020, 14:56)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Scuze, nu o sa se mai repete!
   • -2 (10 voturi)    
    No problem (Marţi, 18 februarie 2020, 15:55)

    marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

    Be happy
 • +24 (58 voturi)    
  mda (Marţi, 18 februarie 2020, 13:53)

  SoulSearcher [utilizator]

  pai e si evident, doar CCR-ul e o gasca de hoti

  hotii in romania ce fac ? isi cumpara cate o cartela zilnic, sa`si faca afacerile in liniste, fara sa`i pandeasca cineva...
  • +22 (36 voturi)    
   Exact (Marţi, 18 februarie 2020, 15:08)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   Tu daca filmezi cu telefonul o infractiune, acea dovada poate fi acceptata in instanta, daca filmarea este realizata cu ordin de la judecator si de catre SRI atunci este proba ilegala conform CCR. Amuzant nu?
   • +4 (8 voturi)    
    Doar înregistrările dispuse de autorități (Marţi, 18 februarie 2020, 16:10)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

    pot fi admise ca probe.
    • +2 (2 voturi)    
     i-auzi braul! (Marţi, 18 februarie 2020, 20:19)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

     Adica daca eu te inregistrez pe tine spunand ca vrei sa ii organizezi un jail break lui Dragnea si probele se coroboreaza inregistrarea mea nu trebuie luata in considerare?
     • -1 (1 vot)    
      Ți-ai răspuns singur (Miercuri, 19 februarie 2020, 10:46)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      „ȘI probele se coroborează”.
  • 0 (6 voturi)    
   normal! (Marţi, 18 februarie 2020, 19:10)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   voi, secta neomarxista condusi de utilizatorii de securi ati iesit in haita la atac!
   acum tinta voastra esteCurtea Constitutionala, ultimul obstacol in calea dictaturii!
  • -1 (3 voturi)    
   sa zicem ca noi 2 suntem hoti (Marţi, 18 februarie 2020, 21:26)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui SoulSearcher

   eu in Timisoara tu la Constanta, schimbam cartelele in acelas timp... Si? cum vorbim? Nu ne putem apela ca mu stim numarul! Daca suni la un numar “vechi” - esti compromis!
   Bulsheet treba cu hotii, daca vrea cineva sa te intercepteze o fac fara probleme! La fel si cu 112 ca si o cauza pentru OUG- boolsheet si asta, daca in politie nu ar lucra rude pe salarii/pensii mari- orice se poate identifica extrem de repede! pentru 2-3 milioane statul ar putea infiinta un “laborator” care aproape real time vede localizarea oricarui telefon (stiu de la cineva care lucreaza asa intrun stat din europa, roman)
 • +13 (57 voturi)    
  Astept motivarea (Marţi, 18 februarie 2020, 13:56)

  Milka Man [utilizator]

  Doar cei care au ceva de ascuns, sunt impotriva. Interesant ca in multe alte tari, cartelele prepaid se vand doar pe baza unui act de identitate. Cine nu are nimic de ascuns, nu are o problema cu asta. Nu vrei ca datele tale sa fie cunoscute, atunci te poti muta in padure, dupa ce iti arunci telefonul. Nu de alta, dar daca exista cum cineva cu adevarat interesat cate labe dai pe zi, se poate afla...=))
  • +1 (11 voturi)    
   Caller ID (Marţi, 18 februarie 2020, 14:50)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Este un cod transmis in timpul apelului. El poate fi modificat ca orice alt cod daca stii cum. Nu ai nevoie nici de echipament scump. Ca sa identifici un apelant doar pe baza numarului de telefon transmis este ca si cum ai cauta o masina doar pe baza numarului (nu codului VIN, ci numarului). Iar daca este B00XXX sa te si multumesti cu asta si sa consideri asta suficient, chiar daca nici culoare si marca masinii de fapt nu corespund.
  • +1 (27 voturi)    
   pai (Marţi, 18 februarie 2020, 14:51)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   ma tata ma,ia pune-ti nr de telefon pe forumuri.sau adresa,cati copii ai,nr de tel al amantei etc.
   asaaa ca nu ai nimic de ascuns.
   asta e cea mai mare gogoasa scoasa de cineva cu cap si preluata de vesnicii idioti utili.
   care iata,se ung cu namol din fundul curtii,fara sa-si puna probleme etice sau olfactive.
   le recomand,in cazul asta,celebrul autor,goagal,cu opera sa triangulatie telefonie mobila.sau novelele cellid,utdoa,aoa si alte poezele
  • +4 (24 voturi)    
   ... (Marţi, 18 februarie 2020, 15:33)

