Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, "la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi", dar numai dacă "majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor", a anunțat marți seară liderul USR, Dan Barna.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un mesaj postat miercuri seară pe Facebook, Dan Barna susține că la consultările de joi de la Cotroceni delegația USR îi va comunica șefului statului că Alianța USR-PLUS "este pregătită să participe, cu miniștri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi".

Liderul USR spune că acest scenariu este valabil doar în situația în care "majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor".

Dan Barna reamintește că Alianța USR-PLUS are o propunere de premier - Dacian Cioloș - și susține că are, de asemenea, oameni competenți pentru posturile de miniștri dintr-un viitor guvern.

În același mesaj, liderul USR susține din nou dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate.

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară un calendar rapid, prin consultări cu partidele, joi, care vor fi urmate "probabil" de anunțarea premierului desemnat, în cursul serii de mâine.

Șeful statului a subliniat că rămâne adeptul alegerilor anticipate dar, dacă va constata că partidele parlamentare nu doresc acest lucru, va "insista” să fie votat un guvern "cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL”.

"Am fost și rămân adeptul anticipatelor. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate. Dacă însă constat că partidele nu doresc acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern cu agendă reformatoare, construit de și în jurul PNL, să fie foarte clar ce se va întâmpla”, a subliniat miercuri președintele, într-o declarație de presă după ce Parlamentul a votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban.

Primul pas a fost făcut spre anticipate, prin votarea moțiunii, iar "următorul pas va fi făcut mâine”, a subliniat Klaus Iohannis.

Iar în caz de anticipate, „mă voi implica și în continuare pentru a construi după alegeri o majoritate solidă care vine cu reforme profunde în beneficiul românilor”, a avertizat șeful statului.