Comisia Europeană declanșează procedura de deficit bugetar excesiv în cazul României / Principala critică, legată de majorarea pensiilor/ Florin Cîțu: Știam acest lucru de când am preluat mandatul

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 14 februarie 2020, 16:33 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Declanșarea procedurii de deficit excesiv (EDP) este ”justificată” în cazul României, arată Comisia Europeană într-un raport privind țara noastră dat publicității vineri. Raportul urmărește adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depășește valoarea de referință de 3 % prevăzută de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) pentru anii 2019, 2020 și 2021. Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

În vizorul Comisiei se află în special noua lege a pensiilor, prin care pensiile s-au majorat cu 15% în 2019, urmate de o nouă majorare, de 40%, prevăzută pentru septembrie 2020.

„Din cauza calendarului de implementare, legea va majora semnificativ cheltuielile publice privind pensiile într-o perioadă scurtă de timp. Este principalul motor al creșterii rapide prevăzute pentru bugetul general și al riscurilor ridicate pentru sustenabilitatea fiscală”, se arată în explicațiile Comisiei.

În plus, legea nu este însoțită de măsuri care să majoreze participarea la muncă și durata vieții profesionale dincolo de minimul legal, care sunt esențiale pentru viabilitatea sistemului de pensii.

Autoritățile europene arată că încă din primăvara anului 2017 România a avut "abateri semnificative", iar de atunci a primit recomandări de la Consiliul UE, la care nu a răspuns prin "acțiuni eficiente" și a deviat semnificativ, în mod repetat, de la calea recomandată.

Comisia a adoptat un raport cu privire la România în temeiul articolului 126 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care analizează în ce măsură această țară respectă criteriul deficitului prevăzut de tratat.

Raportul urmărește adoptarea de către România a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimează că va duce la un deficit public ce depășește valoarea de referință de 3% prevăzută de tratat pentru anii 2019, 2020 și 2021. Din raport rezultă că România nu respectă criteriul deficitului definit în tratat și că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată.

"Deficitul preconizat pentru 2019 este peste şi nu apropiat de valoarea de referinţă de 3% din PIB prevăzută în Tratat. Depăşirea nu este considerată a fi nici excepţională şi nici temporară", se arată în raportul CE.

Conform prognozelor de iarnă ale Comisiei, deficitul guvernamental al României a ajuns la 4% din PIB în 2019, urmând să urce la 4,9% în 2020 şi 6,9% în 2021.

Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic și Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.


Ce spune Florin Cîțu, ministrul Finanțelor:
 • Comisia Europeana a publicat astăzi raportul despre procedura de deficit excesiv. Am anunțat acest lucru. Nu aveam cum să evităm. Știam acest lucru din momentul în care am preluat mandatul.
 • Acest raport se referă la 2019.
 • Dacă Guvernele PSD ar fi luat măsuri începând din 2017, nu ne-am fi aflat în această situație.
 • Se știa de anul trecut că au crescut dezechilibrele macroeconomice. Raportul arată clar cum a distrus PSD economia în ultimii 3 ani. Atunci când ignori avertismentele ajungem în această situație.
 • Măsurile pentru această traiectorie (de scădere a deficitului n.r.) sunt și pe partea de cheltuieli, cât și pe venituri.
 • Înghețarea valorii pentru demnitari, o măsură deja luată pe partea de cheltuieli.
 • Pe venituri sunt măsuri care sper să arate rezultate anul viitor. Sunt foarte multe legate de ANAF, informatizarea ANAF. Să vedem dacă și pe simplificarea Codului fiscal. Facem evaluarea Codului fiscal în acest moment.
 • Urmează ca observațiile noastre să le trimitem Comisiei Europene.
 • Pentru 2020 avem un buget care ia în calcul legislația în vigoare. Comisia are estimările pe creștere economică care au fost diferite în trecut. Vom vedea unde avem divergențe.
 • Până la decizia din martie vom putea să trimitem și concluziile noastre.
 • Nu e niciun dubiu în ceea ce privește impactul majorării pensiilor.
 • Comisia ar fi dorit să revenim sub 3% poate în 2020. Nu se poate.
 • Ajustarea o să vină sub 3% în 2022. O ajustare mai devreme ar însemna un șoc negativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11246 vizualizari