   Joe@Black [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Probabil si CCR-istii fac afaceri in stilul asta, cu cartele pre-pay si de aia au dat NUP la lege...ca sa isi poata continua afaceri necurate...cine stie, poate asa primesc ordine de la P$D, prin numere pre-pay!

   Mortii vostri de jegosi!

   Aia care isi fac abonamente sa inteleg ca sunt mai prosti/fraieri, iar hotii sa poate in liniste sa fure fara sa poate fi depistati!

   Crucea mortii voastre de hoti!
  • +3 (21 voturi)    
   Atunci nu te ascunde (Marţi, 18 februarie 2020, 16:05)

   unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Eu zis sa iti montezi camere in casa, si sa faci live feed pe internet. La fel si cu convorbirile telefonice, mesajele si email-urile, pentru ca nu ai nimic de ascuns.

   Prosti europenii astia cu GDPR-ul si alte prostii. Sigur au ceva de ascuns...
   • +1 (13 voturi)    
    In Franta si Germania (Marţi, 18 februarie 2020, 17:16)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui unsimpluom123

    mi-am dat datele la cumpararea cartelelor pre-paid. Explicatia a fost : " pentru a evita abuzurile, pentru a nu suna aiurea la serviciile de urgenta, pentru a nu suna in toiul noptii pe altii doar de a-i trezi". Ca posesor de cartela, esti direct responsabil orice faci cu acea cartela. Nu poti veni pe urma sa spui ca nu tu ai fost, ca ai pierdut-o si nu ai declarat-o etc...Nu aveti nici o problema in va da toate datele cand va cumparati o masina sau un televizor, dar dintr-o data aveti probleme la cardurile de sanatate si la SIM-uri. Ce mama dracului vi se intampla cand va inregistrati cartela prepaid? Vine apocalipsa? Nu mai puteti dormi? Nu vi se mai scoala? =))
  • +9 (17 voturi)    
   Eu am multe lucruri de ascuns (față de idioți) (Marţi, 18 februarie 2020, 16:14)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   Toate legale, toate care țin exclusiv de persoana mea, unele pe care le voi lua cu mine în mormânt.
   Probleme, Gogule?
 • +13 (21 voturi)    
  Aoleu! A ajuns CCR la Dancila! (Marţi, 18 februarie 2020, 13:57)

  Inapasevedeinvers [utilizator]

  ... se mai discuta ordonantele lu' veorica hehe!
  Hai sa ne mai aducem aminte si de ea zambind.

  Asa o ordonanta cu schepsis de i-a blocat atatea luni!
  Bravo, fa veorico!
  Oriunde te-ai afla.
 • +6 (44 voturi)    
  violul este constitutional ? (Marţi, 18 februarie 2020, 14:03)

  BogdanAngheluta [utilizator]

  In toate Europa se poate; doar in RO este neconstitutionala :))

  Dar rapirea, violul, omorul ce deriva din niste apeluri neidentificate de pe carteele prepay sunt constitutionale ??
  • -3 (37 voturi)    
   Apelurile nu violeaza (Marţi, 18 februarie 2020, 14:32)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

   Apelurile neidentificate nu violeaza pe nimeni. Nici nu omoara, ca sa fie clar.
   • +9 (29 voturi)    
    Ucid (Marţi, 18 februarie 2020, 14:51)

    Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    Dinca ar fi fost identificat imediat dupa primul apel al Alexandrei. Dar na oi fi si tu vrun infra..., pardon, parlamentar!
    • +2 (12 voturi)    
     Identificarea e una, localizarea e alta (Marţi, 18 februarie 2020, 16:05)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

     Se face o confuzie, poate naiva, poate voita.
     La ce-ti foloseste ca stii ca o cartela a fost cumparata de gigel si "pierduta"?
     In cazul asta locaizarea rapida era vitala.
     Dar, contra localizarii se duce adevarata lupta ...
   • +12 (34 voturi)    
    Sa stingi lumina cand vei pleca ultimul (Marţi, 18 februarie 2020, 14:53)

