Epidemia cu noul coronavirus ar putea avea impact negativ asupra economiei mondiale în 2020 în funcție de capacitatea Chinei de a opri propagarea sa, a avertizat duminică directoarea Fondului Monetar Internațional (FMI), relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pentru moment, previziunea noastră este de 3,3% și ar putea fi o reducere de 0,1 până la 0,2% (...) acesta este un caz special și încurajez lumea să nu tragă concluzii pripite”, a spus Kristalina Georgieva la Forumul Femeilor Lumii din Dubai.

”Există foarte multe incertitudini și vorbim aici de scenarii, nu de proiecții, întrebați-mă peste zece zile”, a adăugat ea.

Afirmând că este încă ”prea devreme” să estimeze exact impactul epidemiei, care a dus la moartea a aproape 1.700 de persoane, aceasta a recunoscut, totuși, că sectoarele turism și transport, printre altele, au fost deja afectate.

”Nu știm exact natura acestui virus, nu știm cât de repede va fi capabilă China să îl oprească și dacă se va răspândi (mai mult) în lume, ce știm este că va afecta lanțurile valorice mondiale”, a adăugat ea.

Miercuri, Georgieva a spus la canalul american de televiziune CNBC că cel mai probabil scenariu este o scădere puternică în activitățile Chinei urmată de o recuperare rapidă și un impact relativ limitat la nivel global, subliniind că acesta a fost cazul epidemiei de Sindrom respirator sever și acut (SARS), care a omorât 299 de oameni în perioada 2002-2003.

Dacă China reușește să stăpânească epidemia, ”ar putea fi o scădere mică și o revenire rapidă”, a reiterat duminică, adăugând că greutatea Chinei în economia lumii a trecut ”de la 8% în timpul SARS la 19% astăzi”.