Avocatul Poporului: Ministerul Sănătății să elaboreze normele privind folosirea limbii materne la acordarea serviciilor medicale

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 7 februarie 2020, 21:36 Actualitate | Esenţial


Avocatul Poporului
Foto: Agerpres (editat)
Avocatul Poporului recomandă Ministerului Sănătăţii să elaboreze normele metodologice care să reglementeze folosirea limbii materne în cadrul acordării serviciilor medicale şi de asistenţă medicală pentru minoritățile naționale, în localitățile în care acestea au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor.

În recomandarea postată pe site, Avocatul Poporului spune că instituţia s-a sesizat din oficiu întrucât nu există norme metodologice care să reglementeze folosirea limbii materne în cadrul acordării serviciilor medicale şi de asistenţă medicală și menționează că a cerut Ministerului Sănătății să formuleze un punct de vedere faţă de situaţia expusă în sesizare.

Avocatul Poporului menționează că în urma răspunsului primit de la minister în noiembrie 2019, a cerut să i se precizeze dacă au fost elaborate măsuri pentru elaborarea unui proiect de act normativ de aprobare a normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 8 din Legea nr. 46/2003.

"Pe de altă parte, am solicitat să ni se comunice numărul de posturi de personal de specialitate de asistenţă medicală sau socială necesar pentru a facilita implementarea art. 8 din Legea nr. 46/2003, în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000, impactul bugetar estimat al ocupării acestor posturi şi dacă au fost întreprinse demersuri în vederea includerii acestora în bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2020", prevede recomandarea Avocatului Poporului.

Instituția a menţionat că a solicitat să i se comunice şi rezultatul analizei făcute de minister şi CNAS, precum şi prin ce măsuri ministerul se asigură că unităţile sanitare au cerut alocarea fondurilor necesare pentru aplicarea art. 8 din Legea 46/2003 şi ale art. 41 alin. 6 din Legea nr. 292/2011. Având în vedere răspunsul ministerului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

379 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by