    BogdanAngheluta [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    0763.931.765 – e numărul cartelei prepay de pe care joi, 25 iulie, la ora 10:30, mama Alexandrei a primit un apel telefonic de la un bărbat care i s-a adresat cu „mamă soacră”. Apoi, i-a spus că el și fata sunt bine și că urmează să plece în Anglia, să facă bani. Convorbirea s-a purtat în prezența unui poliţist din Dobrosloveni. Joi, la ora 10:30, Alexandra era încă în viaţă. Dacă acea cartelă prepay ar fi fost cumpărată cu buletinul, iar poliţia verifica numărul de telefon şi persoana apelantă, Alexandra putea fi fost salvată.
    Citeşte întreaga ştire: Cartelele prepay ar trebui vândute doar cu buletinul. Dreptul la viaţă al unor copii e mai important decât teama unora că ar putea fi „ascultaţi”
    • +5 (13 voturi)    
     Exemplu prost (Marţi, 18 februarie 2020, 16:15)

     unsimpluom123 [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

     Aici este vorba de incompetenta politistilor, nu despre cartelele pre-pay. Asa puteai sa zici ca daca fiecare persoana ar avea un chip cu gps sub piele, atunci Alexandra putea fi localizata mai rapid. Nu despre asta este discutia.

     Poate daca cartelele pre-pay puteau fi cumparate doar cu buletinul, acel apel nu s-ar fi intamplat, sau s-ar fi intamplat in alt mod.
    • 0 (20 voturi)    
     Dacă pereții caselor ar fi fost transparenți (Marţi, 18 februarie 2020, 16:21)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui BogdanAngheluta

     vecinii ar putea vedea infracțiunile care se comit; pe cale de consecință, toate imobilele ar trebui să aibă pereți transparenți. „Dreptul la viaţă al unor copii e mai important decât teama unora că ar putea fi [„ascultaţi”] priviți de trecători când se șterg la fund.”
     Mai vrei astfel de silogisme imbecile?
     • -1 (13 voturi)    
      asta da (Marţi, 18 februarie 2020, 17:16)

      Andrei__ [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      De ce recurgi la exagerări pentru a-ți susține punctul de vedere? A avea pereții transparenți nu e totuna cu a da buletinul pentru o cartelă prepay. Hai cu o comparație mai realistă dacă vrei să fii luat în serios.
      • +8 (8 voturi)    
       Primul care a venit cu o exagerare (Marţi, 18 februarie 2020, 18:11)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Andrei__

       este cel care a legat dreptul la viața a unei persoane ucise cu identificarea cumpărătorului cartelelor prepay; eu n-am făcut decât să transpun aberația acestuia în cazul altei situații.
     • 0 (0 voturi)    
      erată: „ar fi putut vedea” (Miercuri, 19 februarie 2020, 12:10)

      hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      .
 • +9 (37 voturi)    
  daca exista un dumnezeu (Marţi, 18 februarie 2020, 14:07)

  rdi_ [utilizator]

  Dinozaurilor din CCR, sper ca infractorii sa le rapeasca si lor copiii sau nepotii si sa nu poata sa fie localizati.
  • -1 (3 voturi)    
   esti stresat (Marţi, 18 februarie 2020, 19:16)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui rdi_

   ca trebuie sa muncesti?
 • +16 (18 voturi)    
  Pentru apelantii abuzivi (Marţi, 18 februarie 2020, 14:11)

  mamaika [utilizator]

  Dati-le din prima o amenda de 10,000 si 30 de zile de bulau si o sa vedeti cum se cumintesc si le trece cheful de “glume”..,
  • +1 (1 vot)    
   BULAU?!? (Marţi, 18 februarie 2020, 22:28)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui mamaika

   Pentru ce? Ca sa stea degeaba? Munca in folosul comunitatii!!!
 • +25 (45 voturi)    
  ne plângem că sunt multe apeluri false la 112 (Marţi, 18 februarie 2020, 14:17)

