Ministrul interimar al Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, care se află la Bruxelles, la ministeriala Alianţei Tratatului Nord-Atlantic, a participat miercuri, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi de preşedintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, la vernisarea expoziţiei de fotografie „Afganistan - Chipuri ale Războiului”, anunță Agerpres.

Expozitia Afganistan - Chipuri ale razboiuluiFoto: Facebook - Nicolae Ionel Ciuca

Expoziţia, deschisă în holul central al sediului Cartierului General al NATO, cuprinde 27 de fotografii realizate de jurnalistul român Ilie Pintea în deplasările sale în Afganistan împreună cu militarii români, arată un comunicat al MApN.

„Aceste fotografii ne amintesc despre fiecare dintre militarii ce se află în spatele misiunilor şi operaţiilor desfăşurate de către NATO, nu numai militarii români, ci şi militarii aliaţi şi parteneri, unii dintre aceştia mergând până la sacrificiul suprem”, a precizat ministrul Ciucă, potrivit sursei citate. Ciucă a subliniat, de asemenea, importanţa pe care Armata României a acordat-o transparenţei privind activităţile militarilor dislocaţi în teatrele de operaţii, subliniind colaborarea excelentă cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezenţa unor corespondenţi de presă profesionişti, atât în Afganistan, cât şi în Irak.

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a menţionat că „toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care şi ţara noastră are partea ei de jertfă şi de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO”.

„Acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia şi căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operaţii, fie ei români sau din ţările aliate. Misiunea Resolute Support din Afganistan este simbolul cel mai puternic al sprijinului pe care Alianţa îl acordă poporului afgan, iar aceste fotografii simbolizează în ce constă acest sprijin, în mod concret şi ne amintesc că sacrificiile, precum cel al caporalului Stoica, nu au fost în zadar”, a punctat Geoană.

Ilie Pintea, jurnalist la Radio România Actualităţi, a fost de mai multe ori în Afganistan şi i-a însoţit pe militarii români în numeroase misiuni.

„Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziţie ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecţie de documente, ci este despre oameni, care luptă şi mor împreună, cu aceeaşi misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că WeAreNATO şi cred că fotografiile mele ilustrează acest concept şi realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă şi învaţă să se înţeleagă. Mulţumesc conducerii Ministerului Apărării Naţionale pentru că mi-a oferit posibilitatea să particip alături de militarii români la misiunile executate în teatrul de operaţii din Afganistan. Nu în ultimul rând vreau să mulţumesc colegilor mei din Radio România Actualităţi că m-au sprijinit în realizarea acestui demers jurnalistic”, a spus Ilie Pintea.

Fotografiile sale sunt centrate pe oameni, fie ei militari sau civili, iar expoziţia, în integralitate, este dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie pe 15 septembrie 2017, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar.

În prezent, România este una dintre cele mai importante ţări contributoare la Misiunea Resolute Support, din Afganistan, cu aproximativ 760 de militari, iar Armata României a pierdut, în acest teatru de operaţii, 27 de eroi, arată MApN.