Secția de anchetare a magistraților susține că procurorul CSM Nicolae Solomon a fost audiat într-un dosar penal care "nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori".

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "În cursul zilei de azi, 17 februarie 2020, procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție l-au audiat, în calitate de martor, pe domnul procuror Solomon Nicolae Andrei, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori", susține Secția de anchetare a magistraților într-un comunicat transmis de Parchetul General.

Procurorii CSM Nicolae Solomon și Florian Deac au fost citați la audieri în calitate de martor la Secția pentru anchetarea magistraților condusă de Adina Florea, declarau pentru HotNews.ro surse judiciare.

Secția pentru procurori a CSM a transmis, ulterior, un punct de vedere oficial legat de citarea celor doi procurori, în care acuză că aceștia au fost chemați la Secția de anchetare a magistraților condusă de Adina Florea la foarte scurt timp după ce Secția din CSM a emis avizele pentru cele trei propuneri înaintate de către ministrul Justiției, în vederea ocupării funcțiilor de vârf la nivelul Ministerului Public, dintre care două au fost negative.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spune că citarea procurorilor CSM Nicolae Solomon și Florin Deac la secția de anchetare a magistraților reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor de conducere la marile parchete. Procurorii din CSM acuză o campanie media îndreptată împotriva membrilor Secției și anunță că vor sesiza Comisia Europeană.

Procurorii din CSM au avizat negativ propunerile ministrului Cătălin Predoiu de numire a Gabrielei Scutea în funcția de procuror general și a Giorgianei Hosu în funcția de procuror-șef al DIICOT, singurul pentru care a fost dat aviz pozitiv fiind Crin Bologa, propus la conducerea DNA.

Adjuncții propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru Parchetul General, DNA și DIICOT vor susține în luna martie interviurile la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru acordarea avizului.

Este vorba despre:

  • Bogdan Dimitrie Licu în funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Maria Magdalena Militaru în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Adriana Denisa Cristodor în funcţia de procuror şef Secţie - Secţia urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Cătălin Ranco Piţu în funcţia de procuror şef Secţie - Secţia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • Mădălina Scarlat în funcţia de adjunct al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie
  • Oana Daniela Pâţu în funcţia de adjunct al procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Avizul CSM este unul consultativ, iar decizia îi va aparține șefului statului.

Ministerul Justiției a anunțat în 4 februarie că a finalizat și pus în dezbatere publică proiectul de lege privind desființarea controversatei Secții de anchetare a magistraților.

CITEȘTE ȘI:

Orban, despre citarea la Secția specială a doi procurori CSM: Un motiv în plus să desființăm secția