Două sectoare ale Capitalei au rămas fără apă caldă și căldură după o avarie survenită la rețeaua de termoficare vineri noapte. Primarul Gabriela Firea a acuzat, sâmbătă, un ”sabotaj” al Electrocentrale București (ELCEN), aflată în subordinea Guvernului PNL. ”S-a <> cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic”, afirmă Firea. Directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a susținut și el varianta unui sabotaj: ”Este anormal să se întâmple așa ceva”. De partea cealaltă, ELCEN spune că de vină este rețeaua de termoficare a Capitalei care se află în pragul colapsului și acuză Primaria Capitalei că nu a realizat lucrările necesare de remediere.

Avarie RADETFoto: Hotnews / Clarice Dinu

„Atac la siguranța cetățenilor! Sabotaj față de bucureșteni, din partea Elcen, instituție în subordinea Guvernului PNL. S-a “greșit” cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă. Vom depune plângere penală pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezintă infrastructură critică și trebuie asigurată continuitatea, conform legii”, a scris pe pagina sa de Facebook Gabriela Firea.

”Nu credem în varianta unei erori tehnice. Diferența de temperatură este mult prea mare iar tehnicienii care au făcut manevrele știau că vor provoca o mare avarie. Acest sabotaj vine la două zile după ce ministrul PNL al economiei a declarat că lucrează la o lege prin care Primăriei Capitalei să i se interzică plata subvenției pentru agentul termic, cu excepția unui număr mic de persoane”, susține primarul general.

Directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a susținut și el, într-o intervenție telefonică la Digi 24, varianta unui sabotaj: ”Este anormal să se întâmple așa ceva, vorbim de oameni care lucrează de zeci de ani în sistem. O diferență atât de mare, de 20% nu este ceva întâmplător.” Burghiu a spus că avaria a fost parțial izolată, astfel încât doar 300 de blocuri din sectoarele 2 și 3 să fie afectate și că problema ar urma să fie rezolvată până diseară.

Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) a anunțat că, în urmă unor manevre efectuate de CET SUD, aparținând ELCEN - entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, manevre ce au constat în modificarea debitului ce a determinat creștea bruscă a temperaturii agentului termic solicitat cu aproape 20 de grade - au fost înregistrate fluctuații de presiune în sistemul de termoficare, care au produs o avarie la rețeaua primară ce alimentează Sectoarele 2 și 3 din Municipiul București.”

ELCEN: „Rețeaua de termoficare este în colaps, iar Primăria cheltuie sute de milioane de lei pe târguri, festivaluri și iepurași”

De cealaltă parte, Electrocentrale București (ELCEN) a reacționat și a transmis că „locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură. (...) Ceea ce omite să sublinieze Primarul Capitalei, în mod intenționat, este faptul că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este în prag de colaps”.

„În urma unei avarii produse ieri seară la ora 22:40 pe rețeaua de termoficare aparținând Termoenergetica (n.r. fosta RADET) aflată în subordinea Primăriei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apă de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE București Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scăzut la un (1) bar, ceea ce a indicat apariția unei spărturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2. Din acel moment, echipele ELCEN, în coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt și au început manevrele tehnice necesare într-o astfel de situație de avarie”, transmite ELCEN care acuză Primăria Capitalei că vrea să arunce vina pe ELCEN pentru avaria majoră din București.

„Parametrii agentului termic livrat din CTE București Sud înaintea apariției avariei pe rețeaua de transport exploatată de Termoenergetica s-au menținut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonică, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar. La ora 08:45, în coordonare cu Termoenergetica, în contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o creștere tranzitorie de temperatură. Menționăm că nu au fost variații majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe rețea”, transmite ELCEN.

„Locuitorii din sectoarele 2 și 3 nu au apă caldă și căldură din cauza avariilor de pe rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea PMB și nu a unei creșteri tranzitorii de temperatură, așa cum a insinuat Gabriela Firea într-o postare în spațiul public. În ciuda afirmațiilor tendențioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea și a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situația dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajații ELCEN, în colaborare cu angajații Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopții și în cursul zilei de astăzi, pentru ca situația să nu scape de sub control”, transmite Compania.

„Ceea ce omite să sublinieze Primarul Capitalei, în mod intenționat, este faptul că sistemul de termoficare din București aflat în grija Primăriei Municipiului București este în prag de colaps, că țevile sunt vechi și ruginite, iar pierderile de apă caldă pe rețea sunt imense. Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna Primar mai omite să afirme că sunt necesare eforturi uriașe pentru a menține sistemul pe linia de plutire în situația dezastruoasă în care a ajuns”, potrivit comunicatului de presă transmis de ELCEN.

Potrivit companiei, rețelele de conducte au nevoie de reparații urgente, „nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine, târguri, festivaluri și iepurași, ignorând cu bună știință problemele structurale. Mai mult decât atât, sistemul de termoficare din București riscă să fie compromis iremediabil, pentru că PMB nu își onorează obligațiile de plată pentru agentul termic destinat populației. Primarul Capitalei, preferă să-și concentreze atenția pe aspecte de natură politică ce nu au nicio legătură cu binele cetățenilor. Lansarea de informații false în spațiul public și crearea unor situații generatoare de haos și neîncredere, nu sunt deloc atuuri pentru o instituție al cărui obiectiv principal ar trebui să fie bunul mers al comunității pe care o păstorește”.