Cântăreața Irina Rimes, ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020. Ministrul Culturii: Toată lumea vorbește acum despre eveniment

de Red. Știri     HotNews.ro
Vineri, 14 februarie 2020, 12:32 Actualitate | Esenţial


Irina Rimes și ministrul Culturii
Foto: AGERPRES
​Cântăreața Irina Rimes a fost desemnată de Ministerul Culturii ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020, decizie care a stârnit și controverse. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a reacționat spunând că scopul a fost atins, mai exact toată lumea vorbește acum despre eveniment și despre Brâncuși.

„Dacă fiecare eveniment cultural s-ar promova doar în zona academică, pe canale nișate, s-ar adânci prăpastia între generații. Cultura nu trebuie să se adreseze doar unor nișe și nu trebuie consumată doar de elite. Am implicat în această promovare a zilei Brâncuși reprezentanți din medii diferite. Un exemplu este prezența la conferința de presă a scriitorului și criticului literar Alex Ștefănescu. Ceea ce ne-am propus s-a realizat. Toată lumea vorbește despre evenimentul Brancuși. Vrem ca tinerii să devină interesați și atrași de cultură. Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale. Vrem să colaboram cu modelele tinerilor care se bucură de încrederea și simpatia lor”, afirmă Gheorghiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

Irina Rimes a fost prezentată în calitate de ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Acesta a spus că „simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment”.

​"Nu ştiu dacă sunt neapărat cea mai bună alegere, dar ştiu un lucru sigur şi anume că noi, românii, avem o cultură cu care putem să ne mândrim, pentru că ceea ce avem noi este ceva ce se cam pierde în vest, dacă nu s-a pierdut de tot. Ţara noastră a fost pusă pe harta culturală a Europei de către nişte personalităţi, genii, despre care se vorbeşte de secole, printre care şi Constantin Brâncuşi. Toate aceste mari personalităţi au crescut cu nişte valori cu care creştem şi noi. Îmi place să vorbesc despre aceste valori, pentru că sunt ale noastre şi nu prea întâlnesc lucruri când mă duc pe-afară", a declarat Rimes.

Ea a mărturisit că, de Crăciun, când merge acasă în Republica Moldova, cântă colinde. "Este de datoria noastră, şi a celor mici şi a celor mari, să păstrăm cultura şi s-o ducem din suflet în suflet, din generaţie în generaţie, pentru că, dacă nu vom face asta, noi vom pierde cel mai de preţ lucru al poporului român", a subliniat ea.

"Ne adunăm cu toţii în casa părintească, ne strângem cu fraţii mei, după care mergem să colindăm pe la fiecare pe-acasă. Şi cântăm colinde vechi, colinde noi, colinde despre Iisus, despre păstori. Cântăm cântece, ca la o şezătoare, cântece despre dor, despre dragoste, despre mamă, despre ţară. Sunt cântece care ne aduc aminte cine suntem şi de unde venim. Dorul nu are traducere mot a mot în altă limbă, dorul este doar al nostru. Şi dorul nu ni-l poate lua nimeni. Dacă ne pot lua, nu ştiu, Roşia Montană, petrolul, aurul bogăţiile terestre, lemnul, pădurile, dacă ne pot lua astea, atunci cultura nu ne-o pot lua. Cultura e ceva ce este al nostru şi nu şi-l vor putea atribui niciodată", a spus Irina Rimes.

Muzeul Naţional de Artă al României oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile de 19 februarie şi organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională.

Tot cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi 2020, la Târgu Jiu se va inaugura Muzeul Naţional Constantin Brâncuşi. Acesta îşi va deschide porţile în casa Barbu Gănescu, casă în care Constantin Brâncuşi a locuit în perioada efectuării lucrărilor Ansamblului monumental Calea Eroilor, format din Masa tăcerii, Poarta sărutului şi Coloana infinitului.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie de fotografie alcătuită din 10 fotografii donate de către Centrul Pompidou Paris şi alte 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

„Am pus în aplicare ceea ce ne-am propus, aşa cum spune Brâncuşi «lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face». Astfel, am reuşit într-un timp foarte scurt să oferim publicului acces către ceea ce înseamnă o parte din viaţa şi opera marelui artist, chiar în nou înfiinţatul Muzeu Naţional Constantin Brâncuşi”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Evenimentele organizate de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi sunt realizate numai din sponsorizări.

