Ambasada României la Londra are de plătit 75.000 de lire sterline într-un litigiu comercial ce are ca obiect restanțe datorate de statul român proprietarului imobilului în care a stat ambasadorul Dan Mihalache. El a declarat pentru Mediafax că a plătit pentru perioada în care a folosit clădirea.

Dan MihalacheFoto: Agerpres

"E un litigiu comercial între noi și respectivul proprietar, un cipriot pe care îl cheamă Christodoulo, care a avut un contract pe un an. Înainte cu trei luni, conform contractului, noi l-am notificat că nu dorim să ducem acel contract până la capăt și el consideră că noi ar trebui să-i plătim toate cele nouă luni rămase, în timp ce noi am plătit până la data la care am plecat din imobilul respectiv, în prealabil notificându-l cu trei luni", a afirmat ambsadorul României la Londra, Dan Mihalache.

Oficialul român a precizat că reședința a fost folosită până în iulie 2018, ultimele trei luni de chirie fiind plătite ulterior.

"El (antereprenorul ciprior - n.r.) consideră că trebuia să-l plătim până în aprilie 2019, ceea ce nu era corect. Am plătit pe toată perioada în care am stat plus trei luni, perioada de notificare, din aprilie până în iulie", a mai precizat acesta.

Conform publicației The Times, o instanță din Anglia a decis, la finalul anului trecut, că Ambasada României la Londra are de plătit 73.270 de lire sterline, care reprezintă arierate din chiria datorată de statul român pentru imobilul folosit ca reședință a ambasadorului în perioada aprilie 2008-aprilie 2019. Suma totală restantă s-ar ridica la peste 75.000 de lire sterline, chiria lunară fiind de 12.000 de lire sterline, conform sursei citate.

Dan Mihalache a anunțat că va ataca ordinul judecătoresc.

"În litigiu el susține că trebuia să i se plătească tot contractul. Acesta a gajat cu contractul cu ambasada un împrumut bancar, după care a scos și imobilul pe piață în iulie 2018. Nu a găsit chiriaș la vreme și acum încearcă să își rezolve problemele care vin de fapt din împrumutul lui bancar. Avem dovezi cum a scos imobilul pe piață. N-am niciun fel de apăsare, dar nici nu vreau să fiu luat de fraier de omul ăsta", a mai spus Mihalache.

Ambasadorul României la Londra a explicat că statul român nu mai are nicio datorie față de proprietarul imobilului din Hyde Park.