OUG 114/2018 a fost dată cu dedicație pentru furnizorii de energie electrică și de gaze naturale, a declarat joi seară Virgil Popescu, ministrul demis al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la Digi24, potrivit Mediafax.

Virgil Popescu Foto: StartupCafe.ro

„OUG 114/2018 a fost dată cu dedicație pentru furnizorii de energie electrică și de gaze naturale. În momentul în care duci prețul în jos la producător, iar la populație nu scazi prețul, asta înseamnă că ecartul între producător și clientul casnic sau industrial s-a mărit. Cine este în acest lanț? Distribuția și furnizarea. Deci cine a avut de câștigat? Distribuitorii și furnizorii. Deci este evident pentru ce a fost dată. Și vedem acum pe piață că sunt niște exit-uri ale unor furnizori de energie electrică. Nu-i suspect, oamenii vor să plece, dar poate că și-au cosmetizat foarte situațiile financiare și de-asta vor să plece, că e un moment foarte prielnic să facă exit, nu mai au pierderi, nu mai au nimic”, a spus Virgil Popescu, ministrul demis al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, la Digi24.

Popescu a mai spus că toată industria românească suferă din cauza plafonării prețurilor la casnici care au dus la majorarea prețurilor la consumatorii industriali.

„Pe tot parcursul anului 2019 a fost o creștere foarte mare la energie electrică și gaze naturale pentru clientul industrial. Practic toată industria româneasca suferă din cauza asta. Am creat o mare vulnerabilitate industriei românești în 2019 în contextul în care este în competiție cu industria europeană”, a spus ministrul demis al Economiei. Acesta a spus că importurile mari de gaze din 2019 au fost o consecință a OUG114 și a indicat că nu consideră în mod clar că a fost ceva intenționat, în contextul importurilor din Rusia de gaze mai scumpe.

„Să spunem (că a fost) prostia guvernului (Dăncilă). Nu cred totuși să fi fost atât de perverși să fi dat această OUG114 pentru firmele importatoare. Eu am spus care au fost efectiv rezultatele OUG114, câștigurile au fost pe lanțul dintre producător și clientul final, asta a fost logica. Evident că fiind lipsă de gaze pe piață a trebuit să existe de undeva și au crescut importurile”, a precizat Virgil Popescu. El a mai spus că „prostia guvernului Dăncilă a fost atât de mare încât plafonând în jos prețul la gaze naturale, taxa care venea din dereglementarea gazelor naturale, care se lua pentru o valoare 45 și 85 de lei, nu s-a mai încasat”.

„S-au pierdut 2 miliarde de lei la bugetul de stat în cursul anului 2019. Nici măcar asta nu și-a dat seama Ministerul de Finanțe. Deci s-au pierdut bani din taxa pe dereglementarea prețului din gaze naturale”, a spus Virgil Popescu. Ministrul a adăugat că în prezent nu există probleme cu rezervele de gaze și că depozitele sunt pline.

Totodată, acesta a precizat că problemele cu alimentarea cu energie electrică, cauzate în anumite regiuni din cauza ruperii rețelelor electrice, s-au remediat.