Cum motivează Instanța Supremă respingerea cererii procurorului general Bogdan Licu de redeschidere a Dosarului Revoluției în cazul Roman - Brateș: Susțineri „profund eronate”, „nelegale”, soluții „netemeinice”

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 11 februarie 2020, 14:36 Actualitate | Esenţial


Bogdan Licu
Foto: Agerpres
Susțineri „profund eronate”, afirmații „nelegale”, soluții „netemeinice” - sunt cuvintele folosite de judecătorul de cameră preliminară în motivarea deciziei prin care a respins cererea procurorului general interimar Bogdan Licu de redeschidere a dosarului Revoluției în cazul fostului premier Petre Roman și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al televiziunii publice.

„Respinge, ca nefondată, excepţia inadmisibilităţii cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocată de apărătorii intimaţilor Brateş Teodor şi Roman Petre”, se arată în decizia judecătorului de cameră preliminară Valentin Horia Șelaru, a cărei motivare a fost publicată marți.

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins solicitarea procurorului general Bogdan Licu de redeschidere a dosarului Revoluției în cazul lui Petre Roman și Teodor Brateș, după ce procurorii de la Parchetul General au anunțat, în 21 octombrie, că au dispus infirmarea clasării dosarului Revoluției și că solicită instanței redeschiderea urmăririi penale pentru cei doi, cu privire la infracțiuni contra umanității.

Bogdan Licu a fost propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în funcția de prim-adjunct al procurorului general, iar la acest moment procedura este în curs. Chestionat de ziariști, la începutul acestei luni, ce l-a determinat să-l nominalizeze pe Bogdan Licu, Cătălin Predoiu a invocat redeschiderea dosarului Revoluției, experiența și „travaliul” acestuia la conducerea interimară a Parchetului General.

„Am avut în vedere în primul rând că a avut curajul profesional să relanseze dosarul Revoluției, foarte greu de refuzat un procuror care și-a asumat o astfel de decizie”, a subliniat ministrul.

Ce argumente invocă judecătorul în motivarea deciziei din 27 noiembrie:

 • Susţinerea procurorului general potrivit căreia prin ordonanţa de infirmare anterioară, confirmată de către judecător, s-ar fi statuat, definitiv, o asemenea împrejurare de fapt, este profund eronată, întrucât judecătorul a avut în vedere carențele anchetei şi a arătat explicit că redeschiderea urmăririi penale nu este altceva decât reînvierea acțiunii publice, iar această procedură permite administrarea oricărei probe pentru lămurirea situației de fapt și aflarea adevărului
 • Contrar celor descrise în rechizitoriu, procurorul general susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că (...) ancheta nu stabileşte dacă există o legătură între evenimentele care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi mesajele care au fost difuzate la Televiziune şi Radio (...). 65
 • Aceste afirmaţii combat, nelegitim şi nelegal, întregul demers legal efectuat de către procuror prin emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată. Sunt nelegale deoarece subminează, într-o altă procedură, concluziile care stau la baza susţinerii acuzaţiilor formulate la adresa inculpaţilor, în condiţiile în care rechizitoriul a fost verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei de procurorul ierarhic superior.
 • Modul în care, în cauza pendinte, procurorul general a înţeles să abordeze exercitarea unei prerogative legale, prin criticile formulate asupra stării de fapt şi a încadrărilor juridice reţinute în rechizitoriul verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, într-o cauză aflată deja în faţa unui alt judecător, tind să submineze demersul judiciar legitim exercitat potrivit prerogativelor legale de către procurorul din subordinea sa ierarhică şi de aceea, sub acest aspect, devine nelegal şi nu poate fi avut în vedere.
 • Soluţia de redeschidere a urmăririi penale cu privire la soluţia de clasare dispusă prin Rechizitoriului nr. 11/P/2014 din 5.10.2019 faţă de Roman Petre, fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României, referitor la infracţiunile contra umanităţii prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), g), i) şi k) din Codul penal, este netemeinică.
 • Soluţia de redeschiderea urmăririi penale cu privire la soluţia de clasare dispusă prin Rechizitoriului nr. 11/P/2014 din 5.10.2019 faţă de Brateş Teodor, fost redactor-şef la Televiziunea Română, referitor la infracţiunile contra umanităţii prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), g), i) şi k) din Codul penal, este netemeinică.
Judecătorul de cameră preliminară a confirmat prin aceeași decizie redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare dispusă prin ordonanţa nr. 2556/C/2019 din 21 octombrie 2019 emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numai în ceea ce priveşte soluţia de clasare dată cu privire la plângerile formulate de o serie de revoluționari.