  MG [utilizator]

  dar este neconstituțional să ne apărăm. Nu putem face o autostradă că este nu-știu-ce-gândac; lichidăm o hidrocentrală că nu poate nu-știu-ce-viperă să mai bea apă; eliberăm pușcăriași că au igrasie în hotel când românii care stau în garsoniere confort 3 au condiții mai grele..
  Bine că le dăm pensii speciale la dinozaurii din CC să ne țină în mizerie.
  • -5 (19 voturi)    
   :) (Marţi, 18 februarie 2020, 14:28)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui MG

   E neconstitutional sa faci legi care incalca Constitutia. Parlamentarii/Guvernul sa dea dovada de competenta atunci cand fac legi, ca asta asteptam de la ei. Au ajuns sa ne reprezinte niste incompetenti. De ce? Pentru ca... se poate!
   • +17 (33 voturi)    
    Germania, Franța și Elveția (Marţi, 18 februarie 2020, 15:04)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

    În Germania, Franța și Elveția este constituțional.
    Este clar că CCR ține cu Vâlcu Dragnea și Tăriceanu, să poată fura în liniște.

    https://www.reddit.com/r/europe/comments/9ziqfi/european_countries_requiring_registration_of/
    • +7 (13 voturi)    
     Pentru ca acolo Constitutia e facuta cu cap (Marţi, 18 februarie 2020, 16:08)

     Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui MG

     Si legile la fel.
     Ai votat pe cineva capabil sa faca o constitutie la fel de solida ca aia din Germania sau Franta?
    • -1 (7 voturi)    
     In Germania (Marţi, 18 februarie 2020, 16:28)

     Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui MG

     Franta si Elvetia nu a fost comunism. Iar acolo in Germania unde a fost, intreaba-i daca mai vor STASI...
   • -2 (6 voturi)    
    Intrebare (Marţi, 18 februarie 2020, 22:12)

    Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

    Poti sa-mi spui ce drept constitutional ti se incalca daca dai buletinul cand cumperi o cartela?
    Sau nu ti se incalca nici unul cand un imbecil o suna pe maica-ta si-i spune ca ai omorat pe cineva si daca ..A?
  • +2 (4 voturi)    
   vorbeste lumea ... (Marţi, 18 februarie 2020, 16:58)

   nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui MG

   realitatea dovedeste mizeria in care se scalda institutia CCR, din cauze mai mult sau mai putin stiute de public ... ca e dezastru la dumnealor simtim toti si e foarte putin spus ...
 • +15 (23 voturi)    
  Constitutionale doar mita, traficul de influenta.. (Marţi, 18 februarie 2020, 14:18)

  Plagarus [utilizator]

  ....furtul institutionalizat,conflictele de interese ale politicienilor samd.
 • +16 (36 voturi)    
  de ce ? (Marţi, 18 februarie 2020, 14:21)

  Jude [utilizator]

  Sunt tare curios sa vad motivarea CCR.
  De ce in alte state acest lucru a fost posibil ?
  mai bine de 50% din alarmele false la 112 sunt facute de pe cartelele prepay.

  Oricum, sper intr-un viitor nu prea indepartat ca aceasta Curte Constitutionala sa fie desfiintata.
  A ajuns sa decida tot ce misca in tara asta, de zici ca ei sunt Dumnezei. Se contrazic in sentinte , nu respecta legea, dar noi sa respectam hotararile lor.

  Niste Bolsevici !
  • -7 (25 voturi)    
   Bolsevici (Marţi, 18 februarie 2020, 14:33)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui Jude

   Bolsevici sunt cei care vor sa controleze absolut tot in tara, gen cartele cu buletinul. Ai incurcat termenul, tovarase Stalin.
   • +5 (9 voturi)    
    controlează țara cu jandarmii în piață (Marţi, 18 februarie 2020, 15:36)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui AdrianBorza

    controlează țara când te bat cu jandarmii în piață; acolo îl găsești pe Stalin Dragnea, fi-le-ar mustața de.. cocoși expirați
  • +1 (1 vot)    
   pe 112 il deranjeaza cartela (Marţi, 18 februarie 2020, 21:30)

   mbembe [utilizator] i-a raspuns lui Jude

   pe cartela/numar il poti gasi fara sa te intereseze ca e gherghe sau ion cel care face glume... dar asta e sa vrei... ca daca iti fura unul telefonul in transport si tu observi asta acasa- in timpul asta se poate suna la 112 si cand vii acasa usa o deschid mascatii!
   ia zi, ai cunostinte care au pierdut telefonul cu abonament?
  • 0 (2 voturi)    
   Daaaaa...... (Miercuri, 19 februarie 2020, 9:50)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Jude

