Epidemia cu noul coronavirus Covid-19 la bordul navei de croazieră Diamond Princess a constrâns Japonia să plaseze toți pasagerii în carantină. Dar, în zece zile, doar o cincime dintre ei au fost testați. De ce este ritmul atât de lent? Un grupaj realizat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Câte persoane au fost controlate?

Autoritățile sanitare au testat până acum 710 pasageri, dintr-un total inițial de 3.711 persoane la bord, pasageri și membri ai echipajului. După primirea rezultatelor, persoanele contaminate au fost progresiv evacuate și internate în Japonia.

Inițial, au fost testate câteva zeci de persoane: cei care prezentau simptome sau care fuseseră în contact cu primul caz de infecție la bord, un pasager testat pozitiv după debarcarea sa în Hong Kong la sfârșitul lui ianuarie.

Dar, cum numărul de cazuri pozitive la bord nu a încetat să crească, autoritățile au fost constrânse să mărească continuu numărul de persoane care trebuiau testate, în special cele care intraseră în contact cu ultimele cazuri confirmate de contaminare.

Potrivit bilanțului de joi, 218 persoane au fost testate pozitiv până în prezent, fără a socoti un ofițer de carantină contaminat când a venit la bord.

De ce nu este testată toată lumea?

Guvernul japonez a explicat că nu are destule teste de diagnostic disponibile pentru a depista toată lumea de la bord.

Doar 300 de persoane pot în prezent să fie testate la bord. Autoritățile speră să ajungă la 1.000 de persoane pe zi până în 18 februarie, în perioada în care este prevăzut finalul carantinei.

Guvernul intenționează acum să apeleze la universități și la companii private.

Dar Japonia trebuie să păstreze capacități pentru persoanele de pe teritoriul său: aproape 30 de cazuri pozitive au fost recenzate în arhipelag din ianuarie, unii dintre ei din rândul sutelor de japonezi repatriați cu avionul din regiunea chineză Wuhan, epicentrul Covid-19.

Care este metoda testelor?

Autoritățile nipone au recurs la o tehnică de diagnostic infecțios denumită "PCR" (reacție de polimerizare în lanț). Această metodă de biologie moleculară foarte curentă permite obținerea prin amplificare in vitro a unor cantități importate de ADN plecând de la un mic eșantion de fluid nazal sau bucal.

Deși este considerată rapidă și eficientă, această metodă necesită între patru și șase ore pentru aflarea rezultatelor. Ea poate genera de asemenea rezultate "fals negative" (rezultat negativ în condițiile în care cazul este în realitate pozitiv).

De altfel, experții nu au determinat încă exact la ce moment al ciclului de viață Covid-19 devine detectabil. Depistarea poate fi astfel dificilă la persoanele care nu prezintă încă simptome, dar ar putea fi contagioși.

Este eficientă carantina?

Potrivit autorităților japoneze, această carantină vizează atât protejarea și asigurarea populației țării cât și limitarea propagării coronavirusului la bord.

Dar îndoielile au început să apară în ceea ce privește eficiența dispozitivului, în condițiile în care numărul de noi cazuri la bord nu încetează să crească.

Pasagerii sunt menținuți în cabinele lor cât mai mult timp posibil. Trebuie să poarte măști și să evite contacte apropiate cu alte persoane. Membrii echipajului iau și ei măsuri de precauție, în special când aprovizionează pasagerii în cabinele lor.

Ministrul japonez al Sănătății Katsunobu Kato a anunțat joi că persoanele în vârstă testate negativ vor putea în curând să părăsească nava pentru a putea fi găzduiți în clădiri puse special la dispoziția lor în Japonia.

Ar putea fi prelungită durata carantinei dincolo de 19 februarie?

Organizația Mondială a Sănătății spune că nu va fi prelungită decât pentru persoanele care au avut contacte apropiate cu ultimele cazuri pozitive identificate la acea dată.