O delegație a Comisiei Europene se află la București timp de trei zile, în cadrul misiunii de evaluare a stadiului îndeplinirii recomandărilor făcute autorităților române în ultimul raport MCV publicat în octombrie 2019.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit Guvernului, delegația de experți se află la București de luni până miercuri și se va întâlni cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV).

Experții Comisiei Europene urmează să se întâlnească marţi cu membrii comisiilor parlamentare juridice, potrivit unui memorandum intern al preşedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, transmis Biroului permanent. Întâlnirea va avea loc la Parlament de la ora 12:30, scrie Agerpres.

"În acest sens, echipa de experţi a Comisiei Europene va avea întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în ariile vizate de MCV. Scopul misiunii este de a realiza o evaluare a stadiului îndeplinirii recomandărilor din raportul MCV, inclusiv continuitatea în obţinerea de progrese tangibile", precizează documentul.

Ultimul raport în cadrul MCV a fost publicat în octombrie 2019 de Comisia Europeană, care a propus menținerea Mecanismului de Cooperare și Verificare, în condițiile în care România "a făcut pași înapoi” în lupta anticorupție și independența justiției în anul 2019. Executivul European conchide în raportul MCV pe anul 2019 că "situația din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare”. De asemenea, Comisia menționează că România a fost aproape de a fi supusă mecanismului european de protejare a statului de drept în țările membre: "Evoluția situației din primele luni ale anului 2019 a fost o sursă de mare îngrijorare. Ca rezultat, Comisia Europeană a fost nevoită să informeze autoritățile române în mai 2019 că, dacă ameliorările necesare nu aveau să fie făcute imediat sau dacă mai erau făcuți pași greșiți, Comisia ar fi început proceduri sub cadrul legal european al protejării statului de drept, care prevedea un dialog prin care să fie abordate îngrijorările la statul de drept și care pot trece dincolo de parametrii MCV”.