   " mai bine de 50 % din alarmele false la 112 sunt facute de pe cartelele prepay "
   Corect !
   Restul , cele aproape 50 % alarme false la 112 facute de pe abonamente nu se pun !
   Foarte tare logica !
   Felicitari !
   De fapt , dv dovediti ca - in Realitate - faptul ca se cunosc datele apelantului nu are o influenta relevanta in privinta " alarmelor false " la 112 …
   Da' ce conteaza Realitatea …
   Daca marele impostor Arahat a spus ca problema e cu cartelele prepay ...
 • +14 (32 voturi)    
  In Germania in 2011 (Marţi, 18 februarie 2020, 14:26)

  Leo55 [utilizator]

  ca sa cumpar un tel cu cartela prepay de la mag Saturn, mi-au cerut nu numai buletinul ci si actul de rezidenta. M-am enervat ca a trebuit sa mai fac un drum pana unde locuiam si inapoi, dar se justifica pt securitatea tuturor. La noi pt catva pungasi de politicieni, care vor sa vorbeasca cu (alti) infractori si sa nu poata fi identificati, se sacrifica securitatea tuturor.
  Faceti tata un referendum pe tema asta daca CCR-ul nu e de acord!
  • +6 (20 voturi)    
   Se justifica (Marţi, 18 februarie 2020, 14:51)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

   Nimic nu este mai pretios decat iluzia sigurantei.
  • +10 (14 voturi)    
   referendumul nu aduce nimic (Marţi, 18 februarie 2020, 14:54)

   yoyosm [utilizator] i-a raspuns lui Leo55

   ce s-a ales de referendumul in care s-a injumatatit numarul de parlamentari?
   • +1 (7 voturi)    
    exact .... tot in Constitutia lu peste, a lui (Marţi, 18 februarie 2020, 16:27)

    viziru [utilizator] i-a raspuns lui yoyosm

    exact .... tot in Constitutia lu peste, a lui Iliescu e specificat ca orice referendum este doar consultativ adica indiferent de rezultat parlamentu nu e obligat sa schimbe ceva.....
 • +5 (23 voturi)    
  te uiti la lege (Marţi, 18 februarie 2020, 14:27)

  liviu_ [utilizator]

  daca e ceva in favoarea oamenilor si in defavoarea infractorilor.... 90% o sa fie neconsitutionala!
 • +16 (26 voturi)    
  Dar Curtea Constitutionala... (Marţi, 18 februarie 2020, 14:31)

  ciocardel [utilizator]

  ... tinand cont de deciziile luate in ultimii ani, mai poate fi numita Constitutionala?
 • +10 (24 voturi)    
  hmm (Marţi, 18 februarie 2020, 14:57)

  dum_i [utilizator]

  Intr-o tara inapoiata ca Germania, cartelele se cumpara doar cu buletinul.

  Intr-o tara inapoiata ca Germania, Alexandra ar fi trait.
  • +3 (9 voturi)    
   În Germania ar fi avut cu 33% mai multe șanse (Marţi, 18 februarie 2020, 16:41)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   însă în Belgia șansele ca ea să fi fost ucisă ar fi fost cu 13% mai mari, în Ungaria cu 66%, în Columbia cu peste 1600% iar în Brazilia cu peste 2000%.
   Ce au în comun toate acele țări? Cartelele prepay pot fi achiziționate doar cu identificarea cumpărătorului.
 • +11 (17 voturi)    
  CCR (Marţi, 18 februarie 2020, 15:09)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  CCR e cea mai corupta instititutie din Romania. Da numai decizii neconstitutionale in ultima vreme.
  O sleahta de comunisti si o piatra de moara de gatul Romaniei.
  • +2 (8 voturi)    
   Șleahta (Marţi, 18 februarie 2020, 15:50)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

