Orban, replică pentru Avocatul Poporului pe tema celor 25 de ordonanțe: Face gargară propagandistică / Misiunea Guvernului e să rezolve probleme, nu să facă filosofie pe constituționalitate

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 5 februarie 2020, 12:28 Actualitate | Esenţial


Guvernul Orban
Foto: gov.ro
Premierul Ludovic Orban i-a dat replica Avocatului Poporului, Renate Weber, după ce aceasta a anunțat că ar putea ataca la Curtea Constituțională o parte din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, considerând că este o abatere gravă de la norme. Orban susține că toate ordonanțele adoptate sunt indispensabile și că "misiunea Guvernului nu este să facă filosofie pe constituționalitate".

"Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. Noi ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele românilor, nu să facă filosofie despre constituționalitate. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt fundamentale, indispensabile", a afirmat Ludovic Orban, susținând că aceste ordonanțe au fost emise "în deplină transparenţă".

El a acuzat că Avocatul Poporului, Renate Weber, "face gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative".

Premierul a făcut aceste declarații la Parlament, cu puțin timp înaintea începerii votului la moțiunea de cenzură.


”Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”, a transmis Avocatul Poporului.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1058 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  care probleme gogule? (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:38)

  cucuveaua mov [utilizator]

  le-ai anuntat inainte si nu stiu eu?
  si care era urgenta? plecarea de azi, este?
 • +1 (1 vot)    
  Bine, Orban ! (Miercuri, 5 februarie 2020, 12:44)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Toleranta Zero fata de cretini !
 • +1 (3 voturi)    
  Renate Weber bate campii !: (Miercuri, 5 februarie 2020, 13:09)

  Rahan5 [utilizator]

  ,,Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”

  Nu e nici o abatere de la art. 115. ! ! ! ! !
  Prin Contitutia facuta de Iliescu si PSD -ul la 1991 Guvernul poate sa dea cate Ordonante are chef intr-o zi !.
  Asa a facut si Dancila cu PSD-ul in 2019 !

  Art 115:
  (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
  (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe.
  (3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.
  (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
  (5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).
  + Art. 6, 7, 8 ne -concludente -(lipsa de spatiu)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by