Preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (MINTA-PPMT), Brassai Hunor, a declarat, luni, pentru Agerpres, că l-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminări (CNCD) pe fostul președinte Traian Băsescu, pentru declaraţiile făcute de acesta după evenimentele de la Ditrău, la adresa comunităţii maghiare.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Politicienii români şi o serie de personalităţi publice practică un adevărat sport în a se exprima într-un mod scandalos cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania. Recent, Traian Băsescu a spus că românii care locuiesc în judeţele din HarCov (Harghita şi Covasna - n.r.) - fiindcă se fereşte de cuvântul Secuime - a spus că au fost expuşi în mod constant la acte de xenofobie şi a arătat că maghiarii şi secuii din Transilvania nu pot convieţui cu alte comunităţi etnice. În acest sens, Traian Băsescu, fostul şef al statului român, actual membru al Parlamentului European, a fost reclamat la Consiliul Naţional Antidiscriminare", a spus Brassai.

Liderul organizaţiei MINTA, care este şi preşedintele PPMT Târgu Mureş, consideră că a sesizat CNCD fiindcă este inacceptabil ca politicienii să pună astfel de etichete pe întreaga comunitate, stigmatizându-i pe toţi membrii acesteia.

"Trebuie să luăm măsuri de fiecare dată când experimentăm aceste aspecte şi, prin toate mijloacele care le avem la dispoziţie, să împiedicăm politicienii români să creeze tensiuni între majoritate şi minoritate, stigmatizând comunitatea noastră", a afirmat Brassai Hunor.

Fostul preşedinte Traian Băsescu declara, la postul B1 TV, că UDMR este vinovat moral pentru scandalul de la Ditrău, ca urmare a politicilor pe care le-a promovat, iar "ungurii, în general, sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu-i suporte pe altcineva lângă ei. "Iar ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanţate de Viktor Orban, nici al Fidesz-ului, nici al Jobbik-ului, ci este rezultatul politicii UDMR. Vreau să vă fie foarte clar - tratamentul pe care l-aţi văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică românilor de către minoritarii maghiari din administraţie. Deci, acelaşi tratament se aplică românilor. Iar radicalizarea populaţiei a fost stimulată de când la conducerea UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins", a declarat Băsescu.