   Comuniști și nu numai. Foști turnatori la Secu (Enache), colaboratori de-ai criminalului ILiescu - complicitate la omor (Dorneanu), slugoi politici ai mafiilor de partid (Varga, Stan) si ai Ciumei Rosii (Deliorga): Toate scursurile numite magistrati s-au adunat in aceasta institutie care a distrus Constitutia in favoarea celor in solda cărora sunt. Unii au facut-o chiar la comanda Moscovei. Se știu cine sunt.
   • +1 (3 voturi)    
    compromit orice idee de dreptate .... (Marţi, 18 februarie 2020, 16:33)

    viziru [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    compromit orice idee de dreptate .... astept noua revolutie ......
 • +3 (5 voturi)    
  ciudat (Marţi, 18 februarie 2020, 15:19)

  Toni_Romania [utilizator]

  Acum 10 ani mie Orange mi-a cerut buletinul cand mi-am facut prepay.
 • +3 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 18 februarie 2020, 15:29)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   Best comment, ever! (Marţi, 18 februarie 2020, 16:46)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui

   Dar nu te astepta sa fie apreciat.
 • +3 (9 voturi)    
  CCR = Cpo di tutti capi (Marţi, 18 februarie 2020, 15:43)

  cristi_an [utilizator]

  justitia din romania e intr-o stare avansata de putreziciune
 • -5 (11 voturi)    
  Desigur, (Marţi, 18 februarie 2020, 16:03)

  dincannes [utilizator]

  … sa primesti o factura cind cumperi o ceapa, nu se justifica. Un televizor, o bicicleta, un aspirator, vor avea un proprietar, cu nume si prenume, stipulat intr-o factura.
  Unde este limita dragi CCR-isti? La valoarea obiectului cumparat sau la pericolul pentru societate, ce-l implica?
  Sa cumperi o arma, fara sa-ti dai numele, inseamna ca este constitutional?
  Sa-ti informezi banda, cu o cartela fara nume, cind este momentul propice de jefuire al unei banci, este constitutional?
  Poate Consiliul Suprem de Aparare a Tarii ar trebui sa oblige cumparatorii de cartele telefonice sa se identifice.
  .
  • +4 (6 voturi)    
   Cate tone de ceapa cumperi? (Marţi, 18 februarie 2020, 16:30)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   Ca sa primesti factura? Eu unul primesc doar bon fiscal la supermarket.
   • +1 (1 vot)    
    Multumesc (Marţi, 18 februarie 2020, 23:15)

    dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

    … ca-mi dati dreptate !
    "sa primesti o factura cind cumperi o ceapa, nu se justifica."

    Tot romanul, un mare mistocar ! (cu par sau chel.)
    (Ati pus semn de intrebare dupa "Ca sa primesti factura". Gramatica, limba romana, cam in pana, nu?)
    Comentariile nu sunt obligatorii !
    • +1 (1 vot)    
     Stimate domn (Miercuri, 19 februarie 2020, 7:35)

     Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

     Specialitatea mea sunt retelele de telecomunicatii (orientate pe protocol IP). Asta fac, cu asta ma ocup de 20 de ani. Si o fac vorbind prost 5 limbi dintre care romana nu este una din ele. Dar in inginerie nu conteaza cum vorbesti o limba straina atat timp cat te faci inteles iar oamenii rad copios cand intr-o prezentare spui "supozitor" in loc de "microcip" doar pentru ca cele doua cuvinte sunt extrem de asemanatoare intr-o limba pe care ai invatat-o de la zero.

     Dar sa revenim la subiect: aveti o gramatica impecabila insa, judecand si dupa voturile unor oameni care in mod evident nu sunt filologi, ati ratat sa va faceti inteles pana cand ati venit cu comentariul al doilea. Recunosc sincer, vrajit fiind de maiestria textului, nu i-am inteles continutul. Dar nu e nici o problema: l-am recitit.