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul zilei de 19 februarie şi organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuşi din Galeria Naţională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuşi, păstrate în România. Tururile se vor desfăşura la orele 14.00, 16.00 şi 19.30.

Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, şi terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuşi de la Muzeul Naţional de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor.

Colecţia include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră şi Pilonul Porţii Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu şi o rară operă grafică, un schematic şi elegant Nud feminin.


Surse: Mediafax și Agerpres
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6065 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  O preferam pe CRUDU (Vineri, 14 februarie 2020, 12:35)

  un domn [utilizator]

  Deoarece este cam Avrămia lucru cu Rimes

  Crudu ii Daca de a Noastră

  Rimes este cu Accente Slave !
 • +1 (7 voturi)    
  are dreptate (Vineri, 14 februarie 2020, 12:36)

  robyzs [utilizator]

  are dreptate, altfel nu ne aminteam pe Brancusi, mare lovitura de PR
 • -1 (9 voturi)    
  O Moldoveanca Ambasador pentru Un Oltean (Vineri, 14 februarie 2020, 12:48)

  un domn [utilizator]

  Este cam Aiurea
  • 0 (2 voturi)    
   Localnicii sunt olteni. (Vineri, 14 februarie 2020, 18:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Au promovat pe Brâncuși încât sa auzit de Brâncuși când ia promovat Rimes.
 • -4 (10 voturi)    
  Poti sa intelegi muzica clasica (Vineri, 14 februarie 2020, 13:01)

  ..13 [utilizator]

  Ascultand manele sau pe dra Irina???

  Nu cred.

  Muzica clasica poate sa fie accesata mai usor daca, de exemplu, ascultam sau urmarim emisiunile lui Leonard Bernstein.

  Este recomandabil sa trecem prin filtrul bunului simt si al inteligentei, atat cat avem, si sa nu ne prostituam in fata subculturii pentru a accesa adevarata cultura.

  Imi lipsesc dl. Sora, un batranel extrem de simpatic, domnul Plesu, un rafinat, domnul T. Paleologu, un sugubetz pus mereu pe glume serioase, si lista poate sa mai continue.

  Conteaza intentia, dar conteaza si modul in care se finalizeaza aceasta intentie.

  Nu cred ca a crescut numarul de tineri care sunt interesati de Brancusi pentru ca a aparut o DIZEUZĂ, relaliv simpatica, care canta acasa colinde pentru a pastra traditiile locale cu o voce sparta de iti vine sa o iei la goana.

  Deci - astept altceva, poate un pic mai inteligent daca se poate.
 • -3 (9 voturi)    
  toata lumea (Vineri, 14 februarie 2020, 13:20)

  Andreiasu [utilizator]

  Domnule ministru, Alergati dezbracat pe strada de ziua lui Brancusi si toata lumea va vorbi de aceasta zi. Brancusi a desfiintat kitsch-ul in arta iar, Dstra l-ati "onorat" cu unul ordinar.
 • +4 (8 voturi)    
  I-ar fi placut si lui Brancusi (Vineri, 14 februarie 2020, 13:25)

  D-or [utilizator]

  O decizie buna.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 16 februarie 2020, 16:38)

   [anonim] i-a raspuns lui D-or

 • +1 (7 voturi)    
  O prostie (Vineri, 14 februarie 2020, 13:33)

  camistef [utilizator]

  Asta era ideea? Sa vb toata lumea?????
 • 0 (6 voturi)    
  Au găsit pe cineva care (Vineri, 14 februarie 2020, 13:38)

  mr_mojo [utilizator]

  nici nu are tangenta cu cultura și nici vreo dorința sa facă asta.
  • +1 (7 voturi)    
   si tu acum (Vineri, 14 februarie 2020, 14:51)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mr_mojo

   cultura taragotului cu bile asta I priceperea !
 • 0 (6 voturi)    
  pai sa adoptam la scara larga aceasta practica (Vineri, 14 februarie 2020, 13:40)

  nellino [utilizator]

  - Abi Talent sa exprime o parere vizavi de Luchian
  - Selly sa exprime o parere vizavi de Holocaust
  - Crudutza sa exprime o parere vizavi Academie
 • -2 (8 voturi)    
  e bine (Vineri, 14 februarie 2020, 13:46)

  cucuveauamov [utilizator]

  e pe masura guvernului liberal
  • -1 (1 vot)    
   eh (Vineri, 14 februarie 2020, 18:32)