Dosarul Revoluției, trimis în judecată după aproape 30 de ani

În 8 aprilie 2019, la aproape 30 de ani de la Revoluție, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost viceprim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Primul termen al procesului, la sfârșitul lunii noiembrie. Ion Iliescu, reprezentat de avocat

Primul termen în Dosarului Revoluției a avut loc în 29 noiembrie la instanța supremă, care a emis citații pentru 5.000 de persoane. Timp de cinci ore, la primul termen al Revoluției au fost strigate 3.516 persoane. Aproximativ 600 dintre ele au fost prezente. Procesul s-a amânat din cauza lipsei de procedură, după ce unele citații au ajuns înapoi cu mențiunea că persoana a decedat sau nu a fost găsită la adresa indicată ori adresa era greșită. Instanța a stabilit un nou termen de judecată pentru 21 februarie 2020, ora 9.00.

La primul termen al dosarului, fostul președinte Ion Iliescu, pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, nu a fost prezent, fiind reprezentat de avocat.

CITEȘTE ȘI:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9485 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  e posibil (Marţi, 11 februarie 2020, 15:20)

  mos ion roata [utilizator]

  ca,in aceste conditii procesul sa mai dureze 30 de ani.Nu e nici o graba,ne pensionam de tineri,avem salarii si pensii speciale,ce conteaza ca acoperim criminali pentru asta,criminali care la randul lor au si ei pensii speciale.
  • -1 (5 voturi)    
   procurorul propaganda (Marţi, 11 februarie 2020, 16:55)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Procurorul Propaganda a incercat sa mai faca putina gargara ieftina si a fost refuzat. Evident, cand avem nevoie de campanie electorala, redeschidem dosare, activam ONG-uri, activam lachei europeni (PPE) etc.
  • -1 (1 vot)    
   ce criminali ? (Miercuri, 12 februarie 2020, 8:00)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   unde-s domne ,criminalii astia , ca vreau sa stiu si eu de fro 30 de ani ! nu cumva ...???ce o fi facut iohanis in sibiu la revolutie ? a stat sub plapuma cu sotia si s-a uitat la TV ?
 • +6 (8 voturi)    
  Politicul si pilele (tot de la politic pornite) (Marţi, 11 februarie 2020, 15:27)

  Leo55 [utilizator]

  strica si distrug totul in tara asta, nu numai justitia.
  Un examen/concurs exigent, nearanjat si ne-formal, ar cerne candidatii slab pregatiti de fabricile de diplome, dar cine sa-l faca?
  Absolventii de "Spiru" si chiar mai rau (e posibil!) umplu administratia si partidele politice (oricum PSD exceleaza si aici) asa ca la ce sa te mai astepti?
 • -14 (14 voturi)    
  Grav (Marţi, 11 februarie 2020, 15:57)

  Unforgiven [utilizator]

  Iubitorii de ura si dusmanie vor vrea capul justitiei doar pentru ca dusmanul de moarte imaginar din mintea turbatilor rezistenti cu ochii insangerati de ura si razvratire nu intra la puscarie pentru ca sa se valideze ideaa dezbinarii si desfiintarii prin forta a populatiei cu inclinatii de stanga, asa incat impostura securista de dreapta sa aiba putere absoluta in societate si sa introduca coruptia sistemica in societate prin actiunile deosebit de nocive si toxice de care au dat dovada ca sunt in stare in ultimii 3 ani!
  • +6 (8 voturi)    
   Unraspuns tipic de psdist (Marţi, 11 februarie 2020, 16:20)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Plin de balele urii si de injuraturi.
   Desigur, cand e vorba de ciuma rosie, lucrurile se schimba.
   Ce interese ai tu, baiete ?
  • +5 (7 voturi)    
   ba (Marţi, 11 februarie 2020, 16:23)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   vezi ca s-a elibert un loc la balaceansa. ce cauti in libertate?!

   da actiunile de a distruge justitia ale stapanilor tai din psd nu au fost nocive sluga?! mai spala-te pe la gura ca puti de aici... stii tu a ce!
   • -6 (6 voturi)    
    Ceea ce am scris (Marţi, 11 februarie 2020, 16:46)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Este valabil si pentru tine, dar ai rabufnit cand te-ai regasit.