     PS: Vreti sa va sun de pe numarul dvs de telefon si sa va arat ca va apare apelul pe factura? Sau sa va sun de pe un numar inexistent? Sau de pe numele fratelui/sorei/sotiei dvs? Sa stiti ca e posibil. Iar dva spuneti ca identificati teroristi si hoti pe baza acelui numar... Acel numar este o chestie formala intr-o baza de date. Apelul se face pe baza altor parametri.
     • -1 (1 vot)    
      Felicitari (Miercuri, 19 februarie 2020, 9:58)

      dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

      … pentru cunostiinte !
      Folositiile pentru binele Romaniei !
      Cartelele fara proprietar ajuta hotomanii, evident.
      Stim ca un hot profesionist nu va fi impiedicat de o Yala, dar o use deschisa tenteaza...
      • +1 (1 vot)    
       A-ti scris gresit (Miercuri, 19 februarie 2020, 14:30)

       Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

       Proprietar in loc de propietar.
       • -1 (1 vot)    
        Regret (Miercuri, 19 februarie 2020, 22:30)

        dincannes [utilizator] i-a raspuns lui Mica Sirena a lui Vasile Roaita

        … "felicitarile" date !
        Sunteti lenes:
        https://dexonline.ro/definitie/proprietar
        • +1 (1 vot)    
         DEXul (Joi, 20 februarie 2020, 8:54)

         Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

         Va da doar definitia sarcasmului, nu cum sa-l aplicati sau intelegeti. Dar nu e nici o problema, cu cunostiintele dvs, chiar nu e. Le puteti folosii fara ajutor.
 • +2 (16 voturi)    
  Drepturi (Marţi, 18 februarie 2020, 16:07)

  Celbland [utilizator]

  CCR a stabilit că sunt încălcate drepturile și libertățile infractorilor, care pot fi identificați când folosesc telefoanele pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor.

  Fără convorbiri telefonice, infractorilor le-ar fi mai greu să-și facă meseria.
  • +3 (5 voturi)    
   Nu poti folosi (Marţi, 18 februarie 2020, 16:31)

   Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Wifi si VoIP sau si pe astea tot cu buletinul...
 • +1 (9 voturi)    
  haha (Marţi, 18 februarie 2020, 16:45)

  andrei8411 [utilizator]

  Interesant cum nu este constitutional sa cumperi o cartela cu un act de identitate dar este constitutional sa mi se preia toate datele si toate informatiile doar daca deschid un browser sau daca postez pe Facebook o jignire catre un organ. RIght.. pai logic ca nu e constitutional, cum dracu mai fura astia fara sa le dea careva urma.. Sunt curios cum vor proceda cand toate telefoanele vor avea eSIM.. dar pana atunci e ok sa fie o tara de unde sa cumpere astia cartele SIM fara vreun act.
  Vrem sa traim ca in Vest dar stai asa ca nu e bine, cum sa dam buletin, cum sa avem camere peste tot..
 • +1 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Marţi, 18 februarie 2020, 16:53)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  bai, da' ce aiureala ... ce brambureala e-n rezultatele muncii ccr-ului asta ... cand asa ... cand asa ... de la o vreme nu le mai lipeste deloc cap la cap ... doar incaseaza banet cat un oras si-ncurca lucrurile de nu le mai poate desface nimeni, explicatii interminabile si pretentii dincolo chiar si de sfantu' petru ... nu se poate-nchide odata definitiv prosteala asta si scumpa si inutila ...???
 • +1 (1 vot)    
  PS (Marţi, 18 februarie 2020, 22:16)

  Cetateanu [utilizator]

  Am uitata: tartorul si aparatorul infractorilor este ? avocatul ticalosilor (n-am gasit alta rima).
 • +2 (2 voturi)    
  Ba da prosti ne mai cred (Miercuri, 19 februarie 2020, 0:46)

  Zummm [utilizator]

  In 2012 grecii aveau asa ceva implementat.
 • +1 (1 vot)    
  Power to the people (Joi, 20 februarie 2020, 10:36)

  Ragnar [utilizator]

  Dar de ce toti sclavii care comenteaza doresc sa fie monitorizati de catre un guvern talhar?Ce iq aveti toti?
 • +1 (1 vot)    
  Ca sa vedeti ce inseamna (Joi, 20 februarie 2020, 11:05)

  Ragnar [utilizator]

  Voi astia cu germania voastra,asta ce cartela a folosit?LIVETEXT VIDEO Atacurile armate din Germania: Ultimul bilanț al morților a ajuns la 9 persoane. Atacatorul și mama sa au fost găsiți morți / Bărbatul avea convingeri de extremă-dreapta și a revendicat atacurile într-un video


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by