​Președintele Klaus Iohannis a consultat astăzi partidele parlamentare, fiind așteptat să-l desemneze premier tot pe liberalul Ludovic Orban, în încercarea de a ajunge la alegerile anticipate. Iohannis a precizat însă că, dacă va constata în cadrul consultărilor că nu există o majoritate pentru dizolvarea Parlamentului, va ”insista” pentru votarea unui guvernu construit în jurul PNL.

Iohannis si Orban, la Cotroceni Foto: Presidency.ro

UPDATE 17.15: La ora 18.00, președintele Klaus Iohannis este așteptat să susțină o declarație de presă, privind decizia luată în urma consultărilor.

UPDATE 17.05: Victor Ponta a spus că propunerea Pro România a fost Remus Pricopie pentru un guvern de uniune națională care să ne treacă peste o perioadă de criză politică.” În măsura în care își face un guvern de profesioniști, la fel ca el, poate să organizeze alegerile în condiții de egalitate pentru toată lumea. Retrăim momentul 2009, când a căzut Boc, a fost propus un prim ministru și Traian Băsescu a refuzat, 2010 am căzut în criză, vom plăti același cost din 2010. Nu îl vom vota dacă este propus domnul Orban. Până și liberalii s-au convins să nu îl mai voteze. Nu participăm la o numire care nu are scopul prevăzut de Constituție. PSD fără noi, fără alte partide, deține majoritatea în Birourile Permanente Reunite. Calendarul depinde de decizia reprezentanților PSD. Dacă vrea PSD facă anticipate, da, dacă nu, nu vor fi”.

UPDATE 16.05: Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a precizat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că i-a transmis acestuia că alegerile anticipate nu sunt o soluție potrivită și că situația ar crea o ”o tevatură uriașă pentru un câștig care nu mai este semnificativ”, având în vedere că, oricum, nu mai este foarte mult până la alegerile generale la termen.

ALDE nu are nicio propunere de premier și consideră că persoana desemnată trebuie să vină din partea partidelor care au cea mai mare pondere în Parlament.

UPDATE 14.50 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, la finalul discuțiilor cu președintele că UDMR nu va susține crearea unei majorități în jurul PSD și nici un premier susținut de PSD.

"Așteptăm desemnarea din partea președintelui. Dacă am înțeles bine, propunerea PNL a fost Ludovic Orban, chiar dacă ieri a avut 261 de voturi împotrivă în Parlament. În mod logic, nu poate avea poimâine 233 de voturi, dar în România se mai întamplă și surprize", a spus liderul UDMR.

UPDATE 14.15: Dan Barna a spus, la ieșirea de consultări, că USR susține scenariul alegerilor anticipate și că dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. ”A doua solicitare a fost ca USR să facă parte din propunerile de Guvern, în cazul în care nu avem anticipate. Am făcut o propunere de premier, pe Dacian Cioloș. A luat act de propunerea noastră, intenționează să facă o primă nominalizare, mesajul fiind că obiectivul este acela de a avea anticipate, să avem două guverne respinse în Parlament”.

UPDATE 13.12: Liderul PSD a confirmat, la ieșirea de la consultările cu Iohannis, că PSD ia în caclul seziarea Curții Constituționale în ceea ce privește propunerea, din nou, ca premier a liberalului Ludovic Orban.

”Așteptăm decizia președintelui și o să venim cu decizia PSD”, a spus Ciolacu, adăugând că Iohannis este cel care decide cât de scurtă sau lungă este această criză politică.

El a mai spus că nu știe cât de legală este situația în care Orban s-a autopropus, din nou, premier.

El a mai precizat că social-democrații vor cere lămuriri să vedem dacă este vorba despre încălcarea Constituției și despre crearea unui conflict juridic între guvern și parlament.

UPDATE 12.58: Consultările PSD cu președintele Klaus Iohannis au început. Delegația social-democraților este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

UPDATE 12.29: ”I-am prezentat președintelui mandatul decis de CN al PNL, propunerea de premier este În conformitate cu hotărârea CN în persoana președintelui partidului, subsemnatul L. Orban. I-am prezentat decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate”, a declarat Orban, la finalul consultărilor.

”România are nevoie de o bună guvernare, de un Parlament format din oameni competenți și onești care să reprezinte cu adevărat interesele și aspriațiile cetățenilor români, (...) de o majoritate stabilă care să pună în practică reformele. I-am prezentat acest obiectiv și decizia ca parlamentarii PNL să participe la procedurile de învestire, dar să nu voteze pentru că, repet, pentru a se întruni condițiile constituționale care să dizolve acest Parlament, dominat de paralamentarii născuți din pixul lui Dragnea, este necesară respingerea a două propuneri de premier”, a mai spus Orban.

El a insistat că, din punctul lui de vedere, se poate ajunge la anticipate.

