"Nu este firesc ca un procuror general la a cărui numire a contribuit un personaj politic să decidă cu privire la dosare penale, iar CSM, care ar trebui să se ocupe de disciplinarea judecătorilor, să aibă un cuvânt greu de spus în privinta dosarelor acestora", spune judecătorul Cristi Danileț, care a comentat pentru HotNews.ro propunerile ministrului Justiției de modificare a legilor 303 și 317 ce se regăsesc în proiectul de desființare a Secției speciale.

Cristi DaniletFoto: Hotnews

Cele două prevederi criticate se regăsesc în proiectul Ministerului Justiției de desființare a Secției speciale și sunt următoarele:

  • punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție;
  • trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor se încuviințează de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv în cazul magistraților care sunt membri aleși ai Consiliului;

Judecătorul Cristi Danileț consideră că nu trebuie ca vreun alt organ decât cel de urmărire penală să interfereze cu ancheta în privința unui magistrat și că magistrații nu pot avea încredere într-un procuror general numit cu influențe politice, respectiv într-un CSM care este organism de administrare a sistemului judiciar și gestionare a carierei magistraților, ci nu de întocmit dosare penale.

"Nu este firesc ca un procuror general la a cărui numire a contribuit un personaj politic să decidă cu privire la dosare penale. Nu este normal ca CSM, care ar trebui să se ocupe de discplinarea judecătorilor, să aibă un cuvânt greu de spus în privinta dosarelor acestora. Independența justitiei trebuie respectată inclusiv față de ministrul Justiției, respectiv față de CSM.

Modificările propuse ne întorc în timp. Doar Rodica Stănoiu, ministrul Justiției, era cea care încuviința pornirea umăririi penale, reținerea, arestarea preventivă, perchezițiile și trimiterea în judecată a unui judecător sau procuror. Nu trebuie ca vreun alt organ decât cel de urmărire penală să interfereze cu ancheta în privința unui magistrat. Noi trebuie să avem încredere atât în procurori, cât și în judecători. Nu putem avea încredere într-un procuror general numit cu influențe politice, respectiv într-un CSM care este organism de administrare a sistemului judiciar și gestionare a carierei magistraților, ci nu de întocmit dosare penale", a declarat pentru HotNews.ro judecătorul Cristi Danileț.

CITEȘTE ȘI: