Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat joi că ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate, una dintre cele 25 de OUG-uri aprobate săptămâna trecută, va fi trimisă spre publicare la Monitorul Oficial când va decide premierul Ludovic Orban.

Ionel DancaFoto: Guvern

"În momentul de faţă nu există o decizie a prim-ministrului legată de acest act normativ, în momentul în care prim-ministrul va decide va fi trimisă la publicare în Monitorul Oficial", a spus Dancă. Acesta a precizat că actul îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a fi trimisă la publicare, însă mai e nevoie de decizia premierului.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen, care prevede, printre altele, posibilitatea votării la orice secție, indiferent de domiciliu, dar și dublarea numărului de parlamentari în Diaspora.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, săptămâna trecută, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ordonanța de urgență adoptată marți de Guvernul Orban pentru organizarea alegerilor parlamentare înainte de termen este o schimbare mascată a sistemului electoral, ceea ce nu poate fi acceptat. Kelemen a mai spus că, dacă va fi publicat în Monitorul Oficial, actul normativ trebuie atacat la Curtea Constituțională.

OUG pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate: Se poate vota la orice secție, indiferent de domiciliu / Dancă: Fraudele sunt excluse datorită sistemului electronic de control al votului