Directoarea brutăriei din Ditrău, Köllő Katalin, spune că a aflat din presă despre petiția celor 1.800 de localnici, că nu are motive să le ceară scuze și că nici nu va face publice documentele angajaților din Sri Lanka, așa cum i-au cerut semnatarii petiției. Legat de solicitarea localnicilor de a nu mai angaja străini, reprezentanta brutăriei afirmă că în cele două luni de când a anunțat că sunt trei locuri vacante nimeni din comună nu a venit să se angajeze.

Brutarii srilankezi din DitrauFoto: Gina Stefan/AGERPRES

O petiție cu peste 1.800 de semnături a fost depusă marți la primăria localității Ditrău. Localnicii cer patronilor brutăriei să nu angajeze forță de muncă străină și să prezinte actele privind calificarea profesională a primilor doi angajați din Sri Lanka, dar și documentele medicale ale acestora. În fruntea localnicilor semnatari ai petiției se află și de această dată preotul capelan romano-catolic din comună.

Directoarea brutăriei din Ditrău, Köllő Katalin, a declarat pentru Agerpres că a aflat din presă despre petiția localnicilor: "Nu ştiu ce legătură are primarul cu firma noastră, nu înţelegem, chiar dacă el este mediator. Dacă ne este adresată, cred că ar trebui să vină cineva, reprezentanţii locuitorilor care au semnat sau cine a strâns semnăturile, atunci să vină la noi şi să ne predea personal, cu semnătură".

Ea a spus că firma va răspunde oficial atunci când va primi petiţia, dar a ţinut să puncteze că nu le va cere scuze localnicilor, pentru că nu a făcut nimic rău.

"Nici într-un caz nu vom cere scuze de la localnici, pentru că noi credem şi suntem convinşi că nu am făcut niciun rău. Angajaţii noştri nu mai locuiesc în Ditrău, e foarte important. Nu au pentru ce să-i deranjeze, ei sunt în Ditrău doar în timpul de lucru. Nu ştim din ce cauză încă îi deranjează", a precizat Köllő Katalin.

Despre solicitarea de a face publice diplomele şi actele medicale ale angajaților din Sri Lanka, directoarea firmei a spus că nu va face acest lucru, întrucât este vorba despre documente personale, care au fost verificate de instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Referitor la solicitarea de a nu mai angaja străini, în situaţia în care şomajul din comună depăşeşte două procente, Köllő Katalin a spus că are nevoie de muncitori calificaţi şi că, în două luni de când a anunţat existenţa a trei posturi vacante, niciun localnic nu a venit să se angajeze.

"Pentru mine degeaba vine de la şomaj (AJOFM n.r.) o persoană care nici nu are diplomă sau calificare, care a fost asistent nu ştiu unde sau a lucrat la pădure şi apoi să vină la mine ca brutar. (...) Sunt trei posturi vacante anunţate la AJOFM de două luni şi nu a venit nimeni. Directorul de la AJOFM mi-a explicat că momentan există în tot judeţul un brutar în Topliţa, care are 61 ani. (...) Nici măcar un localnic nu a venit la noi că vrea să se angajeze", a mai spus Köllő Katalin.

Ea a adăugat, referitor la faptul că petiţia făcută publică este scrisă în limba maghiară, că "suntem totuşi în România" şi a punctat că răspunsul oficial va fi în română, dar va fi tradus şi în maghiară, pentru ca toată lumea să înţeleagă.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit revolta a aproximativ 300 de oameni, susținuți de preot, care au spus că le este teamă că în comună vor veni mai mulţi migranţi care le vor impune propria cultură şi le vor pune în pericol siguranţa.

Cei doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni. De asemenea, a fost creat un grup pe Facebook - "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi) - unde au fost postate multe mesaje împotriva celor doi brutari străini.

Poliția Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, iar totodată s-au sesizat Avocatul Poporului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Cazul de la Ditrău a ajuns și în presa internațională.

CITEȘTE ȘI: