Un soldat thailandez furios din cauza unui contract imobiliar a omorât cel puțin 26 de oameni și a rănit alte câteva zeci, cele mai multe victime fiind făcute într-un mall în care atacatorul ajunsese cu un Humvee furat după ce își ucisese comandantul, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Forțele de securitate thailandeze l-au împușcat mortal pe sergent după o noapte întreagă în care acesta se baricadase într-un complex comercial din orașul Nakhon Ratchasima. Soldatul avea arme de asalt și muniție furate din baza militară în care activa.

”Avea un conflict personal… din cauza unui contract pentru o casă”, a declarat premierul Prayuth Chan-ocha, adăugând că acest conflict era cu o rudă a comandantului său, acesta fiind, de altfel, printre primii uciși sâmbătă.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 00.40 Un membru al forțelor de securitate care intervin la mall pentru prinderea atacatorului a fost ucis, bilanțul victimelor a urcat la 21 de morți, anunță Reuters.

Alți doi membri ai forțelor de securitate au fost răniți, a informat un reprezentant al ministerului thailandez al Sănătății.

Mai multe explozii și rafale de focuri de armă au putut fi auzite din interiorul mallului pe parcursul nopții, notează Reuters.

UPDATE 22.25 Două victime au fost scoase afară din mall după ce s-au auzit focuri de armă (martor)

Athit Perawongmetha, fotoreporter pentru agenția Reuters, a relatat că două victime decedate au scoase din centrul comercial, după ce forțele de ordine au pătruns înăuntru pentru a-l prinde pe atacator și rafale de împușcături au fost apoi auzite.

„I-am văzut cărând afară două corpuri”, a declarat fotoreporterul, aflat în apropiere.

Identitatea acestor victime nu este deocamdată clară, iar poliția nu a făcut niciun comentariu.

UPDATE 21.45Noi împușcături s-au auzit la mallul în care se ascunde atacatorul - transmit televiziunile locale, potrivit Reuters.

Centrul comercial este încercuit de poliție.

UPDATE 18.55Facebook a șters contul atacatorului din Thailanda

UPDATE 18.45 Forțele de securitate thailandeze au luat cu asalt mallul în care se ascunde atacatorul și ajută la evacuarea persoanelor dinăuntru.

„Ofițeri de poliție și militari și-au unit forțele și au ajutat la evacuarea a sute de persoane din respectivul mall”, a mai declarat Kongcheep Tantrawanit pentru Reuters. „Nu se știe însă câte persoane mai sunt înăuntru”, a precizat el.

UPDATE 18.30 Cel puțin 20 de oameni au fost uciși în atacul din Thailanda - arată ultimul bilanț anunțat de Ministerul Apărării din această țară

Kongcheep Tantrawanit, purtător de cuvânt al Ministerul Apărării, a făcut cunoscut acest bilanț într-o declarație pentru Reuters, fără a preciza însă și numărul celor răniți.

Acesta a mai spus că este neclar dacă atacatorul a luat ostatici în interiorul centrului comercial, unde se presupune că se ascunde.

UPDATE 18.05 Zeci de persoane ies în panică din centrul comercial în care atacatorul a deschis focul

Imaginile transmite live de televiziunile locale arată oameni ieșind în grupuri din mall, unii cu copii în brațe, alții ajutând bătrâni, notează Reuters.

Potrivit poliției, bilanțul actual al atacului comis mallul „Terminal 21” este de 17 persoane ucise și alte 21 rănite.

UPDATE 16.30 Soldatul a ucis cel puțin 17 oameni și a rănit alți 14, în orașul Korat din nord-estul țării, au anunțat serviciile de urgență thailandeze, într-un nou bilanț, potrivit AFP.

”Moartea este inevitabilă pentru toată lumea”, ar fi scris pe Facebook, în prima parte a zilei de sâmbătă, sergentul Jakrapanth Thomma, lunetist în armata thailandeză.

”Nu știm de ce a făcut așa ceva. Se pare că a înnebunit”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Atacatorul și-a ucis întâi comandantul, apoi două persoane din interiorul bazei militare, fugind de acolo cu un Humvee, potrivit Bangkok Post. Publicația citată spune că numărul celor omorâți este de cel puțin 12.

El a plecat spre un complex comercial, trâgând pe drum în civili, iar în respectivul mall ar fi luat câțiva ostatici.

Ucigașul a transmis live pe Facebook ce făcea în mall, facând și un selfie în timp ce ținea pușca în mână.

”Sunt atât de obosit. Nu mai pot nici să-mi mișc degetul. Ar trebui să mă predau?”, a spus el către camera cu care se filma la ora 19.20 (14.20 ora României). Pagina sa de Facebook a fost închisă imediat după aceea.

Comandantul ucis a fost identificat drept colonelul Anantharot Krasae. O femeie de 63 de ani și un alt soldat au fost și ei împușcați mortal în baza militară, scrie Bangkok Post.