Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a 10.000 de euro daune morale pentru o femeie victimă a violenței domestice. Ea a reclamat că a fost lovită de soţ, că acesta a intrat în contul său de Facebook şi a făcut copii ale fotografiilor şi conversaţiilor sale private, iar autoritățile nu au luat măsuri, deși a făcut mai multe plângeri la Poliție.

HotNews.roFoto: Hotnews

În decizia pronunțată marţi în cazul Buturugă contra României, CEDO a stabilit că autorităţile române nu au anchetat faptele de violenţă domestică şi, prin urmare, nu au oferit un răspuns corespunzător la gravitatea faptelor semnalate de femeie.

Conform CEDO, investigaţia autorităților române privind actele de violenţă nu a fost eficientă şi nu a fost acordată atenţia necesară plângerii referitoare la încălcarea confidenţialităţii corespondenţei, care a fost strâns legată de plângerea privind violenţa conjugală. Curtea mai arată că hărţuirea în spaţiul online este recunoscută drept aspect al violenţei împotriva femeilor şi poate apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidenţialităţii informatice, a intruziunii în calculatorul victimei sau copierii și distribuirii de date şi imagini.

CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea Articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi a Articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, statul român trebuie să îi plătească femeii daune morale de 10.000 de euro.

Cazul a fost semnalat și de VedemJust, care arată că femeia, Gina-Aurelia Buturugă, în vârstă de 50 de ani, a formulat mai multe plângeri împotriva soţului pentru violenţă domestică. Ea a reclamat că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită ca să își retragă plângerea de la Poliție. După divorț, ea a invocat că bărbatul i-a accesat conturi electronice, inclusiv contul Facebook, și a făcut copii ale conversațiilor sale private, ale documentelor și ale fotografiilor.

Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv. După epuizarea căilor de atac interne, femeia s-a adresat Curții de la Strasbourg.