Un român aflat la bordul navei de croazieră Diamond Princess aflată în carantină în Japonia a fost depistat cu coronavirus, a anunțat joi Ministerul de Externe. La bordul vasului, între cei peste 3.700 de pasageri și membri ai echipajului se află și 17 români. Este primul caz de confirmare a virusului la un român. Până acum, virusul a fost confirmat în cazul a 218 pasageri aflați la bordul navei de croazieră. Dintre ultimele 44 de cazuri confirmate pe vas, 43 sunt pasageri, iar unul este membru al echipajului, potrivit agenției de știri Kyodo.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul Ministerului de Externe:

  • "Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către Ministerul de Externe al Japoniei că un cetățean român de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în apele teritoriale japoneze, a fost depistat pozitiv cu virusul pneumoniei virale (coronavirus). Cetățeanul român a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat pentru asemenea situații.
  • Misiunea diplomatică a României în Japonia se află în legătură cu cetățeanul român și a efectuat în regim de urgență demersuri pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la procedurile sanitare ulterioare care vor fi derulate de către autorităților nipone. De asemenea, Ambasada României în Japonia menține legătura și cu ceilalți cetățeni români aflați pe vasul Diamond Princess. Pe vas s-au aflat 17 cetățeni români (15 membri ai echipajului și 2 pasageri).
  • În ceea ce privește nava de croazieră Westerdam, Consulatul General al României la Hong Kong a obținut confirmarea că la bordul navei se află un număr de 17 cetățeni români, respectiv 9 pasageri și 8 membri ai echipajului. Nava a fost andocată în portul Sihanoukville, Regatul Cambodgia. Procesul de evaluare medicală a pasagerilor și membrilor echipajului este în derulare, nefiind, până în prezent, confirmate cazuri de infecție cu coronavirus. Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României din regiune sunt în contact cu autoritățile locale și reprezentanțele diplomatice ale altor state membre UE și sunt pregătite să acorde asistență consulară cetățenilor români".

MAE nu a precizat dacă românul este membru al echipajului sau turist.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că nu este o situație specială, ci așa este procedura, ca el să fie transportat la spital.

"A fost transferat la spital. Nu cred că este vorba despre o situație specială, ci despre o procedura. Autoritățile japoneze au capacitatea de a prelua și a trata acești pacienți. Va fi tratat simptomatic și să sperăm că nu vor fi probleme și se va vindeca, așa cum s-au vindecat majoritatea pacienților", a declarat Rafila la Digi 24.

UPDATE: Românul infectat cu coronavirus de pe nava Diamond Princess este din județul Argeș, a informat pentru Mediafax prefectul județului Argeș.

„Vă pot confirma că persoana este din județul Argeș. Nu va fi adusă în țară, va fi tratată acolo, în Japonia”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Diamond Princess a fost plasată în carantină pentru două săptămâni în 3 februarie, când a ajuns în Yokohama, după ce un bărbat care debarcase în Hong Kong a fost diagnosticat cu coronavirus.

Cei care sunt diagnosticați cu coronavirus sunt luați de pe navă și duși la spital.

Membrul echipei de carantină infectat se ocupa cu distribuirea formularelor prin care era verificată starea de sănătate a pasagerilor încă de pe 3 februarie. El purta mască și mănuși, dar nu și costum complet de protecție. ”Vestea despre ofițerul de carantină este îngrozitoare”, a declarat un pasager. ”Cei care au venit în camera noastră pentru evaluarea inițială aveau mănuși și măști chirurgicale, dar cei care au făcut efectiv testele pentru virus aveau costum complet și mască pe toată fața”, a adăugat acesta.

Mark Kortepeter, profesor de epidemiologie la Universitatea Nebraska a declarat că, deși este greu de dat un verdict în condițiile unor informații limitate, infecțiile de pe vas indică un ”agent deosebit de transmisibil”, cel puțin în medii închise.

”Ofițerul de carantină infectat indică, probabil, riscul mare la care se expun chiar și cei care încearcă să se protejeze, pentru că virusul este neiertător și nu există marjă de eroare în utilizarea echipamentului de protecție personal și a igienei mâinilor”. ”Probabil că este nevoie doar de un mic număr de virusuri pentru a infecta”, ceea ce înseamnă că este un propagator eficient”, a mai spus profesorul de epidemiologie.