 • -3 (27 voturi)    
  sa ne dea SUA (Vineri, 14 februarie 2020, 16:38)

  numaiamnume [utilizator]

  banii pe tehnica militara dati mita de PNL anul trecut, in avans. Ajungem la 2,9 deficit cu ei.
  • -8 (10 voturi)    
   you can leave your cap on (Vineri, 14 februarie 2020, 17:05)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Deficit bugetar, surplus de securitate.
  • -5 (17 voturi)    
   PNL = USL (+PDL) (Vineri, 14 februarie 2020, 17:35)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   Aceeasi mizerie !
  • +3 (7 voturi)    
   instinct de PSD-ist: "sa ne dea" . . . (Vineri, 14 februarie 2020, 19:06)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   .
   • -1 (5 voturi)    
    Mi nea, nu face pe prostul, sa ne dea (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 9:55)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui ty

    banii inapoi, adica mai pe intelesul tau, banii nostrii bagati in armament paltit inainte, ca la curve!
    • +1 (3 voturi)    
     Parca toti is ca voi . . . (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 11:37)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     .
    • +1 (3 voturi)    
     Ești documentat,te pricepi. (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 17:16)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     Normal.În PSD este plin de curve.Și toate sunt potente financiar din banii luați înainte.Așa au făcut și politica.Au dat banii înainte și acum dau de dracu.Controale și banii înapoi.Să vedem dacă vă mai curviți.
  • 0 (8 voturi)    
   Lasă stai liniștit că ne dă,.. (Vineri, 14 februarie 2020, 20:33)

   constatator [utilizator] i-a raspuns lui numaiamnume

   rușii tehnica lor gratuit, numai să renunțăm l a cea americană, care le dă coșmaruri!
 • +9 (9 voturi)    
  Ce rezulta din stirea asta, care (Vineri, 14 februarie 2020, 16:44)

  vital [utilizator]

  sunt urmarile pt Romania?
 • +9 (17 voturi)    
  ... (Vineri, 14 februarie 2020, 16:45)

  Andrei_Buc [utilizator]

  multumim p$d
 • -3 (17 voturi)    
  PNL (Vineri, 14 februarie 2020, 16:51)

  briciu [utilizator]

  Un alt PSD
 • -5 (11 voturi)    
  dar (Vineri, 14 februarie 2020, 16:54)

  martel55 [utilizator]

  cu Franta ce facem? sau egalitatea e doar pentru catei?
 • +3 (15 voturi)    
  Eu chiar nu pricep (Vineri, 14 februarie 2020, 17:30)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  3 ani ne explicau Vlacov si Volguta, Pop, Misa, Popa, docti in economie, educatie si sanatate, chiar si Dracnev, ca e lapte si miere, economia duduie, ca are tara bani... salariile cresc, totul creste.

  Poate ne explica electoratul ce se itnampla? Bine in afara ca UE e dusmanul tarii si ca bancile si Soros comploteaza la distrugerea tarii.

  Bine, realist vorbind, le-ar fi greu, stiu ca electoratul PSD e experta doar in Justitie si abuzurile procurorilor. Dar poate vor incerca sa educe o oaie drogata, nazista si dezinformata si cu ceva lectii de economie. Apoi ar fi bine daca aceleasi persoane ar educa si UE ca se pare ca si UE zice ca mine.

  Na, asa suntem noi astia cu capul pe umeri si picioarele pe pament, mai naivi, credem toate scenariile negative.
 • -7 (21 voturi)    
  Abureala (Vineri, 14 februarie 2020, 17:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Daca stiai de ca ai facut un buget cu deficit si mai mare? De ce ai facut plati URIASE in decembrie?

