Asociația „Inițiativa pentru Justiție” a formulat Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a independenței profesionale, apreciind că o declarație făcută de Gabriela Scutea în fața comisiei ministerului Justiției pentru selectarea procurorilor șefi aduce „atingere independenței procurorilor”.

Gabriela ScuteaFoto: Agerpres

În discuție este următoarea declarație a Gabrielei Scutea, propusă procuror general în urma acestor audieri: ,,Îşi deschideau dosare reciproce un procuror DNA şi un procuror DIICOT de la Galaţi. În acel moment i-am chemat pe ambii procurori-şefi la mine (eu eram singurul procuror de conducere din Bucureşti) şi le-am zis: «Dacă nu vă rezolvaţi singuri acest lucru, eu stau o noapte şi scriu un conflict pozitiv de competenţă şi să vedeţi cum vi le aranjez în două pagini, după care vă faceţi de râs. Potoliţi-vă oamenii să nu-şi mai deschidă dosare!»”

„Considerăm că afirmaţiile doamnei procuror Gabriela Scutea, făcute în calitate oficială, în cadrul interviului susţinut în faţa comisiei de la Ministerul Justiţiei, preluate, apoi, de o importantă parte a presei, afectează independenţa tuturor procurorilor. Prin aceste afirmaţii, venite la câteva minute după ce a precizat că cetăţenii simpli nu pot fi împiedicaţi să formuleze plângeri prin care se deschid dosare penale, dovedeşte din plin că Domnia Sa este conştientă că asupra procurorilor se poate acţiona pe cale ierarhică (în sensul împiedicării deschiderii de dosare penale) şi că înţelege să utilizeze această cale când apreciază de cuviință”, susține asociația „Inițiativa pentru Justiție”, într-un comunicat.

„Analizând textele legale care reglementează activitatea procurorilor, rezultă cu evidență că afirmațiile doamnei procuror Gabriela Scutea afectează independența procurorilor.

Pentru aceste motive, solicităm Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să constate că afirmațiile doamnei procuror Gabriela Scutea afectează independența procurorilor și să apere această independență.

De asemenea, solicităm adoptarea, cu celeritate, a unei hotărâri în acest sens, având în vedere succesiunea rapidă a evenimentelor, care impune o reacție pe măsură din partea autorității învestite constituțional să asigure independența justiției”, se mai arată în comunicatul semnat de cei doi co-președinți ai Asociației „Inițiativa pentru Justiție”, procurorii Sorin Marian Lia și Bogdan-Ciprian Pîrlog.