NATO continuă să se bucure de încredere în rândul membrilor alianței, în ciuda recentelor tensiuni care au culminat cu declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron care susținea că alianța este în ”moarte cerebrală”. Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center și publicat luni, în medie, 53% dintre cetățenii statelor membre au încredere în organizația nord-atlantică, în timp ce doar 27% au exprimat opinii negative. Totuși, imaginea organizației a fost afectată în Franța, Germania și SUA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul a fost efectuat în 16 dintre cele 29 state membre ale alianței.

Disputa dintre președintele american Donald Trump (care a făcut presiuni încă de la preluarea mandatului său, în 2016, cerând europenilor majorarea cheltuielilor pentru apărare) și Emmanuel Macron a afectat imaginea alianței în Franța, Germania și SUA.

Astfel, spre exemplu, în Germania încrederea în alianță continuă să fie mare, de 57%, însă în scădere cu aproape 20 de procente față de anii 2000, scrie euroactiv.com.

În Franța, procentul a scăzut de la 71% în 2009 la 49%, iar în SUA 52% spun că au încredere în alianță.

Cea mai mare rată de încredere este înregistrată în Polonia, cu 82%, iar cea mai scăzută în Turcia cu 21%.

În Marea Britanie, NATO capătă o importanță simbolică mult mai mare după ieșirea din UE, astfel încât opinia favorabilă este în creștere, ajungând la 65% față de 62% în 2017.

În ceea ce privește statele non-membre, Suedia și Ucraina se află în topul încrederii cu 63% și 53%, în timp ce 16% dintre ruși au o părere pozitivă despre alianța nord-atlantică.

Probleme când vine vorba de solidaritate în fața unui atac al Rusiei

Opiniile sunt împărțite însă în ceea ce privește activarea articolului 5 din Tratatul NATO care prevede solidaritatea membrilor, astfel încât un atac împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor statelor alianței.

În timp ce majoritatea țărilor au încredere că SUA vor veni în apărarea lor dacă sunt atacate de Rusia, puține dintre acestea spun că guvernele lor ar trebui să acționeze la fel într-o situație similară.

Întrebați dacă țara lor ar trebui să apere un aliat în cazul unui atac din partea Rusiei, în medie, 50% au răspuns că ”Nu” cred că statul lor ar trebui să intervină și doar 38% au spus că ”DA”.

Doar 5 dintre cele 16 state monitorizate în acest sondaj au spus în proporție de peste 50% că țara lor ar trebui să recurgă la forță pentru a apăra un aliat. Este vorba despre: SUA, Olanda, Canada, Marea Britanie și Lituania.

România nu a fost inclusă în studiu. Potrivit unui barometru publicat în septembrie 2019, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, urmată de Biserica cu 55,2%. Clasamentul încrederii este continuat de două instituții internaționale, respectiv NATO cu 52,5% încredere mare și foarte mare și Uniunea Europeana cu 51,4%.