Ministerul Sanatatii a prezentat astazi sistemul de transmitere de date din ambulantele de transport achizitionate de MS anul trecut, despre care sustine ca "este utilizabil in orice zona".

Sistemul a fost prezentat de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit celor doi, sistemul este "foarte util pentru ca nu toate echipajele salvarii au si medic". Astfel, asistentii medicali desemnati sa intervina vor putea tine legatura in permanenta cu medicii din camerele de garda ale spitalelor de urgenta din Capital, precum si din centrele regionale Iasi, Mures, Cluj, Timisoara, Craiova si Constanta.

Medicii din spitale pot astfel urmari continuu starea pacientului din Ambulanta. Cel mai important aparat este un defibrilator care monitorizeaza functiile vitale ale pacientului, transmitand date in timp real catre institutia medicala spre care se indreapta salvarea.

Cei doi oficiali au explicat avantajele sistemului in cadrul unei transmisii in direct dintr-o ambulanta aflata in fata sediului Ministerului Sanatatii.

Ministrul sanatatii a mai precizat ca termenul de implementare a acestui sistem este 30 iunie 2008.

In ultima perioada, Servicul de Ambulanta a fost criticat din cauza faptului ca s-a deplasat cu intarziere la interventii. Jurnalistul Max Banus, care suferise un infarct, a decedat saptamana trecuta dupa ce ambulanta trimisa pentru resucitarea sa a ajuns la locul interventiei dupa aproape o jumatate de ora.