Un nou exercițiu de imagine, joi, la Ministerul de Interne, unde ministrul demis, Marcel Vela, a anunțat "curățenie în instituție", prin măsuri de combatere a criminalității în rândul angajaților din minister. El a dat exemplul unui ofițer antidrog de la Brigada pentru Combaterea Criminalității Organizate, care "s-a apropiat prea mult de infractori” și a prezentat un filmuleț postat astăzi pe YouTube, pe un cont nou creat numit "Polițiști interlopi” și care avea doi urmăritori. În acest clip, ofițerul apare în imagini alături de membri ai unor clanuri interlope.

Marcel VelaFoto: Guvernul Romaniei

Vela a susținut o conferință de presă avându-i alături pe secretarul de stat Bogdan Despescu și pe șeful Poliției Române, Liviu Vasilescu, începând prin a spune că încă din prima sa zi la minister a cerut tuturor "să înceapă un război cu grupările infracționale organizate în tot ce înseamnă criminalitate cu impact major asupra ordinii publice".

"Consider că e momentul să vă raportez că numai în perioada 1-13 februarie politia a desfășurat 191 de activități operaționale împotriva grupărilor organizate. Doar în acestă dimineață polițiștii au facut 82 de percheziții la nivel național în cauze penale pentru furt, coruptie, abuz în serviciu (...) Din acest moment intrăm într-o altă logică, și mai elaborată. Nu pot să vă dau detalii, dar pot să vă spun că poliția a declanșat investigații ample pe multiple paliere în tot ceea ce privește criminalitatea din acestă țară și că rezultatele o să le vedeți imediat", a declarat Vela.

El a spus că nu se limitează la a face curățenie doar în afara instuției, ci "suntem foarte atenți și la personalul din Ministerul de Interne".

"Un singur exemplu - un ofițer de la combaterea crimei org despre care aveam date că s-a apropiat mult prea mult de infractori, și nu în sensul de a-i prinde, și de a-i sprijini, a fost pus la dispoziția unității, i-a fost retras accesul la informațiile clasificate și va fi sesizat parchetul competent. Aceste măsuri au fost luate pentru a fi eliminată orice posibilitate ca acest ofițer de poliție să poată afecta activitatea poliției. Pe latură penală este atributul procurorilor și judecătorilor să se pronunțe. Eu și domnul chestor Vasilescu am luat măsurile administrative care se impun la acest moment. Vreau să fiu foarte clar: nu tolerez asemenea comportament, nu accept ca cei care trebuie să acționeze impotriva criminalității să fraternizeze cu infractorii", a susținut Marcel Vela.

El a anunțat că, în condițiile în care de la începutul mandatului i-ar fi fost fost semnalate mai multe astfel de cazuri în care "diverși polițiști fac lucruri nu tocmai legale", a dispus operaționalizarea unei linii telefonice la sediul ministerului, la care cetățenii să poată semnala orice astfel de situație. "Mizez pe atitudinea civică", a spus Vela, precizând că linia telefonică va fi cu acces gratuit, disponibilă 24 din 24 de ore.

Ministrul le-a prezentat jurnaliștilor un clip postat astăzi pe YouTube, pe un cont nou creat, numit "Polițiști interlopi” și care avea la acel moment doi urmăritori. În filmuleț, ofițerul la care s-a referit Vela, identificat drept Robert Badea, apare alături de mai mulți membri ai unor clanuri interlope, inclusiv cel al Sportivilor și Corduneanu.

În același film apare și un fragment dintr-un document potrivit căruia Robert Badea "obține din activități ilicite sume impresionante de bani, având un trai care nu poate fi justificat din activitățile de polițist (folosind autoturisme precum Porsche Panamera și BMW Seria 6 și având parte de concedii în destinații exotice”.

Cazul lui Robert Cristian Badea, comisar de poliție în cadrul IGPR, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate, care "devine în timpul liber bodyguard la cluburile de lux din București" a fost prezentat, sub eticheta "exclusiv", de către site-ul stirideazi.com, site care nu are niciun număr de contact sau casetă a redacției, articolele nefiind semnate.

Sindicalist: Este un caz vechi de 3-5 ani

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, spune că Marcel Vela face o campanie de imagine, deoarece cazul polițistului de la antidrog era cunoscut de mai mulți ani și că au fost făcute sesizări în legătură cu mai mulți angajați ai MAI.

"Este un caz extrem de vechi, 3-5 ani, iar cei din stânga și din dreapta domnului Vela în opinia mea cred că știau de atunci de această poveste. Nu e un caz petrecut ieri, a venit domnul Vela de la Caraș Severin și a descoperit cercul, mersul pe jos și apa caldă. E un caz extrem de vechi, important e să se cerceteze de ce s-a ajuns să lucreze 5 ani în acea situație”, a spus Coarnă la Digi24.