Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat, sâmbătă, că ar fi de acord cu începerea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord și Albania, dacă raportul Comisiei Europene va fi unul pozitiv. Raportul ar urma să fie prezentat luna viitoare, relatează Reuters.

emmanuel macronFoto: YouTube

Macron a făcut aceste declarații la Conferința de Securitate din Munchen, marcând astfel o schimbare de poziție față de ideea extinderii blocului comunitar pentru țările din Balcani.

”Așteptăm raportul (Comisiei Europene) din luna martie...În funcție de acesta, dacă rezultatele sunt pozitive și avem încredere, atunci ar trebui să fim în situația de a începe negocierile”, a declarat Macron.

Macron a refuzat să dea undă verde începerii negocierilor de aderare la summit-ul din octombrie, afirmând că procesul de admitere a noi membri trebuie să se schimbe. Unul dintre membrii cabinetului francez a numit procesul drept ”o soap opera (varianta anglo-saxonă a telenovelei-n.red) fără sfârșit”.

Îngrijorate de infulența pe care Rusia și China o exercită asupra celor șase state care aspiră la aderarea europeană- Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia și Macedonia de Nord- Germania și reprezentanții Comisiei Europene au susținut că Macron greșește atunci când se opune procesului de extindere în Balcani.

În această lună, Comisia a sugerat o reformare a procesului de extindere în acord cu propunerile făcute de Paris în noiembrie, oferind guvernelor UE mai multă greutate în privința pozițiilor lor și simplificând procedura de înghețare a fondurilor de pre-aderare și de suspendare/relansare a negocierilor.

Aderarea pripită a României și Bulgariei

Schimbarea de poziție a lui Macron oferă astfel o altă perspectivă celor 27 de state membre înaintea summit-ului UE-Balcani, care va avea loc la Zagreb, în mai.

Danemarca și Olanda, care au susținut rezervele Parisului, sunt așteptate acum să renunțe și ele la opoziția față de extinderea blocului comunitar, potrivit unor diplomați europeni citați de Reuters.

Franța și aliații săi sunt îngrijorate de capacitatea UE de a include state dintr-o regiune care a fost marcată de războaie etnice în anii '90 și se luptă cu criminalitatea și corupția, considerând că s-ar putea repeta scenariul desfășurat din cauza admiterii ”pripite” a României și Bulgariei, în 2007, mai notează Reuters.

Odată demarate, negocierile ar putea dura ani de zile.

În pofida deschiderii sale, Macron rămâne în continuare sceptic, avertizând asupra dificultăților cu care se confruntă blocul comunitar, subliniind că extinderea nu poate ține loc de reformele de care este nevoie în interiorul UE. "Dacă nu funcționează cu 27 de membri, credeți că va funcționa cu 32 sau 33?”, a spus Macron.