UPDATE 12.18 PSD și Pro România au majoritate în jurul propunerii de premier Remus Pricopie, a declarat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, înainte de a merge la consultările convocate de șeful statului.

”Mandatul nostru este foarte clar. Avem o propunere de premier, Remus Pricopie. Suntem două forțe politice care susținem aceeași propunere și avem cea mai mare majoritate. Am dovedit ieri prin vot, guvernul Orban a fost demis cu 261 de voturi. Noi am fost chemați la consultări și vom sta de vorba cu președintele. Vom veni cu lămuriri după. (...) PSD plus Pro România au numărul cel mai mare de parlamentari în jurul unei propuneri. Domnul Orban s-a autopropus (premier-n.red)”, a declarat Ciolacu.

El nu a oferit detalii despre posibilitatea ca PSD să atace la Curtea Constituțională desemnarea lui Orban ca premier.

UPDATE 12.00 Au început consultările președintelui Klaus Iohannis cu delegația PNL, condusă de Ludovic Orban. Din delegația PNL care a sosit la Palatul Cotroceni mai fac parte Ludovic Orban, Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu. Deși liberalii anunțaseră că din delegație va face parte și Raluca Turcan, aceasta lipsește de la discuțiile cu președintele.

Premierul demis Ludovic Orban a anunțat, joi, înaintea consultărilor, că propunerea de premier cu care delegația PNL va merge la Cotroceni este el, iar pentru PNL rămâne ca obiectiv organizarea alegerilor anticipate, astfel că parlamentarii liberali vor contribui la respingerea următoarelor două propuneri de prim-ministru pe care le va face șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis afirma miercuri seara, după demiterea guvernului, că rămâne adeptul anticipatelor.

”Am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla”, a subliniat miercuri președintele, într-o declarație de presă după ce Parlamentul a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban.

Consultările vor avea loc după următorul program:

  • Ora 12,00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 12,45 - Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 13,30 - Uniunea Salvaţi România (USR);
  • Ora 14,15 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 15,00 - Partidul Mişcarea Populară (PMP);
  • Ora 15,45 - Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
  • Ora 16,30 - Grupul parlamentar Pro Europa;
  • Ora 17,15 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Liberalii se vor reuni și ei în ședință înaintea consultărilor pentru a pune la punct strategia de urmat, planul fiind, evident, nominalizarea lui Orban ca premier, de două ori pentru a forța anticipatele. Liberalii vor vota împotriva guvernului în acest scop.

Deși, inițial Dan Barna a declarat că USR nu va vota niciun viitor guvern pentru că miza sunt alegerile anticipate, ulterior conducerea partidului a transmis că Uniunea este gata să intre la guvernare, dacă nu pot fi organizate alegeri înainte de termen.

PSD și Pro România îl propun premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Cele două formațiuni politice au împreună 231 de parlamentari, număr insuficient pentru a crea majoritatea în Parlament. Ciolacu și Ponta susțin însă că poartă negocieri în continuare și că vor obține numărul necesar pentru majoritate.

Deși nu a exclus varianta ancitipatelor, președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, la Digi24, că există suspiciuni de neconstituționalitate dacă Iohannis îl va nominaliza premier tot pe Ludovic Orban. El a adăugat însă că are încredere că ”președintele respectă Constituția”. O evenutală atacare la Curtea Constituțională a desemnării lui Orban ar duce la o amânare a procedurilor de declanșare a alegerilor anticipate.

”Anticipatele nu reprezintă o variantă exclusă din această ecuație, dar până atunci sunt foarte multe lucruri de făcut. În primul rând, trebuie să intrăm într-o matcă constituțională”, a declarat Ciolacu. Victor Ponta a confirmat strategia PSD privind un eventual arbitraj al Curții Constituționale.

”Din punctul meu de vedere, numirea domnului Orban pentru un nou mandat nu ştiu dacă este constituţională sau nu. Marcel Ciolacu a zis că o să decidă Curtea Constituţională. Asta înseamnă – pe bună dreptate, aşa aş face şi eu – că va cere Curţii Constituţionale să se pronunţe. Curtea se va pronunţa, nu ştiu, în două săptămâni, în trei, în patru”, a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, ar urma să ia o decizie cu privire la poziția pe care o vor adopta în noul context politic.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că Uniunea așteaptă să vadă ce propunere va face președintele. ”Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament. Pasul următor va fi că preşedintele statului invită partidele parlamentare la consultaţii – la care desigur şi UDMR va participa. Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta, pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie”, a declarat Kelemen Hunor.

După consultarea partidelor parlamentare, președintele va desemna în cursul serii premierul care are termen de 10 zile pentru a veni cu echipa de miniștri în Parlament și pentru a obține votul de învestitură. Pentru a se ajunge la anticipate, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier, în termen de 60 de zile de la prima solicitare. În acest scenariu, președintele va avea discuții cu liderii grupurilor parlamentare în vederea dizolvării forului legislativ și organizării scrutinului.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.