Jandarmeria Română a explicat, într-un răspuns la solicitarea Mediafax, de ce a fost necesară achiziția unor televizoare în valoare de 1.000 de euro bucata, instituția susținând că protecția obiectivelor se va face prin camere video, iar posturile de pază vor fi desființate etapizat.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de Interne, Marcel Vela, declara în 17 ianuarie că a găsit sute de televizoare cumpărate de Jandarmerie cu 1.000 de euro bucata în mandatul lui Carmen Dan, când au fost cumpărate și un BMW seria 7 și 4 autoturisme Volkswagen Touareg pentru protecția demnitarilor PSD, în loc ca banii să fie folosiți pentru dotarea Poliției."O să verific ce fel de televizoare aşa grozave sunt cu 1.000 de euro", spunea Vela la acel moment.

Jandarmeria Română a precizat că nu au fost dispuse verificări cu privire la achiziția televizoarelor.

"Televizoarele/monitoarele au fost achiziționate la nivelul a 36 de unități teritoriale, cu aprobarea fiecărui ordonator terțiar de credite, în conformitate cu prevederile legale și în raport de nevoile fiecărei unități”, explică sursa citată.

Jandarmeria arată că au fost cumpărate 96 de televizoare/monitoare, care sunt amplasate în dispeceratele de monitorizare a obiectivelor aflate în paza și protecția instituției.

"Achiziția a fost determinată de aplicarea etapizată a noii concepții de realizare a pazei și protecției obiectivelor, care prevede înlocuirea posturilor de pază cu dispozitive tehnice (camere video), supravegherea acestora fiind realizată centralizat, iar în cazul unor incidente, se intervine cu elemente mobile de dispozitiv”, susține Jandarmeria.

Totodată, au fost cumpărate 62 de televizoare pentru dotarea centrelor operaționale, a centrelor de comandă mobile și a compartimentelor de relații publice. Așadar, este vorba despre achiziția, în total, a 158 de monitoare/televizoare.