  O panaroma de ministru, gargaragiu si incompetent, pe masura guvernului „liberal” Organ 123. Un guvern care a facut blat cu PSD si a refacut alianta USL. Gunoaie !
  • +3 (7 voturi)    
   Pt ca suntem la pamant cu apararea! (Vineri, 14 februarie 2020, 18:52)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca nu facea plati in avans la furnizorii de tehnica militara, riscam sa nu fie cheltuiti banii din bugetul alocat apararii, pe proiectele vizate la inceputul anului! Nu putem sa ignoram apararea in halul care am facut-o pana acum! Banii aia trebuiau bagati in armata in orice mod, pe oricare din proiectele de inzestrare! Banii aceia trebuiau dati oricum pe sistemele respective, si bine au facut ca au platit in avans daca alte proiecte s-au blocat! Doar PSD-ul se laudau ca au crescut bugetul apararii, in realitate l-au crescut pe hartie, doar sa aibe de unde scoate bani la rectificarea bugetara! Iata ca nu le-a mers, si generalul Ciuca si PNL au facut lucrul corect!
  • +1 (1 vot)    
   Când au vrut să te pună pe tine nu ai vrut. (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 17:19)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Acum te dai mare?Ești mare.În gură.
 • -7 (21 voturi)    
  Majorare pensii (Vineri, 14 februarie 2020, 17:45)

  ISoli [utilizator]

  Se pare ca chiar exista o politica de exterminare a pensionarilor! Adica, dupa ce ne-ati jefuit banii de pensii (si inca ce bani, avand innvedere ca noi am contriuit in anii 1990 si 2000 chiar si cu 120% raportat la salarii si ca datorita mediei de viata redusa - 73 de ani - practic un pensionar nu primeste inapoi decat circa 35% din cat a contribuit timp de 35 de ani), acum aunteti uimiti ca inca n-am disparut si vreti sa accelerati disparitia noastra tot inventand tot felul de motive ba sa nu dati indexarea anuala legala (2016, 2018 si 2019), ba sa intarziati o noua lege care mai repara o parte din tratamentul la care suntem supusi (pe banii nostri), Oare cat tupeu veti avea?!
 • -5 (21 voturi)    
  mars d-aici catule (Vineri, 14 februarie 2020, 17:54)

  Stefan534324 [utilizator]

  de cand ati preluat puterea ati dus deficitul in balarii. Vrajelile astea nu le mai cred nici copiii mici
  • -2 (4 voturi)    
   Deficitul (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 14:12)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Deficitul era deja în bălării.
   Câțu n-a făcut decât să dea la o parte bălăriile și să scoată la iveală adevăratul deficit, nu minciuna PiSDistă.
 • -5 (13 voturi)    
  Stia ? (Vineri, 14 februarie 2020, 18:18)

  codrean [utilizator]

  A facut totul ca sa iasa asa ! Ca sa ne faca de ras ? Existau chestii ( proceduri) ca sa se poata evita. Utilizate de catre toti...
  • +7 (7 voturi)    
   sunt curios (Vineri, 14 februarie 2020, 19:12)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Hai spune-ne tu una din aceste proceduri, utilizate de toti!
   • -2 (4 voturi)    
    citeste (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 9:17)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    articolul lui Socol din Adevarul.
    • +2 (2 voturi)    
     Socol? (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 14:34)

     NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Alt ideolog al "ieconomiei" PiSD-iste
  • +6 (6 voturi)    
   Utilizate de catre toti mincinosii (Vineri, 14 februarie 2020, 19:14)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   .
 • +5 (7 voturi)    
  :) (Vineri, 14 februarie 2020, 18:43)

  /./ [utilizator]

  Daca psd-ul era lasat sa conduca astazi Romania era in faliment si PSD-ul disparea de pe scena politica.Dar au avut grija comunistii de la PNL sa intre la guvernare si sa ii salveze ca doar asa pot sa fure impreuna.
  • -1 (3 voturi)    
   PiSD lăsat la guvernare? (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 14:15)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui /./

