Mobile World Congress 2020 de la Barcelona a fost anulat din cauza îngrijorărilor cu privire la coronavirus. Evenimentul, programat la sfârșitul lunii februarie, ar fi atras mii de vizitatori din întreaga lume. Organizatorii au fost nevoiți să se confrunte cu temerile legate de răspândirea virusului chinez, hotărând, după lungi discuții, anularea târgului. După această decizie oarecum istorică, atenția s-a îndreptat deja către alte cazuri potențiale similare, pentru că Mobile World Congress nu poate fi decât vârful aisbergului, scrie Il Sole 24 Ore, potrivit Rador.

Ursul de aurFoto: berlinale.de

Marele Premiu al Chinei

Cu câteva ore înainte de anunțul anulării evenimentului catalan, a sosit o altă comunicare importantă: Marele Premiu Chinez de Formula 1, programat la Shanghai pe 19 aprilie, nu va avea loc. FIA a formalizat de fapt amânarea competiţiei, acceptând cererea înaintată de autoritățile chineze.

„Sperăm să vom putem concura în China cât mai curând posibil, iar în acest moment dificil trimitem populației locale cele mai frumoase gânduri”, se specifică în comunicatul oficial care anunță amânarea competiţiei. Deocamdată nu a fost fixată o nouă dată, iar motivele sunt comprensibile.

De la Jocurile Olimpice de la Tokyo la festivalurile de film

Unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2020 este cel olimpic. Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt programate în perioada 24 iulie - 9 august, iar capitala japoneză este deja pregătită să întâmpine aproximativ 600 de mii de vizitatori care vor călători în Japonia pentru această ocazie și peste 11 mii de sportivi.

Acum, coronavirusul cântărește ca un bolovan şi din cauza faptului că eventualele impacturi economice ar fi inestimabile. Numai costul jocurilor a fost estimat de organizatori la 12,6 miliarde de dolari. Iar armatura, care implică multe sectoare din întreaga Japonia, este incalculabilă.

„La aceste evenimente în masă, riscul de a contacta viruși creşte semnificativ”, a declarat, potrivit agenției Reuters, Kazuhiro Tateda, președintele Asociației japoneze pentru boli infecțioase, într-un briefing care a avut loc săptămâna trecută.

În ciuda asigurărilor Comitetului Olimpic Internațional, cifrele spun că Japonia este a doua țară, după China, ca număr al persoanelor care au contactat virusul. Conform celor mai recente date publicate de OMS, în Japonia există 28 de cazuri confirmate de Covid-19, din care 24 privesc persoane care au călătorit în China.

Săptămâna trecută, comitetul de organizare de la Tokyo 2020 a anunțat că a înființat un „nou grup de lucru pentru implementarea contra-măsurilor adecvate în lupta împotriva coronavirusului”. Desigur, mai sunt 5 luni până la evenimentul olimpic. O perioadă destul de lungă, în evoluția unei epidemii.

Mult mai iminent, în schimb, este Festivalul de Film de la Berlin, programat pentru 20 februarie. În acest caz, deocamdată nu este prevăzută nicio anulare. Organizatorii au confirmat însă că vor exista mai multe absenţe, în special în rândul oaspeților chinezi.

În schimb, Hong Kong Filmart, cel mai important târg de film de pe continentul asiatic, a fost amânat. Ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 25-28 martie, însă din cauza coronavirusului a fost amânat, deocamdată, pentru luna august, când ar trebui să aibă loc o ediție mai concentrată.

Tot la Hong Kong, a fost anulat Art Basel Hong Kong 2020, târgul de artă contemporană care ar fi trebuit să se deschidă pe 19 martie.

Saloanele auto

Pe frontul auto, cel mai important și imediat eveniment este Salonul Auto de la Geneva, programat în perioada 3-15 martie și care va cataliza în orașul elvețian peste 600.000 de vizitatori. Un eveniment foarte important pentru lumea auto. Cu aproximativ 20 de zile înainte de deschidere, organizatorii au anunțat că până în acest moment nu a fost anunțată nicio schimbare. Cu toate acestea, organismul care organizează salonul a specificat că „Geneva International Motor Show și Palexpo SA urmăresc îndeaproape evoluțiile situației epidemiei de Coronavirus din China și posibilele consecințe pentru colaboratori, parteneri și vizitatori. Ţinem constant legătură cu Direcția Generală a Ministerului Sănătății al Confederației Elvețiene, cu Cantonul Geneva și cu medicii care se ocupă de această temă".

Târgul de mobilă din Milano

Multă îngrijorare și pentru următorul târg de mobilă de la Milano, programat pentru perioada 21-26 aprilie. Anul trecut, au fost aproximativ 30 de mii de vizitatori chinezi. Vizitatori care în acest an, având în vedere situația de urgență, nu vor fi prezenţi.

„Desigur, chinezii vor lipsi, vom lua anumite măsuri, am consolidat digitalul și acest lucru va servi pentru viitor”, a declarat președintele Salonului, Claudio Luti.