   Contrache [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   baitash asta sufera si el pe unde poate
  • +1 (1 vot)    
   Că bine zici ! (Vineri, 14 februarie 2020, 18:40)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Trebuia să o pună pe Viorica Dăncilă.
 • -1 (9 voturi)    
  @Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu (Vineri, 14 februarie 2020, 14:09)

  stani [utilizator]

  Daca l-ati fi pus ambasador pe Florin Salam va garantez ca ar fi vorbit si mai multa lume despre eveniment.
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 februarie 2020, 14:19)

  [anonim]

  • 0 (4 voturi)    
   Franta nu i-a dat nimic lui Brancusi. Acolo doar (Vineri, 14 februarie 2020, 17:13)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui

   au ramas ca mostenire multe dintre operele lui dupa ce Romania comunista le-a refuzat.

   Gheorghe Gheorghiu-Dej: “Operele lui Brancusi nu ajuta cu nimic la edificarea socialismului in Romania, refuzam”.
   Urmasii de azi ai comunistilor ii urmeaza cu incredere.

   - https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/cum-fost-refuzat-brancusi-academia-romana-george-calinescu-nu-considerat-creator-sculptura-1_58ca379a5ab6550cb8606364/index.html
   - https://stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/emisiuni/2013/sezonul-1/mostenirea-lui-brancusi-partea-iii-v-am-lasat-saraci-si-prosti-va-gasesc-si-mai-saraci-si-mai-prosti.html
   • +2 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 februarie 2020, 18:31)

    [anonim] i-a raspuns lui ty

    • 0 (4 voturi)    
     Prostii. Brancusi isi avea radacinile aici, (Vineri, 14 februarie 2020, 18:59)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui

     in Romania. In Franta si-a gasit doar terenul propice pentru a se exprima.
     La noi nici macar azi oamenii care cred ca ei pun coada la pruna in cultura romana nu-l apreciaza.
     • +3 (5 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 14 februarie 2020, 20:47)

      [anonim] i-a raspuns lui ty

      • 0 (2 voturi)    
       Nu ai dreptate. Nici unul dintre cei enumerati de (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 11:33)

       ty [utilizator] i-a raspuns lui

       matale nu sunt zamisliti de Franta. Sunt romani care dupa ce s-au pregatit in Romania au performat in Franta care apoia i-a doptat.
       Ia ce-l priveste pe Brancusi acesta a dorit ca atelierul lui din Franta cu lucrarile care se gaseau acolo sa revina dupa moartea s-a Romaniei. Prostia politicienilor nostri de azi este similara cu cea a politicienilor comunisti de atunci care au refuzat propunerea lui Brancusi.
       Azi milioane de romani au plecat in tari straine. Multi dintre ei performeaza acolo unde au ajuns pentru ca au gasit un terten propice pe care nu l-au gasit acasa.
       • 0 (0 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 13:42)

        [anonim] i-a raspuns lui ty

        • 0 (2 voturi)    
         "Nazionalismul va obliga la falsificare" Deci (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 18:11)

         ty [utilizator] i-a raspuns lui

         Din aceste randuri rezulta ca nu esti roman. Din persevareanta cu care sustii chestia cu "Fabricat in Franta" si referirea la Ardeal si Austro Ungaria banuiesc ca esti ungur.
         Apreciez ca nu eu sunt nationalistul de aici.
         Pentru a incheia discutia cu privire la Brancusi si alti romanii ca si el iti scriu de ce a refuzat să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu crește nimic). Cred ca nici acest amanunt nu-ti este cunoscut.

         PS apreciez porecla pe care ti-ai ales-o. Namaste e compus din nama și te, „mă închin ție” „ceea ce nu îmi aparține” și reprezintă renunțarea la propriul eu în fața celuilalt.
         Iti doresc numai bine.
         • 0 (0 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 19:47)

          [anonim] i-a raspuns lui ty

         • 0 (0 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Duminică, 16 februarie 2020, 10:33)

          [anonim] i-a raspuns lui ty

         • 0 (0 voturi)    
          Comentariu sters de utilizator (Duminică, 16 februarie 2020, 17:11)

          [anonim] i-a raspuns lui ty

 • 0 (4 voturi)    
  Docila s-ar fi exprimat mai coerent (Vineri, 14 februarie 2020, 21:04)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Tzoapa asta , n-am mai zuzit de ea, cica ar fi cantareata, a fost penibila.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 15 februarie 2020, 16:49)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by