După schimbarea lui Tudose, Guvernul condus de Viorica Dăncilă a dat aviz pozitiv, cu rezerva însușirii unor amendamente practic irelevante, în mai 2018. Vezi aici avizul pozitiv al cabinetului Dăncilă.
În 28 ianuarie 2020, a urmat un nou aviz negativ, de data aceasta a Guvernului Ludovic Orban. Avizul poate fi consultat aici.
Care sunt prevederile controversate din acest proiect care sporește sensibil competențele Jandarmeriei:
La articolul 19 se propune următoarea prevedere:
- h) execută misiuni de intervenție antiteroristă și contrateroristă la obiectivele aflate în responsabilitatea jandarmeriei
- k) participă, în cooperare cu celelalte instituții ale statului abilitate prin lege, la misiuni de prevenire și combatere a acțiunilor teroriste, în zone cu risc, aglomerate sau alte zone de interes operativ
Potrivit acestei legi, „La nivel național activitatea de prevenire și combatere a terorismului se organizează și se desfășoară în mod unitar”. „În acest scop cooperarea în domeniu se realizează ca Sistem național de prevenire și combatere a terorismului, denumit în continuare SNPCT”, cu Serviciul Român de Informații având „rol de coordonare tehnică”.
„În structura Serviciului Român de Informații - ca autoritate națională în domeniu - se înființează Centrul de coordonare operativă antiteroristă, denumit în continuare CCOA, prin intermediul căruia Serviciul Român de Informații asigură coordonarea tehnică a SNPCT”, mai arată Legea 535.
În avizul negativ din 2017 se arăta că „Uniunea Europeană solicită și recomandă permanent statelor membre să elimine orice formă de paralelism existent în domeniul instituţiilor de aplicare a legii”.
Este citată de asemenea condamnarea României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în perioada în care Poliția Română avea statut militar. „Prin Hotărârea CEDO s-a stabilit că a fost încălcat art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului din cauza faptului că autoritățile implicate (Parchet şi Poliție, ambele cu statut militar) nu au desfăşurat o anchetă efectivă în privința tratamentului degradant aplicat reclamantului de către polițiști, fapt care întărește ideea că cercetarea şi urmărirea penală efectuată de militari atunci când în cauză sunt implicați civili încalcă prevederile menționate”, potrivit sursei citate.
„De asemenea, în aceeaşi hotărâre, CEDO a stabilit şi faptul că acest aspect duce, implicit, la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului sau, altfel spus, civilii nu au parte de un proces echitabil, atunci când sunt investigaţi şi cercetaţi de militari. Practic, Curtea Europeană a hotărât că toate anchetele desfăşurate de militari împotriva civililor nu pot fi considerate ca fiind independente, deoarece tocmai statutul militar, ce are la bază principiul subordonării ierarhice, chiar dacă această legătură nu este una instituțională, nu conferă suficiente garanţii privind corectitudinea şi independența, necesare într-o anchetă penală”, argumenta atunci Guvernul Tudose.
Este citată și o decizie a CCR, concluzia fiind că „în materia cercetării penale, organele de cercetare penală ale poliției judiciare efectuează urmărirea penală pentru orice infracțiune care nu este dată, prin lege, în competenţa organelor de cercetare penală speciale sau procurorului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.
Acordarea unor astfel de competențe Jandarmeriei Române va determina şi crearea unor structuri specializate, sens în care va fi necesară alocarea de resurse suplimentare cel puțin pentru:
- a) înființarea unor noi posturi cu atribuţii specifice activităţii de poliţie judiciară şi încadrarea cu personal a acestora;
- b) înființarea unor noi posturi cu atribuții conexe activității de poliție judiciară (criminalistică, analiza informaţiilor) şi încadrarea cu personal a acestora;
- c) asigurarea pregătirii de specialitate a personalului Jandarmeriei Române în raport cu noile competențe;
- d) redimensionarea aparatului administrativ proporțional cu numărul de posturi înființate;
- e) asigurarea logistică specifică noilor activități, mai argumenta Guvernul, în avizul negativ din 2017.
Atribuția se află în prezent la nivelul Poliției Române, iar „Inspectoratul General al Poliției Române este notificat Comisiei Europene ca autoritate care gestionează domeniul securităţii private și a primit drept de acces la sistemele de informare în cadrul pieței interne I.M.I. (Internal Market Information), I.M.I. PQ NET (Internal Market Information Professional Qualification Networking) și RegProf (Registrul Calificărilor) pentru schimbul de date și informații între autoritățile competente din ţările membre ale Uniunii Europene”, se arată în acest aviz negativ.
Guvernul Tudose argumenta atunci că „Pentru exercitarea atributului de control asupra activităţii societăților specializate de pază și protecție sau a celor din domeniul sistemelor de alarmare împotriva efracției este necesară acoperirea și supravegherea informativă a acestora, investigații fără de care eficiența descoperirii faptelor de natură penală sau contravenţională este minimă”.
Da, va veti schimba strategia, nu naravul. Tot cu ce stiti ramaneti, pentru ca sunteti limitati. Nu puteti mai mult.
La contraterorism obligativitatea de a asculta si supraveghea toti alesii publici, de la primar la parlamentar. La orice suspiciune de spaga, mita, etc - la zdup.
Si as demite si schimba toată conducerea actuala cu unii anti psd. Si pro justitie pana in panzele albe. Cu mentinuea ca nu vor putea fi schimbati cel putin 5 ani. Iar ei vor schimba ficusii psdisti mai departe sub ei, iar pe aia cu probleme cu capul ii vor identifica dupa teste psiho si psihi pe bune, nu date cu portarul de la spital!
Sa o voteze apoi!
Ar fi putut sa comaseze intr-un singur cuvant: anticontrateroriste:)
Nu cumva se pregătește iar o instabilitate in România de către acești ciumați, având majoritate parlamentară?
Care-i diferenta ?