   "Daca psd-ul era lasat sa conduca astazi Romania era in faliment si PSD-ul disparea de pe scena politica"
   Așa e. Dar și noi, pulimea, dispăream!
  • +2 (2 voturi)    
   Eu văd altfel problema. (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 17:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui /./

   PSD este vinovat pentru deficit,dar pentru ce sa întâmplat nu-i numai vina PSD.Să ne amintim guvernarea lui Tăriceanu când cu o creștere economică de 5,5 a avut deficit de 8%.Și nu a făcut nimic investiții.Ca acum.PSD a fost încurajat de echipa ALDE în frunte cu Tăriceanu.De la intrarea la guvernare alături de PSD,Tăriceanu a insistat pentru un deficit mai mare de 3% și acum nu mai recunoaște.Teodorovici a fost manipulat de deștepții lui Tăriceanu.Orlando discotecă sa lăsat gâdilat de niște escroci aventurieri ca Vâlcov,Socol,Vosganian,Zamfir,Dragnea,Sevil Shaideh.
 • -7 (11 voturi)    
  Cine spune ca deficitul e mare? (Vineri, 14 februarie 2020, 19:13)

  angels [utilizator]

  SUA a încheiat anul fiscal 2019 cu cel mai mare deficit bugetar din ultimii șapte ani, 4,6% din PIB, iar in 2020 vor depasi 4,8%... Pai daca cei ce ne dau lumina au 4,6 noi sarantocii ar trebui sa avem dublu 8,x exact cat aveau francezii prin 2010 cand la noi taia basexu salariile!!! Alooo! Se mai uita careva pe statistici inainte de a deschide ciocul? Mai gandeste careva p-aici?
  • +2 (4 voturi)    
   Deficit mare în SUA și Franța (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 14:17)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui angels

   Bine, mă, dar ăia își permit.
   Noi nu!
 • -2 (6 voturi)    
  Doar cu pensionarii-salvati tara-de la dezastru? (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 9:20)

  Entiu [utilizator]

  Fara suparare,PNL, asta inseamana agresivitate si indreptata impotriva pensionarilor
  . La toti li se maresc salariile, doar cu pensionarii le taiati si,salvati tara” de la dezastru!?!
 • -1 (5 voturi)    
  Chiar este oportuna marirea pensiilor cu 40%? (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 11:49)

  radu222 [utilizator]

  Marirea din sptembrie a pensiilor cu 40% este o mare problema. Pensionari nu investesc acesti bani ci ii vor arunca in consum.
  Consecinta: cresterea peste masura a inflatiei, lucru care va afecta pe toti salariatii, dar mai ales pe cei care lucreaza la privat, care si asa au salarii mai mici decat cei de la stat. Nu vor fi baneficii pentru nimeni, toata lumea va pierde.
  Alta consecinta: indatorarea si mai tare a tzarii, si amanetarea viitorului copiilor si nepotilor nostri pentru ca ei vor trebui sa restituie imprumuturile care se vor face pentru marirea pensiilor. Oare acest lucru nu ne doare?
  • 0 (2 voturi)    
   Este lege dată de PSD. (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 17:31)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Guvernul este obligat să aplice legile li acum datorită PSD nu are nici voie să dea o OUG de amânare,modificare.Deci,orice întrebări pe această temă te rog să le adresezi PSD.
   • 0 (2 voturi)    
    Lege data de PSD si votata cu doua (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 18:32)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    maini de catre PNL, asta ai uitat sa spui?
  • 0 (0 voturi)    
   oau! (Duminică, 16 februarie 2020, 4:35)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui radu222

   Da' cand s-au marit NESIMTIT salariile bugetarilor, nu s-a produs "inflatie", preturile nu s-au marit DELOC!
   Chiar asa: de ce dracu' sa-si cumpere pensionarii o felie de paine in plus? Las' sa moara de foame! Da-i dreacu' de gunoaie!
   NESIMTITILOR!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by