    Nu ai ce sa faci si adevarul este ca deja Justitia merge spre butuci cu modificarile de desfiintare a Sectiei Speciale si de imunitate a procurorilor si magistratilor care vor fi anchetati doar cu aprobare de la Marele Procuror General si de la CSM.

    Adica constituire de grupuri infractionale organizate in justitie pentru bagatul la puscarie al politicienilor adversari imposturilor securisti de dreapta, asa cum s-a intamplat pana in urma cu vreo 3 ani!

    Iar tu esti sluga impostorilor securisti si vei ramane in genunchi pana la adormire!
  • +9 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 februarie 2020, 16:23)

   [anonim] i-a raspuns lui Unforgiven

   • -1 (1 vot)    
    BRAVO... (Miercuri, 12 februarie 2020, 7:58)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui

    ai perfecta dreptate , te sustin in totalitate , cat priveste despre 'pledoiu' n-am cuvinte ! omul nepotrivit , la locul nepotrivit !
 • -5 (7 voturi)    
  Despre solutiile liciu (Marţi, 11 februarie 2020, 16:13)

  Theros [utilizator]

  Foarte bine ar fi ca incitantul material anexat să fie revizuit / actualizat / completat cu spețe privind:
  1.- Escrocheria sancționată de Curtea de Apel Pitești în legătură cu falsul și uzul de fals folosite de dl Klaus IOHANNIS pentru a obline I L E G A L o clădire în Sibiu;
  2.- Escrocheria la care s-a recurs pentru a se obține de către Federația Democrată a Germanilor din România a averilor jefuite de Grupul Etnic German din România de la evreii batjocoriți din dispoziția Germaniei hitleriste. Să nu se uite că escrocheria a fost inițiată / condusă de dl Klaus IOHANNIS !
  3.- Escrocheriile / ilegalitățile la care s-a recurs, cu complicitatea unor conducători ai Băncii Naționale a României, pentru a se determina falimentarea Băncii Internaționale a Religiilor;
  4.- Escrocheriile săvârșite pentru a se lichida flota comercială română. Contribuția determinantă exercitată de DNA-ul condus de dl Daniel MORAR pentru a-l scoate basma curată de dl Traian BĂSESCU !
  Elemente concrete privind escrocheriile menționate la pct. 3 și 4 pot fi găsite în lucrarea „Un incompetent la vârful DNA, în luptă cu „anticorupția”, elaborată de dl dr. Gh. BURLACU, fost șef al Secției Specialiști din DNA, care cunoaște temeinic dedesubturile acestor escrocherii...
  • +3 (7 voturi)    
   Cap ai, minte ce-ti mai trebuie?? (Marţi, 11 februarie 2020, 16:41)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   Bati campii cu nonsalanta. Dar probabil atata te duce capul, sa vorbesti fara rost. Unde e vorba in articol de ceea ce spui? Sau nu conteaza, tu trebuie sa postezi ce ti se da indiferent unde, altfel nu-ti iei argintii...
 • +4 (10 voturi)    
  multumim tovarase (Marţi, 11 februarie 2020, 16:22)

  liviu_ [utilizator]

  judecator...
  sunt convins ca o sa te scalzi in pensia ta speciala in timp ce prostii au murit la revolutie...

  sunt ateu, dar pentru oameni ca el imi doresc sa existe un iad!
  • +1 (1 vot)    
   the one ... (Miercuri, 12 februarie 2020, 7:52)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   nu mai ezista "procuror" ca LCK ! suntem in galeata fara ea , pana si coronavirusu' ne "corumpe" !
 • +1 (5 voturi)    
  Domnu Pledoiu zicea asa: (Marţi, 11 februarie 2020, 17:29)

  Keni [utilizator]

  http://epochtimes-romania.com/news/predoiu-explica-de-ce-l-a-ales-pe-licu-e-foarte-greu-de-refuzat-a-avut-curajul-sa-relanseze-dosarul-revolutiei---297176

  Mare curaj oe prpcurorul plagiator. Bai cum se ling astai unul pe altul. Ce Dumnezeu ii leaga, frate?
  • +1 (3 voturi)    
   Scuzati-mi gramatica! (Marţi, 11 februarie 2020, 17:46)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui Keni

   M-am grabit. De nervi.
  • 0 (2 voturi)    
   buna poanta ... (Miercuri, 12 februarie 2020, 7:55)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Keni

   n-o stiam p'asta cu pledoiu ! e buna si se "potliveste" , am s-o dau mai departe , nota 10 !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by