Premierul Ludovic Orban i-a dat replica Avocatului Poporului, Renate Weber, după ce aceasta a anunțat că ar putea ataca la Curtea Constituțională o parte din cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern, considerând că este o abatere gravă de la norme. Orban susține că toate ordonanțele adoptate sunt indispensabile și că "misiunea Guvernului nu este să facă filosofie pe constituționalitate".

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

"Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. Noi ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea Guvernului este să rezolve problemele românilor, nu să facă filosofie despre constituționalitate. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt fundamentale, indispensabile", a afirmat Ludovic Orban, susținând că aceste ordonanțe au fost emise "în deplină transparenţă".

El a acuzat că Avocatul Poporului, Renate Weber, "face gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative".

Premierul a făcut aceste declarații la Parlament, cu puțin timp înaintea începerii votului la moțiunea de cenzură.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de guvern în ședința de marți, precizând că aprobarea, într-o singură ședință, a 25 de ordonanțe reprezintă o gravă abatere de la norme, iar Executivul s-a substituit practic Parlamentului.

”Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”, a transmis Avocatul Poporului.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

Guvernul Orban a adoptat, marți seara, într-o ședință ce s-a terminat spre miezul nopții, nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență.